Zwanezang deel 1

Als ik om zeven over elf geheel genezen opgeef staat het inmiddels 1½-3½.

Leo Verhoeven heeft een minder staand, maar houdbaar eindspel, Olivier Vrolijk staat moeilijk en Henk Ochtman?

Aan bord één vinden we twee invallers, onze Henk Ochtman met zwart tegen FM Michel de Wit, vaste kracht van het andere eerste van Charlois Europoort, spelend in de meesterklasse.

Hiernaast de stelling na de 52e van zwart. Als ik net aan kom lopen schrik ik me een hoedje. Op het eerste gezicht ziet het er somber uit. Henk heeft nog een minuutje op de klok en Michel is in diep gepeins verzonken. Niet zo vreemd, want wie zou hier niet op zoek zijn naar de genadeklap.

Als ik helemaal naar bord zeven verhuis om Leo’s vorderingen te zien, niet echt, want Marcel’s toren is wel erg dominant en het aantal (te) zwakke pionnen van Leo is op een hand te tellen.

Vanuit mijn ooghoek zie ik dat Michel niets gevonden heeft en afwikkelt met 53. Dg6 Kh8 54. Df6 Dxf6 55. Txf6 Kg7 56. Tf2. Als even later Leo’s stelling instort en Cor de Wit alle pogingen van Olivier stoïcijns opvangt en de felicitaties in ontvangst genomen heeft is Henk onze last man standing.

Intussen hebben we de volgende stelling bereikt. Voordat u kritiek heeft op de volgende zetten, beiden hebben iets van twintig seconden op de klok, en een heftige partij achter de kiezen. Zwarts laatste zet was 63. ..-Pf7-g5 en dat geeft weliswaar nog steeds stevig voordeel, maar Komodo houdt het op mat in 18 in geval van 63. ..-Tb8. 😊

Maar Henk’s pragmatische redding van de knol geeft nog steeds groot voordeel. 64. Te3 Tb8 logisch, toch weer 15 seconden verdiend, maar 64. ..-Txg2 was een betere stap op weg naar het volle punt. 65. Kd7 h4 de bliksemafleider begint op te schieten 66. d6 maar deze is ook niet voor de poes. 66. ..-Tb2 67. Ke8 Txg2 met vrij baan voor Harrie 68. d7 Pe6 Dit is te gek voor woorden, deze zet is niet alleen een venijnige valstrik, maar ziet er bovendien ook nog eens gezond uit en het dreigt wat.

Volgens het beest is 68. ..-Pf7 winnend. 69. Tf3 Ke6 lijkt nog enigszins simpel, maar wat doe je op 69. Kf8? Computer antwoord: 69. ..-Pd8. Veel te moeilijk, in ieder geval voor mij. 69. Tf3 Dit brengt de partij binnen de remisemarge. 69. Te6?? Ke6 en de dreiging Tg8 wint. 69. ..-Ke5 70. Te3 Kd5 71. Th3 Tg8 72. Kf7 Th8 73. Kf6 Pf4 74. Th1 Kc6 75. Kg7 en helaas heeft zwart onderweg geen tijd gehad voor het winnende ..-h3. 75. ..-Td8 76. Th4 Td7 77. Kf6 Pd5 remise. Een bloedstollend gevecht.

Nazending: Hieronder is de gehele partij na te spelen!

Michel de Wit – Henk Ochtman, RSB competitie, 7 januari 2019

Een ander lichtpuntje is van Marvin Dekker, in zijn eigen woorden en beelden: "Mijn partij begon behoorlijk onorthodox met de zetten 1. Ph3 b6 2. e4 c5 3. b4 Lb7. Het vervolg was verder wel logischer tot de kritische stelling.

Hier speelde ik a-tempo 11. Dd2 maar er waren ook interessante alternatieven, zoals 11. Lxb8 (achteraf minder gevaarlijk vanwege 11. ..-Txb8) en 11. Ld2!? ziet er ook erg sterk uit. 11. ..-Pd7 11. ..-Dxa1? verliest per direct 12. Pc3 Db2 13. Tb1 Da3? 14. Pb5! ruimt de zwarte stukken geheel op. Zwart moet dus zijn dame geven voor 2 torens en kan dan nog meer materiaal verlies niet vermijden vanwege de ontwikkelingsachterstand.

12. Pc3 Achteraf had ik liever 12. c3 gespeeld. Zwart komt nu goed weg want 12. ..-Ld6! lost veel problemen op en het matige 13. Pe2?! wat ik deed wikkelde af naar een eindspel met een klein plusje voor zwart. Ik besloot daarna na 15. ..-Pb6 mijn loper te offeren voor 3 pionnen en uiteindelijk moesten we vrede nemen met remise."

Dan het verhaal van Alek Dabrowksi, onze enige winnaar: "Gisteren verloor ons team (Erasmus) met 6-2 van Charlois Europoort. Onze kansen om volgend jaar in de hoofdklasse RSB te blijven spelen zijn verkeken. Ik speelde met zwart tegen Eduard Smits een gammele Benoni. Zoals gebruikelijk in deze opening is het spel scherp, vooral na de doorbraak e5-e6. Mede door de tijdnood van wit, kreeg ik mooie tegenkansen.

In deze stelling zet ik mijn toren op e3. De witte dame kan de toren niet pakken wegens Ld4. Zij vlucht naar veld c6. Ik sla met de toren de loper op g3. Wit kan niet terugslaan vanwege hetzelfde loperschaak en de damedreiging op de h-lijn. Hij speelt Txa6. Met Txf4 is het nu uit. Ik pakte echter de pion op b2. Dit was ook voldoende voor de winst. Na Txb6 gaf ik schaak met de toren op g2 en na de ruil van twee torens tegen de dame pakte ik het paard op c3."

Maar helaas had Frank van Zutphen de beste samenvatting van de avond: "Tja, wat moet ik over die partij vertellen. Dan zit je met je goede gedrag op competitieniveau 'FC Bal op het dak 34' tegen Julian van Overdam met een rating van 2373! Hmm, nou ja, niets te verliezen in ieder geval;-)

Ik kwam met wit wel wat onder druk te staan, maar allemaal niet echt doorslaggevend, na zet 33 geeft Stockfish zelfs nog een kleine plus aan mijn stelling. Het probleem was dat ik op dat moment reeds in diepe tijdnood zat en dan zijn foutjes tegen dit soort tegenstanders al heel snel fataal. En dat bleek. En zo resulteerde een 1-0 tussenstand voor onze bezoekers."

Met nog drie ronden te gaan staan we troosteloos onderaan met sloten bord- en matchpunten achter de in te halen nummer zes. Het positieve nieuws is natuurlijk dat we nu veel meer voorbereidingstijd hebben voor het nieuwe seizoen, waarin we met een beetje geluk ook weer ‘normale’ tegenstanders krijgen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de hoofdklasse van de RSB-competitie.

Leo de Jager