Gelijkspel voor derde viertal

Onze teamcaptain Jan Bruinsma, die zelf niet mee kon spelen, had het voorbereidende werk gedaan. Onze vier spelers hadden per mail van hem een briefing ontvangen met de opstelling.

Na het ontvangst van de IJsselnaren en het welkomstwoord van wedstrijdleider Paul Wilhelm werd er redelijk op tijd begonnen.

Harry Nefkens speelde op bord 3. Met zwart hij verloor zijn partij (stand 0-1). Op bord 1 speelde ik zelf, met zwart tegen een tegenstandster die opviel: de eerste schakende jonge dame in onze nieuwe speelzaal! De opening ging volgens de regels van de Zwarte Leeuw en gaf mij redelijk snel de mogelijkheid een paard te offeren op g2. Het gevolg was … veel schaakjes mijnerzijds en paniek bij mijn tegenstandster, die op de 23ste zet haar dame een plaats gaf, bestreken door mijn dame en witte loper. Weg dame en een punt voor ons ( stand 1-1).

Daan Gijsbertse had het met wit op bord 2 niet gemakkelijk, het kleine voordeel dat hij op de 33e zet had was moeilijk te verzilveren , maar met ieder twee torens en een pion van Daan op c6 lukte het hem een toren te ruilen voor zijn pion en de winst van de partij alsnog binnen te halen (stand 2-1).

Peter Ruimschoot moest op het vierde bord met wit in de opening een loper ruilen voor twee pionnen. Daarna ging hij volgens zijn tegenstander beduidend beter spelen, maar ondanks dat moest hij zich na een spannende partij gewonnen geven (eindstand 2-2).

Na de partij heb ik nog even gekeken naar de rating van onze tegenstanders, het bleek dat zij voor een tactische opstelling gekozen hadden, op bord 1 een speler met een rating van 1200+ oplopend naar een speler met een rating van 1699 op bord 4 (arme Peter).

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het derde viertal in de viertallen divisie 2A.

Anton van Bokhoven