Wim Westerveld winterkampioen

Alle stofwolken van de voorronde zijn weer neergedaald! Maandag 14 januari werd de laatste voorronde van de interne competitie gespeeld.

Dankzij een overwinning op Leo Verhoeven is Wim Westerveld de nieuwe winterkampioen van Erasmus geworden!

Het podium werd verder aangevuld door Pieter Sturm die in de laatste ronde een halfje kreeg vanwege een bye en Henk Ochtman die in de laatste ronde won van Wim Posthumus! Allen van harte gefeliciteerd!

Vanaf volgende week maandag beginnen de finales weer, waarbij er in drie verschillende groepen wordt gespeeld. In de finalegroepen A en B spelen 8 spelers een halve competitie en in de finalegroep C spelen de overige spelers een Zwitserse competitie van elf ronden. Jaap van Meerkerk en ondergetekende zijn nu druk bezig met de indeling voor de finalegroepen A en B, meer informatie hierover volgt vrijdag of zaterdag. Hou de website dus in de gaten!

Inzendingen van de gladiatoren zelf

En ook deze week is er weer veel te genieten, dankzij de inzendingen van verschillende van onze leden. Dank voor Wim W., Arno, Paul, Alek, Dick, Gerrit, Harry en Leo de R.!

Wim Westerveld – Leo Verhoeven

Wim schrijft over zijn partij: “In de openingsvariant die bij ons op het bord kwam, bouwde wit een aanval op tegen de zwarte koning en moest zwart zich haasten tegenspel te creëren op de damevleugel.

Leo deed dat te langzaam en hij moest een dreigende koningsaanval afkopen met een pion. In de slotstelling staat zwart nog altijd een pion achter en is hij volledig verlamd. Bovendien is ieder eindspel kansloos. Daarom gaf Leo dan ook op.

Er had nog kunnen volgen. 1. ..-Pe6 2. Tc8 Pf8 3. Dd5 Kh8 4. Ld4!! Dat zou een mooie slotstand geweest zijn. Merk op dat na 4. ..-Kg8 5. Tf8 Kf8 6. Dd8 mat is.”

Door deze overwinning was Westerveld niet meer in te halen door de concurrentie! En daarmee is hij de nieuwe winterkampioen van Erasmus! Van harte gefeliciteerd!

Arno van Houten – Jan Smit

Arno vertelt: “In de laatste ronde met wit tegen Jan Smit. De vorige partij tegen Jan staat nog in mijn geheugen. Het was de eerste partij in mijn eerste seizoen op de club. Gelukkig kan ik nu een ander resultaat bespreken. Met wit kreeg ik een variant van de Modern Defence tegen. Deze opening vraagt om een agressieve opzet van wit. Vroeg in de opening kwamen de stukken van Jan in de problemen. Een lastige penning op de d-lijn bezorgde Jan de nodige problemen. De zwarte stukken kwamen voor een groot deel terecht op de koningsvleugel, de damevleugel van zwart kon zich nauwelijks ontwikkelen.

Ondertussen stonden de witte stukken met een taak in het veld. Op de 17e zet won Jan een pion, maar zijn zorg was nog steeds de ontwikkeling van de damevleugel. Ondertussen kon ik mijn torens op de d-lijn verdubbelen. Met een tactische wending won ik een stuk zonder mijn aanval te verkleinen. De samenwerking van mijn dame en toren op de achtste rij werd de zwarte stelling te veel.”

Emil Verhoef – Paul Wilhelm

Paul doet kort verslag op de mail: “We kregen een Pirc-verdediging met pion op c3. Zwart speelde lang symmetrisch, maar week te vroeg af met paard b6. Emil speelde sterk terug en won een pion, maar zwart had een beetje compensatie met het loperpaar. Wit kwam dreigend opzetten door het centrum en kreeg zelfs nog een pion op f7, waarachter de zwarte koning zich kon verschuilen.

Ondertussen had ik op de damevleugel wat initiatief en – toen en a-lijn open kwam – ook nog wat dreigingen. Na wat probleemzetten er in gevlochten te hebben kon ik op f7 die pion terugslaan en na ruil van torens nog een pion winnen op c3 waar na verdere ruil van dames een gewonnen eindspel op tempi ontstond voor zwart.”

Alek Dabrowski – Ruurd Ouwehand

Alek vertelt: “Ik speelde in de laatste ronde tegen Ruurd Ouwehand. Met wit kreeg ik na de opening (Caro-Kann) het initiatief. Ik kon het in deze stelling niet laten om d5 te spelen. Zwart sloeg de pion (..-cxd5). Dat was niet goed. Het ging snel bergafwaarts met hem.

Ik sloeg met de toren (Tdxd5). Na ..-Db6 volgde Da3+. De koning moest noodgedwongen naar veld d8 (..-Kd8). Met Td6 had ik de winst in handen. Wel nog even oppassen voor mat achter de poortjes. Zwart sloeg namelijk eerst met de toren op h2. Ik was wakker en trapte er gelukkig niet in.”

Ruud Dröge – Dick Straathof

Dick doet verslag van zijn partij: “Ik speelde tegen Ruud Dröge. Hij speelde met wit het Londen Systeem. 1. d4 d5 2. Lf4. Ik vind het een opening die lastig te bestrijden is met zwart omdat ik vroeg of laat altijd een enorme koningsaanval over me heen krijg. Dit keer was het vroeg. Iets te vroeg misschien.

Mijn stukken waren al richting damevleugel gestuurd, dus mijn koning moest het in eerste instantie van zichzelf en de pionnen om hem heen hebben. Wit investeerde een stuk in de aanval, maar omdat hij nog niet ontwikkeld was, ook niet gerokeerd had, kon de aanval niet door de torens ondersteund worden. Mijn stukken waren op tijd ter plaatse voor de verdediging. Er waren wel dreigingen maar die konden gepareerd worden. Toen wit nog een stuk kwijtraakte was het afgelopen.”

Carel Keller – Gerrit Boer

Gerrit Boer reageerde op mijn verzoek om zijn overwinning op de website te delen: “Ja, ik heb gewonnen, maar vraag niet hoe. Door een blunder verloor ik een paard tegen een pion, en daarmee zou ik de partij ook moeten verliezen.

Op een of andere manier was Carel in het vervolg van de partij te verdedigend ingesteld en kon ik hem een beetje plagen met kleine dreigingen. Dat leidde uiteindelijk tot het verlies van een van zijn torens. Hij gaf teleurgesteld op. Soms heb ik gewoon mazzel, maar trots voel ik niet bij deze onverdiende winst…” De partij is hieronder na te spelen!

Carel Keller – Gerrit Boer

Harry Nefkens - Bram de Knegt

Harry doet verslag over zijn partij met een prachtig slot (ook wel bekend als het dubbel loper mat zoals eerder ook behandeld tijdens het zomerschaak): "Even voor 21.00 uur resulteerde La6 de tegenstander in verbijstering achterlatend. De fotograaf en een tiental medespelers bekeken gniffelend de matstelling met twee lopers (zie de foto hiernaast).

De rest van de partij was weinig spectaculair, zwart won een pion maar had een slechte stelling. Om een aanval via de h-lijn te pareren werd lang gerokeerd, wat de mataanval mogelijk maakte."

Leo de Rooij - Coen van Vlijmen

Leo doet verslag over zijn partij met een zeer fraai slot! "Op 2 oktober 2017 speelde ik mijn eerste partij in clubverband. Bij Erasmus, tegen Coen. Ik blunderde naar een kansloze nederlaag, volgens Coen - zeer meelevend - veroorzaakt doordat ik meer aandacht had voor de nieuwe wereld om me heen dan voor het schaakbord. In deze laatste voorronde van de interne troffen we elkaar weer.

Inmiddels ruim een jaar verder, de nodige ervaring rijker, ontstond een gelijk opgaand gevecht. Zoals gebruikelijk met de witte stukken zet ik de London op het bord, door Coen echter vakkundig gepareerd. Na zwarts korte rokade zoek ik met h4 al op de tiende zet de aanval, gesteund door loper, paard en (in het achterveld) dame en toren. Door Coen wellicht wat onderschat, want hij trekt met zijn dame ten aanval aan de andere kant van het bord waarmee hij de eigen verdediging danig verzwakt. Na het geforceerd openen van de h-lijn kan wit redelijk snel een tweede toren in de aanval bijtrekken.

Als ook de dame naar het front wordt gedirigeerd, is het voor zwart alle hens aan dek. De spanning rond de onvermijdelijke mat-combinatie wordt nog eventjes verbroken door de uitroep aan het belendende bord: “Ho daar, het is mijn beurt om te zetten!” als Anton van Bokhoven zich abusievelijk een extra zet toe eigent. Als de lachsalvo's zijn bedaard, reken ik het in mijn hoofd nog één keer na: witte dame offert zich op door toren te slaan, schaak!, de koning moet pakken, dan slaat mijn toren de pion, weer schaak, de toren staat gedekt, de koning moet dus weg, de tweede toren erbij … ja, dit moet lukken. Dxh8: 1-0!"

Leo de Rooij - Coen van Vlijmen

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de voorronde van de interne competitie. Vanaf volgende week gaan we voor de prijzen spelen en starten de finales!

Frank van Zutphen