Eerste Erasmus wint wederom!

Zaterdag 9 februari stond ronde 6 van de KNSB-competitie op het programma en het tweede van Voorschoten kwam op bezoek in het Huis van de Wijk Arcadia.

Een team met een goede basis van sterke spelers aangevuld met verschillende jeugdige talenten in het team. Een gevaarlijke tegenstander dus!

Onder toeziend oog van onze trouwe supporters zoals Fred de Heer, Karel de Neef, Wim Posthumus, Pim Kleinjan en Symon Algera (de laatste dan ook een beetje voor onze tegenstanders) ging het al snel de goede kant op met het eerste. Het duurde niet heel lang voordat de eerste stellingen onze kant op begonnen te vallen.

Eric Hoogenes behaalde aan bord 5 met zwart het eerste resultaat binnen. Hij had een prettige stelling, waarin zijn tegenstander heel veel tijd verbruikte. Eric won een kwaliteit en niet veel later gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. Een vroege 1-0 voorsprong dus!

Het tweede punt volgde niet heel lang daarna. Peter Torczysnki mailde het volgende: “Ik voelde me nog niet fit en koos met wit voor een wat suffe variant tegen de Grünfeld (om het minder complex te houden), waarmee ik echter wel vaker succes heb gehad tegen deze opening. Mijn tegenstander werd snel actief op de damevleugel, maar vergat het centrum onder controle te houden. Voor de rest was het – ook volgens de computer – wel een aardige partij, waar ik tevreden over ben.” En zo stond er snel een 2-0 voorsprong op het bord! Hieronder is de hele partij na te spelen.

Peter Torczynski – Michael Kubbenga

Aan bord 8 zat invaller Cander Flanders met wit. Hij kreeg een lekkere drukstelling en dankzij een fraai schijnoffer won hij een belangrijke pion op d5. Een schijnoffer, want het paard kon eigenlijk niet echt terug worden genomen, omdat de stelling dan compleet in duigen zou vallen. Nu viel de stelling voor de helft in duigen en dat afmaken was wel aan Cander toevertrouwd. Zonder zijn tegenstander kansen te geven werd nog een tweede pion gewonnen en later ook nog een stuk. En dat was drie!

Leo Verhoeven, aan bord 6 met wit, had een vrij gemakkelijke middag. Hij schrijft: "Nadat beide spelers het Benkögambiet regelmatig hadden gespeeld, week zwart op de 11e zet af. Dat werd het begin van een minder gelukkige zettenreeks. Het ging voor zwart verkeerd toen ze op de 15e zet haar c-pion opspeelde om met Pc5 onheil te gaan stichten. Maar wit was eerder.

Via het onbedreigd gekomen veld d4 kon het witte koningspaard naar c6. Zwart ging achteruit om kwaliteitsverlies te voorkomen. Dat was niet de beste keuze. De witte a- en b-pion werden daardoor aanvallers in plaats van aanvalsdoel. Daarna was er voor zwart geen houden meer aan." En zo stond het voor vieren al 4-0 en was het eerste matchpunt binnen.

Tot zover echter wel het goede nieuws, want op de overige borden was het beeld wat minder zonnig. Henk Ochtman stond een pion achter in een mindere stelling, ondergetekende stond ook niet heel erg jofel, Olivier Vrolijk stond ook een pion achter in een T+P tegen T+L eindspel met beide veel pionnen en Leo de Jager stond weliswaar oké, maar daar was alles nog mogelijk!

Ondergetekende (voor de mensen die niet helemaal naar beneden willen scrollen, Frank van Zutphen) kreeg een wat obscuur variantje op bord 2 met wit, die resulteerde in een hele ingewikkelde stelling. Nu was ik de hele week met mijn hoofd in de wolken door de fraaie zet d6-d5, maar op de één of andere manier dacht ik nu steeds dat dit steeds niet zou kunnen. Tja, dat had ik toch beter moeten weten...

Op een goed moment kreeg ik de stelling hiernaast op het bord en daar zag ik de mogelijkheid om af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers.

Ik speelde in deze stelling 30. Lxd5 waarna volgde Kxd5 31. Txe5+ Kxe5 en 32. Lf4+ vergezeld van een remiseaanbod, dat ook werd aangenomen! En zo was de teamoverwinning weer binnen met een 4½-½ tussenstand!

Als teamcaptain kon ik dus rustig mijn eigen partij gaan analyseren. Niet veel later vielen de volgende beslissingen. Henk Ochtman (bord 1, zwart) had zich in de opening vergist en verloor zo maar een pion zonder dat daar veel compensatie tegenover stond. An sich hoeft dat bij Henk natuurlijk nooit erg te zijn, maar in dit geval kreeg hij ook geen grip op de stelling. Een extra pionnetje werd er tegenaan gegooid, maar zijn tegenstander bleef het sterk spelen en er was eigenlijk weinig aan de nederlaag te doen. Tussenstand 4½-1½.

Op bord 3 had Olivier Vrolijk het met zwart ook niet gemakkelijk tegen Roderick van Kempen. Wit had een duidelijk ruimte- en stellingsoverwicht en er kwam een T+P tegen T+L eindspel op het bord, waarbij de witte loper veel sterker was dan het zwarte paard van Olivier. Ook dit werd sterk uitgespeeld door Roderick en zo stond er een 4½-2½ tussenstand op het scorebord.

Het slotakkoord was voor Leo de Jager. Hij vertelt: "Na een lange manoeuvreerpartij heb ik bewust naar deze stelling afgewikkeld. De zwarte koning houdt de c-pion in bedwang en ook het witte paard dat op zijn beurt de zwarte koning vastspijkert. Maar ik had uitgevogeld dat een keertje ..-Pc1 de witte b-pion ophaalt wat dan vervolgens de a-pion vrije doortocht geeft.

Maar na 54. f4 bedenk ik me want na 54. ..-Pc1 55. fxe5 fxe5 56. Kf2 Pxb3 57. h4 kan wit een vrijpion op de koningsvleugel maken en dat ziet er wel heel erg tricky uit. Daarom over naar plan B met 54. ..-d3 55. Kf3 Pc3 56. Ke3 e4. Maar nu maakt wit met 57. h4 minimaal remise na 57. ..-Pd5 58. Kd2. Minimaal remise want de enige zet is nu 58. ..-f5 (met dank aan de computer), maar ik betwijfel of ik die gevonden zou hebben.

Wit kies echter voor 57. f5 dan is het wel uit want zwart is wel heel erg snel met 57. ..-Pb1 58. Pc5 volgens het witte plan om de zwarte pionnen desnoods ten kost van de knol onschadelijk te maken en vervolgens met h4 te winnen. Helaas: 58. ..-d2 59. Ke2 e3 60. Pe4 en nu staat wit in zetdwang en de zwarte koning is net op tijd om zowel de witte c- als de f-pion te neutraliseren. 60. ..-Kc7 61. h4 Kc6 62. g5. Ook 62. Pxd2 exd2 63. g5 loopt tegen hetzelfde probleem op, de witte vrijpion is net ver genoeg weg. 63. ..-fxg5 63. f6 Kd7 64. hxg5 hxg5 65.Kd1 g4. 0-1"

En zo wonnen wij met het team voor de zesde keer op rij! Het eerste van Erasmus heeft nu een voorsprong van 3 matchpunten op de nummer 2, Promotie 2, tegen wie wij ook de volgende ronde mogen spelen. In de volgende ronde kan het kampioenschap al veilig worden gesteld, als wij winnen tegen Promotie 2!

Goede voorzichten dus voor het eerste KNSB team van Erasmus. Naderhand dus een goede reden om met het team nog een biertje te doen en een hapje te eten in café Lebbink!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in Klasse 4H van de KNSB-competitie.

Frank van Zutphen