Over veerkracht en een aftrekpaardvork

Op de gewijde grond van de Trinitatiskapel in Dordrecht speelde ons tweede team de lastige wedstrijd tegen het eerste achttal van De Willige Dame.

Na een harde strijd werd een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur gesleept.

Door onze gewijzigde opstelling konden snelle zeges worden geboekt van Paul Wilhelm en Arno van Houten. Paul was beter thuis in de finesses van het Wolga gambiet. Hij veroverde snel een stuk en liet de tegenstander achter met een geruïneerde stelling.

Arno van Houten verrijkte het vocabulaire van het schaken met een nieuwe term: Aftrekpaardvork.

In de diagramstelling speelde hij Pd4-e6.

Zijn opponente kon kiezen tussen dameverlies of stukverlies en gaf op.

Lang mochten we blij zijn met deze 0-2 voorsprong.

Die werd zelfs geconsolideerd. Ruurd Ouwehand speelde een gedegen remise aan bord 4. De 200 ratingpunten die zijn tegenstander meer had, schenen geen rol te spelen!

Aan de borden 2 en 3 konden Jeroen Landsheer en Peter Aarnoudse het echter niet bolwerken tegen ieder ruim 500 ratingpunten meer.

Stand 2½-2½.

Davin Mostert leek slecht uit de opening te zijn gekomen. Stug verdedigen leverde hem toch ook een half punt op.

Wim Posthumus aan bord 6 kreeg de wind in de zeilen toen zijn tegenstander Johan Went te passief speelde.

Kwaliteitswinst en een half uur tijdvoordeel was het gevolg. Met nog minder dan 2 minuten op de klok voor Johan, kwam er een aardige slotcombinatie op het bord.

Wit wachtte na 36. ..-Dxd4 het mogelijke vervolg 37. exd4 – Txe1+ 38. Lf1 Txf1+ 39. Dxf1 Lxf1 40. Kxf1 waarna zwart een toren meer over houdt, niet af.

Stand 3-4.

Als laatste was Cander Flanders weer bezig. Analyse moet uitwijzen of hij ergens in het complexe middenspel niet een betere voortzetting had gemist.

Zoals het nu liep kwam hij er jammer genoeg niet meer aan te pas. Zelf ben ik niet zo erg van de ratingpunten. Een gelijkspel tegen een ploeg die gemiddeld bijna 200 ratingpunten meer heeft, durf ik gerust een formidabele prestatie te noemen.

Erasmus 2 heeft veerkracht getoond!  Voorlopig zijn we van de laatste plaats af. En is de dreigende degradatie nog even uitgesteld.

Klik hier voor alle uitslagen en standen in klasse 1B van de RSB-competitie.

Wim Posthumus