Over een spell van een paardzet, winst met tegenzin en een fraai visitekaartje

Maandag 11 april stond finaleronde 8 op het programma. We gaan nu de slotfase in. Nog drie rondes te gaan. De spanning stijgt.

Er begint inmiddels kleuring te komen wie de kanshebbers zijn voor de titels. De komende weken worden de prijzen echt verdeeld!

Uit de A-finalegroep

In de A-groep stonden er deze ronde twee partijen op het programma. Martin Rensen nam het op tegen Arno van Houten.

Rensen won een pionnetje, maar Van Houten had actief stukkenspel en daarmee nog wel enige compensatie. Laat op de avond werd tot remise besloten.

Cander Flanders nam het met wit op tegen Wim Westerveld. Er kwam een heel erg ingewikkeld dame en (ongelijke) loperseindspel op het bord. Achteraf bleek dat Westerveld dit wel had kunnen winnen, maar dit was niet gemakkelijk te vinden. Nu won Westerveld wel een stuk, maar daardoor kon Flanders wel eeuwig schaak bereiken! Een knappe prestatie van Flanders! Westerveld moet nog wat op gang komen in de A-groep, nu hij gestart is met twee remises!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Uit de B-finalegroep

In de B-groep stonden er twee partijen op het menu. Peter Aarnoudse won van Gerard Kastelein. Kastelein ging voor de koningsaanval, terwijl Aarnoudse her en der wat pionnetjes opsnoepte. De extra pionnen bleken uiteindelijk beslissend en zo behaalde Aarnoudse zijn eerste overwinning in de B-groep!

Daarnaast stond de partij tussen Paul Wilhelm en Davin Mostert op het programma. Ik zag rond 21.30 uur Paul plotseling zijn paard op f7 aanbieden, “to put a spell on him” zei Paul over deze zet. En die him is dan onze Davin. Een mysterieus paard als spell on de Daviaanse koningsstelling. Als dat goed is, is dat knap en creatief gezien, zo dacht ik. En inderdaad zou het paardoffer van Paul diverse penningen en dreigingen tegen de vijandelijke koningsstelling opleveren, maar of het offer correct was, werd door omstanders ietwat in twijfel getrokken.

Davin pakte het paard, hij kon eigenlijk niet anders met deze spell, maar verdedigde kennelijk niet helemaal correct. Eigenlijk was er, zo bleek achteraf volgens Paul, sprake van een ‘collectieve dubbele blindheid’.

U kent ongetwijfeld de hit ‘I put a spell on you’ uit de jaren 60. Ter verduidelijking:

Screamin' Jay Hawkins (Cleveland, 18 juli 1929 - Parijs, 12 februari 2000) was een Amerikaans zanger. Door zijn macabere optredens, waarbij rook, bommen, vuur en doodskisten werden gebruikt, geldt hij als shockrocker avant la lettre. I Put a Spell on You (1956) was zijn grootste en bekendste hit. In 1966 bracht Alan Price een gepassioneerde versie met de beroemde orgelpartij uit met nummer 80 in de Billboard Hot 100 en nummer 9 in de Engelse lijst. Alan Price haalde met het nummer de elfde positie in de Nederlandse Top 40. (Bron: Wikipedia)

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Uit de C-finalegroep

De 14 partijen leverden wederom veel spanning en sensatie op. Slechts 3 remises konden na het optrekken van de rooksluiers worden opgetekend.

Koploper Eric Hoogenes nam het op tegen een op dreef zijnde Aad Jan Roos. Eric was een maatje te groot en versloeg ook deze opponent. Eric staat na 8 ronden op 6½ punt. De schaakmachine haperde slechts even in de zesde ronde tegen de in prima vorm stekende Marcel Tillemans, die afgelopen donderdag het gehele derde team van Erasmus verraste en als gastheer voor Onésimus ons op koffie onthaalde. “Jullie hoeven niet bang voor ze te zijn hoor, ze zijn best aardig!” stelde hij zijn donderdagavondclubgenoten gerust. Ik weet niet wat er in de koffie zat, maar topscorer Jan Hoek van Dijke werd daarna wel getrakteerd op een nul, evenals Murdoch Mac Lean. De overige Erasmianen wonnen gedecideerd. Lees het verslag van captain Jan Smit één dezer dagen. Aad Jan Roos staat overigens na zijn nederlaag gewoon heel netjes met 5½ punt op de vierde plaats!

Marcel Tillemans staat ongedeeld op een fraaie tweede plaats na een zege op Gerrit Boer, aan wiens lichaamstaal ik de vrees voor alsmaar dreigender uitziende noodweer dat Marcel boven zijn stelling ontketende kon aflezen. Gerrit staat toch nog fraai met 5 punten op de zesde plaats.

Lucian Mihailescu mist de goede vorm en kreeg via ‘een Hesselmansje’ een punt cadeau van zijn teamcaptain Jan Smit. In verloren stelling verloor Jan slechts heel even zijn concentratie. Jan was vooral bezig met het moment waarop Lucian zou gaan opgeven en deed zichzelf schromelijk tekort door mat in één toe te laten. Schaken kan zo wreed zijn, zeggen ze. Je reinste kul vind ik. Ik heb meer te doen met Lucian. Die werd overspeeld en ook eens gedwongen in verloren stelling mat te geven. “Op elke andere zet van jou had ik opgegeven!” troostte Lucian Jan. Dit is wat schaken zo bijzonder maakt. Zoiets hoor ik Van Bommel nou nooit zeggen. Ook voor Lucian breken weldra ‘andere tijden sport’ aan. Hij won voor Erasmus 3 donderdag tegen Onésimus 2 gedecideerd.

Ton Dulk staat op de vijfde plaats. Hij is pas 4 van de 8 keer op de clubavond verschenen, en won alle partijen. Nu was Cor van As aan de beurt. De verschrikkelijk sterk schakende Ton dreigt zo langzamerhand de verschrikkelijke Dulk te worden. Ik zie uit naar de komende strijd der titanen, die tussen Eric (1999) en Ton (1969).

Tot zover de top zes. Nog even kijken naar verrassende uitslagen in deze groep. Die waren er eigenlijk niet, hoewel de remise die Harrie Jansen tegen Carel Keller bereikte een goed resultaat was.

En tenslotte de verrichtingen van ons nieuwe lid Danny Hetharia. Danny kwam als huisschaker kennismaken bij Erasmus op 4 februari moest een paar keer afzeggen, waarvoor hij inmiddels de halfjes mocht incasseren, en speelde in ronde 6, 7 en 8 naar de volle winst! In zijn laatste partij uit ronde 8 won hij van John Janssen (dubbellid bij Onésimus), die met 3½ punt in de middenmoot staat. Danny stoomt inmiddels op naar een fiere 18e plaats in de klassement en geeft hiermee een meer dan hoopvol visitekaartje af. Het wordt de hoogste tijd voor een partij van Danny in onze database! Graag met wat commentaar erbij natuurlijk.

Jurriaan Verhofstad, ook onlangs lid geworden, weet nog niet hoe een overwinning smaakt. Maar iedere wedstrijd leert hij bij. Ik hoop voor Jurriaan dat hij binnenkort zijn eerste remise of meer mag meemaken. Ik nodig hem bij deze uit om verslag te doen van zijn eerstvolgende partij.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

Tenslotte:

Een aantal mooie vooruitzichten bij Erasmus de komende periode!

Aanstaande maandag (18 maart) rond 19.45 uur is er iets om te vieren. Niet heel lang, want daarna gaan we gewoon schaken. Maar bijzonder is het zeker. Verzoek om er dan te zijn, bij voorkeur al rond vijf over half acht.

Het clubkampioenschap snelschaken is op maandag 8 april. U kunt zich daarvoor reeds opgeven bij de tafel van de wedstrijdleiding.

Het Watertorentoernooi begint weer op 15 april. Ook opgeven bij de tafel va de wedstrijdleiding of schrijf je in via het inschrijfformulier. Er zijn 2 byes mogelijk en kijk hier voor meer informatie over het Watertorentoernooi.

De nieuwe stukken van Erasmus: ze zijn nu definitief besteld en zijn onderweg!

Dat was het weer voor deze ronde. Tot maandag 18 maart! Ronde 9 wacht op u.

Jaap van Meerkerk