Nipte nederlaag voor het eerste team

Maandag 4 maart stond ronde 8 in de Hoofdklasse van de RSB-competitie op het programma tegen het eerste team van Krimpen aan den IJssel.

Een sterke tegenstander, die nog in de strijd is voor het kampioenschap in de Hoofdklasse.

Gedurende een groot deel van de avond bleef onduidelijk wat het resultaat zou gaan worden, maar later op de avond begonnen de stellingen toch wat meer in het voordeel van de Krimpenaren uit te vallen.

Het eerste resultaat was te noteren op bord 6. Leo Verhoeven verloor in het begin van het middenspel een pionnetje, waardoor zijn tegenstander twee vrijpionnen kreeg op de a- en b-lijn. Deze stoomden snel op en Verhoeven kon daar weinig tegen in brengen. En zo stond het eerste al snel met 1-0 achter.

Aan bord 1 nam Olivier Vrolijk het met wit op tegen het jeugdtalent Wiggert Pols. Vrolijk kreeg weliswaar aanvalskansen richting de zwarte koning, maar toch stonden zijn stukken steeds net niet helemaal lekker. De aanval sloeg niet door en in tijdnood ging het punt verloren: 2-0 achter.

Aan bord 4 speelde Alek Dabrowski met zwart tegen de sterke Peter Glissenaar. Dabrowksi kreeg actief spel en won fraai een pionnetje. Echter, er verdwenen wel veel stukken van het bord en uiteindelijk kwam er een eindspel met loper tegen paard op het bord. Toen Glissenaar ook nog een pionnetje won, werd al vrij snel de vrede getekend: 2½-½ achter.

Zelf speelde ik op bord 3 met wit een goede partij en kreeg prettige druk op de zwarte stelling, waarin inmiddels verschillende zwaktes te herkennen waren. Ik gaf mijn voordeel in 1 zet volledig weg, doordat ik een ‘stap 1 niveau’-zet over het hoofd had gezien. Zwart speelde het echter ook niet helemaal nauwkeurig en zo kreeg ik toch weer kansen met een pion op c6 ondersteund door mijn paard en toren. Reden voor mijn tegenstander om voor herhaling van zetten te kiezen. Tussenstand: 3-1 voor de Krimpenaren.

Daarna begonnen de kansen te keren. Aan bord 7 speelde Paul Wilhelm met wit een overtuigende partij met een beetje een rommelige stelling waarin hij al snel met g4 het initiatief zocht. Wilhelm won een pionnetje en later nog een en gaf daarmee de stand een wat beter aanzien; tussenstand 3-2 achter.

Aan bord 8 speelde Arno van Houten een prima partij. Lang bleef de stelling in evenwicht. Van Houten won echter een kwaliteit en in tijdnood van zijn tegenstander zou de schade nog veel erger gaan worden. En zo stonden we plotsteling weer gelijk: 3-3!

Marvin Dekker speelde aan bord 5. Hij vertelt over zijn partij:

“Hierbij een kort verslag van mijn partij na het debacle van gisteren. Ik probeerde mijn tegenstander te grappen met het welbekende herdersmat.

Zwart liet mat op f7 niet toe en normaal gesproken is het beste spel voor wit dan wel gespeeld.

Ik was daarom best wel verbaasd van het gigantische voordeel dat ik kreeg in de opening. 3. ..-g6 4. Df3 Df6 5. c3 Lg7 6. a4 Pa5 7. La2 c5 8. Pa3 a6 9. b4 cxb4 10. cxb4 Pc6 11. Pc2 Dxf3 12. Pxf3 d6 13. b5 Pd8 14. La3 Lf8

Veel beter kun je bijna niet uit de opening komen. Ik vervolgde nog met 15. d4 exd4 16. Pcxd4 Pf6 17. 0-0 Pe6 en hierna kwam een grote afruil en won ik een pion en kwam uiteindelijk in een toreneindspel met een pion meer. Volgens de regel zijn alle toreneindspellen remise. Ik had daarom beter rustig mijn voordeel moeten uitbreiden. Ik probeerde in het eindspel nog iets te forceren en dat kwam me bijna zuur te staan vanwege zwarts ver opgerukte b-pion. Later kon ik deze pion alsnog onder controle houden met remise als gevolg.”

Als laatste was de partij tussen Cander Flanders en de sterke Diederik Casteleijn nog bezig. Flanders kreeg een zware koningsaanval over zich heen en kon dat alleen afwenden door een stuk te geven. In een toren + loper tegen toren eindspel probeerde hij het nog lang te keepen, maar een remise zat er helaas net niet meer in. En zo stond er aan het einde van de avond een 4½-3½ nederlaag op het scorebord.

Het goede nieuws is dat dit voor de eindstand in de Hoofdklasse weinig meer uitmaakt, het eerste was al gedegradeerd. Deze uitslag geeft echter wel vertrouwen om dit seizoen in de Hoofdklasse positief af te sluiten.

Kijk hier voor het verslag op de website van Krimpen aan den IJssel. Of kijk hier voor alle uitslagen en de standen in de Hoofdklasse van de RSB.

Frank van Zutphen