Eerste kwartet: geen halfje gemorst

Ons eerste viertal, uitkomend in de hoogste klasse van de viertallencompetitie, maakte de slotwedstrijd van het seizoen tot een indrukwekkende finale. Uitspelend tegen het sterkste kwartet van Dordrecht werd het 0-4.

“Zijn jullie nu kampioen?”, informeerde een van de Dordtse getuigen in alle ernst. Nou nee, maar de vraag illustreerde wel het meedogenloze spel van de Erasmianen die in de middenmoot van 1A eindigen.

Altijd gezellig en altijd rommelig in de Crabbenhoeve, waar de stoelen hard over de houten vloer schuiven en Hans Berrevoets steevast de lachers op zijn hand krijgt als hij de lichtschakelaar ‘per ongeluk’ beroert. We zijn er inmiddels aan gewend en het ging ook niet ten koste van de concentratie. Die was sterk, wat tot lange partijen en hier en daar zelfs tot tijdnood leidde.

Leo de Jager nam de openingstreffer voor zijn rekening. Vanuit de opening bouwde hij een stevige stelling op en de overwinning kwam geleidelijk aan in beeld, maar de precieze clou is me – verdiept in mijn eigen spel – ontgaan. Het tweede punt kon ik om half elf laten aantekenen. Agressief spel op beide vleugels deden mijn opponent wankelen. Zijn verdediging miste finesse, wat tot een winnend dameoffer (mat achter de paaltjes) leidde.

Onze nieuwbakken kampioen Murdoch MacLean had het lang niet gemakkelijk. Verlies van een kwaliteit tegen twee pionnen gaf hem echter het initiatief. Er kwam een ‘eindspelletje’ op het bord met twee pluspionnen en ongelijke lopers en juist in dat soort stellingen is onze man op zijn best. Heel secuur drukte hij door naar 0-3.

Daarna was het wachten op Leo Verhoeven, die aan het kopbord alle zeilen moest bijzetten om het evenwicht te bewaren. Dat lukte hem uitstekend. Sterker nog: in het verre eindspel rekende hij het beste en bracht een pion eerder naar de overkant dan zijn tegenstander die zijn voorsprong in tijd niet had kunnen omzetten in winst. Een knap resultaat.

Gedetailleerde uitslag:

Dordrecht V1                     - Erasmus V1                    0-4

Victor van Blommestein (1746)    - Leo Verhoeven (1803)          0-1
Wouter de Bruin (1802)           - Murdoch MacLean (1805)        0-1
Wim Jongeneel (1815)             - Leo de Jager (1835)           0-1
Henk Timmermans (1730)           - Henk de Kleijnen (1781)       0-1 

Klik hier voor de uitslagen en stand in klasse 1A van de RSB-viertallencompetitie.

Henk de Kleijnen