Ontknopingen in A- en B-groep vallen volgende week

Volgens de oorspronkelijke planning zou maandag 1 april de laatste ronde van de finales zijn, maar er waren verschillende partijen uitgevallen.

En dat betekent dat de apotheose in de A-groep en de B-groep pas op maandag 8 april zal zijn!

Dan staan er twee echte finales op het programma! Want op 1 april viel alleen de definitieve beslissing in de C-groep (waar de laatste ronde werd gespeeld).

Finalegroep A

In de A-groep stonden er twee partijen op het programma. Wim Westerveld hield zijn kansen op het kampioenschap levend door een overwinning op Kees van Toor (lees hieronder zijn verhaal). En Cander Flanders en Wim Posthumus speelden een onderlinge remise.

Dit jaar was er ook een bijzondere ‘strijd binnen de strijd’ in de A-groep. Wie zou de remiseschuiver van de A-groep worden? De strijd ging tussen Cander Flanders en Arno van Houten. Zij bleven maar remise spelen, zelfs hun onderlinge partij werd remise. En wie de winnaar werd? Ook dit werd remise, want beiden speelden ze al hun partijen remise! En daarmee eindigden ze samen in de middenmoot in de A-groep.

Volgende week staat de echte finale op het programma! Dan neemt Murdoch Mac Lean (4½ uit 6) het op tegen Wim Westerveld (3½ uit 6). Alleen bij winst is Westerveld kampioen, want bij gelijk eindigen is in eerste instantie het onderlinge resultaat bepalend! Dat wordt dus spannend komende maandag!

Wim Westerveld – Kees van Toor

Wim vertrouwt toe aan de mail: Met wit tegen Kees van Toor was het voor mij do or die om zicht te blijven houden op de titel. In onbekend terrein speelden we de opening en het middenspel allebei heel behoorlijk volgens de engine. Ik had weliswaar lichte druk op de zwarte stelling, maar beslissend was dat niet. Totdat ik een klein zetje deed met mijn dame om hare majesteit te ontpennen. Het gemene was dat dat zetje tegelijkertijd stukwinst dreigde en ik vermoed dat Kees, die tot dat moment goed had gespeeld, dat pas op het laatste moment zag.

Zijn schrikreactie (?) op zet 32 met h7-h6 was een ernstige verzwakking van zijn koningstelling en even later kon ik met een eenvoudige combinatie een pion winnen en zijn koningsstelling ernstig verminken. En hoewel Kees het me daarna vindingrijk zo moeilijk mogelijk maakte, bleek de zwarte stelling onhoudbaar. Het verband was eruit en de ene na de andere zwarte pion ging verloren. Met drie pionnen minder en onafwendbaar stukverlies in het vooruitzicht gooide Kees de handdoek in de ring.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Finalegroep B

Drie partijen stonden op de affiche van ronde 11. Leo Verhoeven deed hele goede zaken voor het kampioenschap door zijn overwinning op Peter Aarnoudse (zie zijn verslag hieronder). Directe concurrent Leo de Jager kon het niet bolwerken tegen Paul Wilhelm en verloor. En Davin Mostert won in een prachtige koffiehuisschaakpartij van Dick Straathof.

Ook hier gaat de beslissing in de laatste ronde op maandag 8 april vallen! Leo de Jager (3½ uit 6) neemt het dan met wit op tegen Leo Verhoeven (4½ uit 6). Leo de Jager moet winnen en kan dan op gelijke hoogte komen met Leo Verhoeven en wordt dan kampioen op grond van het betere onderlinge resultaat.

Ook Davin Mostert heeft 3½ uit 6 nog een inhaalwedstrijd staan tegen Peter Aarnoudse, maar de eerste plaats behoort niet meer tot de mogelijkheden (vanwege datzelfde onderlinge resultaat).

Peter Aarnoudse – Leo Verhoeven

Leo schrijft over zijn partij: Ik had een relatief gemakkelijke avond. Tegen Peter Aarnoudse kwam ik met zwart soepel door de openingsfase heen. Met rond de 15e zet een gelijke stelling. In de hoop actief spel te krijgen, liet Peter een schijnoffer toe dat hem een pion kostte. Niet zo bedoeld uiteraard. Maar het geplande terughalen van de pion ging niet door. De daarvoor gereed staande dame moest vanwege een loperruil van die aanvalslijn af. Een gaatje in het rekenwerk, als het ware. Ik kon mijn materiaalvoordeel met het verkregen extra tempo consolideren bij een wel heel prettige stelling. Peter gaf de partij daarna snel op.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Finalegroep C

In de finalegroep C stond de laatste ronde op het programma. Zonder zelf te spelen werd Eric Hoogenes kampioen van de C-groep met een score van 8½ uit 11! Bij de eindstreep had Hoogenes een half puntje meer dan zijn directe achtervolger Marcel Tillemans die in de laatste ronde won van Herman Beerling. Met een score van 8 uit 11 en een TPR van 1940 mag Tillemans terugkijken op een zeer goede finale!

Een gedeeld derde plaats was er voor onze beide wedstrijdleiders, Jan Hoek van Dijke en Jaap van Meerkerk, met 7 uit 11. Ook een prachtige prestatie met mooie TPR’s ruim boven hun eigen rating.

Danny Hetharia deed het als debutant heel goed met 5½ punt en een TPR van 1480! Mooie plusscores werden er ook behaald door Aad Jan Roos (+1,36), Jeroen Landsheer (+1,39), Bram de Knegt (+1,05), Daan Gijsbertse (+1,13), Harrie Jansen (+1,75) en Coen van Vlijmen (+1,65).

En dat laatste had zelfs nog meer kunnen zijn, want in ronde 11 kreeg Coen van Vlijmen de volgende stelling op het bord tegen John Janssen. Zwart was hier aan zet en speelde ..-Kh6 en bood remise aan. Dit werd aangenomen, maar na het schaakje Df4 – Kh7 heeft wit het ijzersterke Tg5 heeft zwart geen mogelijkheden meer om de pion op h5 te verdedigen!

Ruud Neumeijer – Danny Hetharia

Ruud schrijft over afgelopen maandag: Een Siciliaan dit keer, gelukkig (voor mij) zijn mijn resultaten daartegen de laatste tijd best wel prettig, dus ik heb wel vertrouwen in een goede afloop. Zwart krijgt diagonalen richting de witte koning, maar ik heb het idee dat ik dat wel kan tegenhouden. Nadat zwart de zwarte loper van wit heeft geslagen (volgt u de juiste kleuren nog?) heeft wit een dubbelpion voor de koning en een open torenlijn richting de zwarte koning. Tevens is ineens de witte diagonaal open en verliest zwart zijn h-pion. Tsja, één momentje van onoplettendheid en de witte rat bijt…

Wit geeft een stuk tegen 2 pionnen én een gevaarlijke aanval, het stuk moet zwart later teruggeven (andere consequentie was of torenverlies met spoedig mat of direct mat). Zwart heeft nog wat kleine dreigingen die wit nog wel nauwkeurig moet weerleggen, maar als een witte pion het veld d7 weet te halen, legt zwart (eindelijk) het moede hoofd te ruste. Pfff, daar zaten wel wat listige grapjes in, maar gelukkig allemaal op tijd doorzien 😉

Na de partij begrijp ik dat Danny pas 5 eerdere partijen heeft gespeeld bij Erasmus (ik eigenlijk pas ééntje meer) en geen eerdere clubervaring heeft. Dan heeft Danny zeker een puike partij gespeeld, klasse!!

Bernhard Ruimschoot – Gerrit Boer

Bernhard mailt: Eindelijk kunnen spelen met de nieuwe stukken (die de overwinning nog beter liet smaken). In een partij waarbij zwart niet tot rokeren kwam, werd als snel de zwarte koningsvleugel open gebroken.

Gerrit Boer had hier net 26. ..-Kg7 gespeeld. Het gedwongen vervolg laat zich snel raden: 27. exf6+ en zwart geeft op i.v.m. 27. ..-Txf6 28. Lxf6+ Dxf6 en 29. Dxc5.

Coen van der Bijl – Jeroen Landsheer

Coen geeft een prachtige beschouwing van zijn rentree in de schaakarena!

“Reglementair mag je nù geen remise aanbieden.” Ja, club schaken is in de vele jaren dat ik niet schaakte een serieuze zaak geworden. Met reglementen en ELO-rugnummers en al. “Maar ik zal er intussen wel over nadenken”, sprak mijn opponent gemoedelijk. Het grotere probleem was immers wanneer de stand der stukken aan remise doet denken. Na nog enige zetten wisten we dat het remise moest worden en wist ik zelfs wanneer je dat mocht aanbieden. Als een gunst? Omdat je denkt te gaan verliezen? Ok. Remise. Toch nog even verder spelen. En toen gewonnen. Shit.

De week erop in mijn partij beiden enige zetten herhaald. Reglementair remise. Of alleen als je er een beroep op doet? Ken de reglementen nog onvoldoende. Verder gespeeld en verloren. Weer shit. Is het eigenlijk niet van rechtswege remise? Dan zou ik maar in beroep gaan. En als er dan inderdaad remise wordt uitgesproken, geef ik me gewonnen. Mijn tegenstander mag geen schade lijden van een reglementair hoogstandje. Of mag dat niet?

Harrie Jansen – Wim Witvliet

Harrie vertelt over zijn partij: Lest Best. Mijn laatste partij van de interne competitie, met wit tegen Wim Witvliet, vind ik zelf de beste die ik in mijn nog korte schaakloopbaan heb gespeeld.

Het diagram hiernaast toont de stand na zet 14 van wit (La6+), als eerste in een lange en gecompliceerde aanval waarin ik veel risico moest nemen. Ik vertrouwde vooral op mijn paarden e4 en f3.

Leo de Rooij – Jurriaan Goedhart

Leo verhaalt: Zitten Jurriaan en ik net klaar om te beginnen, komt Jaap van Meerkerk langs lopen. “Even wachten nog, jullie krijgen nieuwe stukken!” Ja Jaap, is goed, 1 april, kikker in je bil, haha. Maar nee, het blijkt heus waar: prachtig materiaal, lekker zwaar, goed in de hand liggend, alles hetzelfde formaat (bij de oude stukken speelde je nogal eens met torens of pionnen van verschillende grootte…), heerlijk schaken!

Lang kon ik echter niet van die nieuwe stukken genieten, want de partij kende een eenzijdig verloop en kwam snel tot een einde. Jurriaan gaf al in de opening een stuk weg, liet zich vastzetten en zag ook nog eens de vork op c7 over het hoofd met torenverlies als gevolg. “Normaal geef je nu zeker op”, vroeg hij enigszins moedeloos na zet 12. “Als je vroeg naar huis wilt wel, maar we kunnen best nog even doorspelen hoor. Leren we allebei wat van”, bood ik aan, hopend op wat extra speeltijd met de nieuwe stukken. En die kreeg ik gelukkig. Met dank aan Jurriaan en het legaat van Frits Steenbergen.

Rogier Verkaik – Jan Bruinsma

Rogier doet verslag over zijn partij: Ik mocht met wit spelen tegen Jan Bruinsma. Na 7 zetten maakte Jan een fout met h7-h6 waardoor ik mijn witte loper op h5 kon plaatsen. Met als gevolg dat alle stukken op zijn koningsflank volledig vaststond en ik mijn aanval op de andere zijde rustig kon uitbouwen. Na zet 32 moest Jan het opgeven met een kwaliteit minder.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in finalegroep C.

Dank weer aan Wim Westerveld, Leo Verhoeven, Ruud Neumeijer, Bernhard Ruimschoot, Coen van der Bijl, Harrie Jansen, Leo de Rooij en Rogier Verkaik voor hun mooie bijdragen!

Maandag 8 april is er een enigszins aangepast programma. Naast de laatste RSB-wedstrijd van het tweede tegen het eerste van Overschie en de twee finalepartijen in de A-groep en de B-groep geeft ondergetekende een training voor de liefhebbers! Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een oefenpartijtje te spelen of om in de analyseruimte een rapidpotje of snelschaakpartijtje te spelen!

Frank van Zutphen