Een overwinningskreet in de stilte en schaken is ook leuk als je een keer verliest

Voor het eerst in onze nieuwe speelzaal. Het Huis van de Wijk Arcadia. En deze maandag drie jarigen: Miguel Najdorf, Gert Timmerman en een wedstrijdleider.

Terwijl de Fransen hun hart in vlammen zien opgaan, sta ik – daarvan geheel in het ongewisse – met een microfoon in de hand wat mededelingen te doen.

Er zijn 11 afwezigen, dus speciaal voor hen het onderstaande. Ik had daartoe dit briefje in de hand:

Mededelingen Watertorentoernooi
- Elke ronde start om 20.00 uur
- De definitieve indeling wordt iedere maandag gemaakt om 19.30 uur 
- De voorlopige indeling voor de volgende ronde staat vanaf de derde ronde op zaterdag daarvoor op de website
- Het speeltempo: 1.30 uur + 15 seconden per zet

Afmelden:
- Zo snel mogelijk doorgeven
- U kunt uw afmelding zelf op het formulier schrijven (ligt op de tafel van de wedstrijdleider)

Partij klaar:
- stukken opstellen en laten staan s.v.p.
- uitslagbriefje ingevuld + ondertekend inleveren

Analyseren na afloop: 
- buiten de speelzaal (in de vergaderruimte of de hal bij de trap). Daar staan borden en stukken.

Met 85 deelnemers gaat dit toernooi in de boeken. Een mooi aantal. En met gemak passen ze in de ruime speelzaal. Niets dan goeds hoor, voor onze nieuwe locatie, alleen…

Als je nou toch wat wilt zeuren, je bent tenslotte niet voor niets een Ollander, die in opperste staat van tevredenheid en gelukzaligheid doorgaans geen enkele moeite heeft met een vilein: “Hoe kom je eigenlijk met het OV bij jullie speelzaal?” Vooral dat eigenlijk dus. Dat terwijl er een tram- en buslijn, zij het op 10 minuten loopafstand, langs komen.

Om 20.10 uur konden de klokken worden gestart en de nieuwe stukken in beweging gebracht.

Mijn tegenstander Serkan Milli van SC Purmerend bleek er niet te zijn. Zijn late afmelding kon niet tijdig worden ontdekt. En dus moest ik mezelf met tegenzin als oneven een punt geven, maar had nu wel mooi de tijd om de borden langs te lopen.

Langs de borden

Op bord 1 zag ik van Julian van Overdam met wit een Gesloten Siciliaan met f4 spelen. Al snel ontketende de jonge Fide Meester tegen Henk Prins een koningsaanval en werd het ratingverschil van 700 punten vroegtijdig met een vol punt bevestigd.

Eric Hoogenes zag ik op bord 7 tegen Theo Huizer met wit een aanval op de damevleugel ontketenen die zich zo leek het vanzelf speelde. Met een sterke witte loper en dame en een gevaarlijk opgerukte pionnenformatie was de druk te al snel te hoog.

Aan bord 4 gaf Erasmiaan Gerrit Boer zichzelf tegen zijn oud-clubgenoot van Charlois Europoort (jawel, Gerrit was tot september 2018 lid van Charlois Europoort en dubbellid van Erasmus. Daarna koos hij voor 100% Erasmus.) Cor de Wit geen enkele kans. Ik zag hem in ieder geval vroegtijdig lang en heel aandachtig naar de stelling kijken. Wel die van zijn linker buurman Henk Ochtman die Emil Verhoef in een creatieve aanval er van langs gaf.

Frank van Zutphen aan bord 6 ging op zoek naar tijdnood, zo leek het, maar hij had tegen Ruud Neumeijer wel een sterk initiatief opgebouwd, met een mooie batterij langs de diagonaal a8-h1 Het was fraai om te zien hoe Frank zijn aanval versterkte.

Andrzej Pietrow kreeg aan bord 8 een flinke drukstelling tegen Shau-Ming Yuen en won materiaal. Shau-Ming probeerde een vesting te bouwen. Hij speelde met een toren en twee lichte stukken tegen dame en paard van Andrzej. Zelf heb ik ook een keer met dit bijltje gehakt en kon de vesting niet slechten. Maar ja, ik heet geen Pietrow. Het is met zo’n vesting best link. Als je hem ziet is het te laat, anders gezegd, je ziet het pas als je het doorhebt (weet u nog?).

Cor van As was aan bord 10 druk bezig voor de eerste verrassing te zorgen. Hij speelde gewaagd zijn bekende as-aanval en verraste een ongerust geworden Wybe Evenhuis. Cor stak er veel tijd in, en wist een geweldig initiatief te ontplooien. Wybe moest keepen en moest zelfs het stuk teruggeven. Cor kon het echter niet afmaken en deed zichzelf met die nul tekort.

Aan bord 12 zag ik dat Paul zijn handen vol had aan de sterk spelende Alik Tchavelachvili, een strijd die lang ongewis was en lang duurde. Paul won.

Ik zei het nog tegen onze tweede wedstrijdleider. Let op, als Bram er voor gaat zitten kan hij vlammen. Hij is tenslotte ex-kampioen van SV Schiebroek. En vlammen deed Bram de Knegt aam bord 13. Hoe het ging heb ik niet meegekregen. Maar Bram maakt zich niet druk om een verschil van 300 ratingpunten en verraste Johan van de Griend met een halfje.

Pearl Uyttenhove – Arno Luinenburg

Een bijzonderheid. Wij krijgen dezelfde partij twee keer ingestuurd! Een keer ingestuurd door Pearl en een keer door Arno. Dan moeten we hem natuurlijk zeker plaatsen! Arno mailt: “Vrijwel elke eerste ronde in het Erasmustoernooi produceer ik leuke vuurwerkjespartijen. Deze hoeft niet gelijk op de website maar voor kennisgeving is dit potje wel interessant.”

En Pearl schrijft over dezelfde partij: “Op zet 5 knoei ik een pion weg. Met een paar onzinnige dame zetten verspil ik kostbare tempi, die Arno weet te benutten door met schaak een inktvis op d3 te installeren. Dat blijkt zijn beste stuk. Met de koning in het centrum open ik voor zwart de b-lijn. Met een magneetcombinatie trekt zwart mijn koning naar c5. Ik loop mat en we kunnen gaan analyseren. Schaken is óók leuk als je een keer verliest.”

Pearl Uyttenhove – Arno Luinenburg

Verrassingen?

“Wat is nou het mooie van de eerste ronden van dit toernooi?’ vroeg Arno van Houten me. Ik viel even stil. “Nou, het levert doorgaans van die mooie verrassingen op!” En inderdaad, ook dat maakt ons Watertorentoernooi aantrekkelijk. Aan elk bord een kloof van gemiddeld 300 ratingpunten. En vrijwel altijd blijkt dat het de sterkere speler veel meer moeite kost dan gedacht. De zwakkere broeder heeft immers niets te verliezen en alles te winnen.

De sterkere kan alleen maar verliezen. Wint hij dan is dat logisch, niet eervol, en levert nauwelijks ratingpunten op. Verliest hij dat is dat een ramp. Hoe leg je dat je partner en clubgenoten uit? Je TPR vreselijk, je motivatie een hel. Toch is het geen uitzondering, al blijkt het nu anders. Lopen we de uitslagenlijst van ronde 1 door dan is slechts aan een enkel bord die ultieme verrassing realiteit. En die kan u niet zijn ontgaan!

Een kreet doet de zaal huiveren. In de buurt van bord 22. Het blijkt inderdaad dat bord. “YES!!!”, gilt het door de speelzaal. Daarna volgde een oorverdovende stilte. Geheel ongebruikelijk natuurlijk. Hans Koedam schrikt er zelf ook van, verrast dat dergelijke oerkrachten hem ooit nog eens zouden overmeesteren. Hij heeft op dat voor hem verbijsterende moment het volle punt tegen de kersverse Erasmus clubkampioen Big Mac, alias Murdoch Mac Lean, gescoord. Was het mat achter de paaltjes of een paardpromotie met stikmat? Zo’n oerkreet volgt immers niet op een droogjes “Ik geef het op” van Big Mac. Maar ik kan het u nog niet onthullen.

Dat de in vorm zijnde Kees van Toor aan bord 33 bijna gevloerd werd door Jan - prima pot - Bruinsma mag een verrassing genoemd worden. De uitslag is toch het volle punt voor Kees, met Jan een mooie pot rijker. “Ik had hem bijna liggen”, zei Jan trots. “Laat zien”, opperde ik, en even later togen we naar de analyseruimte om Jans slotstelling te aanschouwen.

Aan bord 37 scoorde John Janssen een fraaie remise tegen zijn 250 punten hoger gerate opponent Bernhard Ruimschoot.

Inspiratie voor ronde 2

Werd ronde 1 op de geboortedag afgewerkt van Miguel Najdorf en Gert Timmerman; ronde 2 wordt gespeeld op de 199e dag van het jaar van de Gregoriaanse kalender, de geboortedag van Gerard Joling, de sterfdag van Michiel de Ruyter en van Alfred Hitchcock: namelijk 29 april.

Op naar een mooie partij waarin u zich laat inspireren door Michiel (aanvallen en slagkracht), Alfred (uw tegenstander trakteren op een griezelstelling) en Gerard (jubelzang - wel op de gang he - na een superzet).

Wist u …

… dat u een mooie partij kunt inleveren en kunt meedingen voor de Spektakelprijs?

… dat wij niet alleen het betere gooi-en-smijtwerk, maar ook sterke, stille zetten ook als spektakel beschouwen?

… dat het erg rustig bleef in de speelzaal; op 1 uitzondering na dan?

… dat het zo stil blijft omdat we over twee napraat- en analyseruimtes beschikken?

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand na de eerste ronde van het Watertorentoernooi. Ik wens alle deelnemers veel succes en plezier bij de volgende ronde. Tot 29 april!

Jaap van Meerkerk