Zaterdag 11 mei mochten we met het eerste van Erasmus aantreden in en tegen het tweede team van Spijkenisse. Een altijd lastige tegenstander en de nummer 2 van onze poule. Het kampioenschap was al zeker, maar voor het goede gevoel was het toch wel lekker om deze wedstrijd ook nog te winnen.

Daarbij stonden er vier spelers van het eerste team ‘op scherp’! Vijf spelers voerden de topscorerslijst met 6½ uit 8 aan in klasse 4H, waaronder 4 Erasmianen! Te weten: ondergetekende, Eric Hoogenes, Peter Torczynski en Leo de Jager. Een extra reden om er nog eens vol voor te gaan!

Aan bord 3 speelde Eric Hoogenes met wit tegen het jeugdtalent Djad Maes. Er stond al snel een eindspel op het bord met beiden een rits pionnen en een loper. De witte pionnen stonden echter op de verkeerde kleur. Een duidelijke opdracht dus voor Eric, die hij met verve volbracht. Eerst gingen de pionnen wel naar de juiste kleur en niet veel later keek Djad tegen een slechte loper aan. Heel fraai afgemaakt door onze man en daardoor werd Eric met 7½ uit 9 topscorer met de beste score en hoogste TPR in onze klasse!

Murdoch Mac Lean speelde aan bord 7 en doet hieronder verslag: Ik speelde een wildwest partij tegen supertalent Ansh Jakhari. Hij wordt getraind door Rick Lahaye, spreekt zeven talen, beoefent karate en speelt vele instrumenten. Hij is ‘grote belofte’ van de KNSB en is Nederlands kampioen in de E-categorie. In de partij had ik vier vrijpionnen en het loperpaar tegen een toren.

Na zet 44 stond het de diagramstelling hierboven op het bord. Ik speelde hier het logische 45. d6 en wikkelde zo af naar remise. In de stelling na zet 45 staat zwart ietsje beter (- 0,36).

Arno van Houten vertrouwde toe aan de mail: De laatste ronde in de KNSB competitie. Ik kijk terug op een prachtig en leuk seizoen. Niet alleen het feit dat we kampioen in onze klasse zijn geworden, maar vooral ook de sfeer in het team was uitstekend.

De overzichten vooraf per mail met informatie over de tegenstander waren altijd handig. Zo wist ik vooraf het repertoire van de zwartspelers van Spijkenisse. Toen mijn tegenstander, Bjorn Verstraate, tegenover mij plaatsnam wist ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ik het Scandinavisch tegen zou krijgen. En zo geschiedde. Helaas speelde hij niet de hoofdvariant met Lg4. In plaats daarvan belandde de loper op f5. Het Scandinavisch, een solide opening voor zwart. Wit heeft ruimte, zwart staat stevig zonder een aantoonbare zwakte. Met de opstoot d5 kreeg ik enige druk op de zwarte stelling. Zwart had voldoende mogelijkheden om te verdedigen. Dat bleek ook in de analyse. Remise was het resultaat.

Leo Verhoeven vertelt: Ik begon de partij met een blauw oog (iets met tramrails en fiets) en ontsnapte aan een anderszins blauw oog. Een fout in het middenspel leverde een gatenkaas op zonder tegenspel. Ik kon nog net afwikkelen naar een eindspel met een pion minder. Dat viel niet tegen. En het viel helemaal niet tegen toen na ruil van de laatste torens ongelijke lopers op het bord stonden. Met desondanks in het beste geval nog een moeizame verdediging voor de boeg. Maar mijn tegenstander speelde één van de twee verbonden centrumpionnen zo ongelukkig op dat ik die zaak gemakkelijk kon blokkeren. Met alle pionnen op de kleur van de eigen loper verder eenvoudig te verdedigen. Remise dus.

De partij met mijn tegenstander later nog geanalyseerd in de mooie ruimte met bar naast de speelzaal. Gezellig daar. Veel schakers (Spijkenisse 1 speelde ook thuis) die hun partij nakeken of aan het snelschaken waren. Het was goed toeven in Spijkenisse.

Leo de Jager schrijft over zijn partij: Ik vind de stellingen in de Konings-Indische aanval tegen het Frans (of CaroKann of Siciliaans) vaak wel mooi. Het lijkt of de stelling gedraaid is met zwart linksboven en wit rechtsonder en de lange diagonaal als grensmarkering.

Optisch lijkt het vaak ook gevaarlijk voor zwart, maar dat valt meestal best wel mee, en hier helemaal omdat er al wat stukken geruild zijn en de loper op g2 niet echt goed gericht staat voor een koningsaanval. Overigens resulteert 22. .. f5??? om het paard weg te jagen en vervolgens met .. Lf6 de toren op a1 op te halen, natuurlijk wel in een mooi matbeeld na 23. Ph6#.

De stelling na 22. Dd2xd4. Zwart heeft het witte centrum opgeblazen, maar daarmee zijn koningsstelling enigszins verzwakt en de witte dame een dominante positie gegund. Om te beginnen is Lxd5 een stevige dreiging, dus zwart gaat verder met 22. .. Tc8 23. Tad1 Wit ziet terecht af van passieve verdediging van de hopeloos zwakke c-pion en hernieuwt de dreiging op d5. 23. .. Lc5 niet alleen met het vriendelijke doch dringende verzoek aan de dame om zich ergens anders te begeven maar ook met een oogje op de witte monarch. 24. Dd2 Kh8 toch liever geen stukkoffers op d5 met schaak. 25. Lf1

Ik heb niet zo gauw een idee wat wit anders moeten doen, maar dit haalt de druk wel even van mijn stelling, de weg naar h7 is nog lang. 25. .. Dc7 nu is het zwarts beurt om het initiatief te nemen 26. Kh2 dit heeft zijn nadelen zoals spoedig zal blijken, maar de koning op g2 plaatsen is daarentegen weer vragen om .. Lc6 ellende. 26. .. e5 de stoomwals komt op gang 27. Pe3 Lxe3 okay je levert het loperpaar in maar je krijgt er de tweede rij (en een pionnetje) voor terug. 28. Dxe3 d4 24. . Le6 is een goed alternatief om wit veld c4 te onthouden, maar die jongens moeten toch naar voren. 29. Dh6 met het simpele plan Ld3 en Dh7 mat 29. .. Dc2 er zit echter een lek in de valstrik en zwart kan gewoon binnenkomen op c2 dankzij de ongedekte f-pion. 30. Td2 Df5

Mijn tegenstander dacht dat zwart gedwongen was terug te gaan over de c-lijn en wat tegenspel te krijgen met manoeuvres als Ld3-g6 en Te1-e4-g4. 31. Kg1 Op 31. Ld3 komt 31. .. Dh3 32. Kg1 Lf5 en einde oefening, al scheelt dat toch al niet veel. 31. .. Dg4 Na het verleidelijke 31. .. Dg5? 32. Dxg5 fxg5 33. Te5 doet wit ineens weer helemaal mee. 32. Tc2 je weet maar nooit 32. .. Dg7 33. Dxg7 Kxg7 34. Tc4 Txc4 35. Lxc4 Lg4 en wint nog een pion, maar geeft bovenal ondersteuning aan de pionnen opmars door het centrum. Wit spartelde nog wat maar gaf al spoedig op na 36. f4 Te8 37. h6 Kxh6 38. Kf2 e4 39. Lf7 Te7 40. Lg8 Kg7 41. Ld5 e3 42. Kg2 d3.

Aan bord 4 speelde Henk Ochtman met zwart. Hij zette de partij rustig op. Vanuit het middenspel kon hij afwikkelen naar een toreneindspel met twee pionnen extra en op een fraaie manier werd dit uitgetikt. Inmiddels stond er dus een 4½ – 2½ tussenstand op de borden. En daarmee was de teamoverwinning voor Erasmus al weer binnen!

Aan het eerste bord speelde Peter Torczynski op dat moment nog tegen Fabian van Buuren. Na het middenspel stond er een stelling met beiden een dame en twee lopers en een stapeltje pionnen op het bord. Fabian had weliswaar stellingsoverwicht, maar ik zag niet hoe hij er doorheen zou moeten komen. Remise was dan ook het terechte resultaat, een prima prestatie van Peter!

Ik zelf speelde aan bord 2 met zwart. Ik kwam iets minder uit de opening, maar naarmate de partij vorderde kreeg ik een steeds betere stelling met op een goed moment een ijzersterk paard tegen een slechte loper. En toen kwam de klassieke fout bij de KNSB. Op mijn 40ste zet speelde ik niet een nietszeggend zetje om op zet 41 rustig de tijd te nemen voor de juiste voortzetting. Maar ik maakte een positionele blunder, waardoor zijn slechte loper zich kon ontwikkelen tot een ijzersterke loper. Dat deed mij uiteindelijk de das om. En zo stond er een 5-3 overwinning voor ons op het scoreformulier.

Alles bij elkaar hebben we een fantastisch seizoen gehad met het eerste team in de KNSB. Met 18 matchpunten uit 9 wedstrijden en 50½ bordpunten is het eerste van Erasmus overtuigend kampioen geworden in klasse 4H van de KNSB-competitie. Volgend jaar gaan we er weer voor in de derde klasse! Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in klasse 4H van de KNSB-competitie.

Frank van Zutphen