Een Boerenoorlog, schijn bedriegt en hoe voorkom je teleurstellingen?

Maandag 29 april. Het is een uurtje of elf. De tweede ronde van het Watertorentoernooi gaat naar het einde toe.

Op verschillende borden wordt nog hard gestreden om de punten. En dat is best verrassend, want de eerste twee ronden wordt op rating ingedeeld, met redelijk grote ratingverschillen tussen de tegenstanders.

Ik loop een rondje door de zaal. Mijn eigen partij tegen Cor Treure is dan al een tijdje klaar. Na mijn 12e zet stond de volgende stelling op het bord. Best een bijzondere stelling. Op het eerste gezicht lijkt er niet heel veel aan de hand, maar zwart staat hier eigenlijk al helemaal verloren!?!

Bekijk het eerst zelf eens. Aan het einde van dit bericht volgt het vervolg van deze partij.

23.00 uur

Van de 38 partijen zijn er nog 10 partijen bezig. Aan bord 3 zwoegt record-Watertorentoernooi winnaar Nathanaël Spaan tegen Marcel Tillemans. Tillemans staat een stuk voor tegen twee pionnen in een eindspel met verder alleen maar zware stukken. Wow, dat zou wel eens de verrassing van de avond kunnen gaan worden. Later in tijdnood gaat het echter toch nog mis, Tillemans geeft een stuk weg en dan geven de pionnen van Spaan de doorslag.

Op bord 5 is de partij tussen Jaap van Meerkerk en Cor de Wit nog bezig. Jaap schrijft over zijn partij: Mijn partij tegen de sterke Cor de Wit ging tot de uitvluggerfase prima. De kansen waren aanvankelijk voor mij, want ik had na het fantasierijke Pb5, bij het ingaan van het middenspel het initiatief.

Cor trok de stelling weer in evenwicht en daarna deden we beiden geen slechte zetten. Mijn inspanningen koortsachtig steeds naar de beste zet te speuren kostte mij net te veel tijd. Toen de 35e zet zo’n beetje nabij – wat vroeger de afbreekfase heette – blunderde ik mijn centrale aanvalspion weg en daarmee de partij.

Twee bordjes verder zien wij op bord 7 de mooie strijd tussen Ruud Bosch en Eric Hoogenes. De ruïnes zijn zichtbaar van een stevige strijd om het initiatief op het bord. In de foto hiernaast heeft Hoogenes net …-Txa3 gespeeld, waarmee de stelling in vuur en vlam staat. Na afruil van de zware stukken is er een eindspel met ongelijke lopers op het bord gekomen, maar door de ongelijke verdeling van de pionnen op het bord wordt toch nog doorgespeeld. De pionnen van Bosch blijken toch sneller te zijn en zo wint hij verrassend van Hoogenes. Een mooie prestatie van Bosch!

Op bord 10 is ook echt een mooi gevecht bezig tussen Wybe Evenhuis (vorig jaar nog gedeeld tweede!) en Jannieko Scheele. Evenhuis heeft het initiatief, maar Scheele verdedigt hardnekkig en houdt vast aan een pionnetje dat hij extra heeft. Na een afruil van verschillende stukken wint Evenhuis toch een pionnetje terug. En niet veel later nog een tweede, omdat in het resterende T+L eindspel de actieve koning en loper van Evenhuis het verschil maken. Het duurt nog wel enige tijd voordat het punt definitief binnen is, maar dit klusje kan je natuurlijk prima aan Evenhuis over laten.

Het bord daarnaast staat er op dat moment bij Kees van Toor en Peter van Oevelen een dubbel loper eindspel op het bord met 1 pion voor Van Toor en 2 pionnen voor Van Oevelen. Is dit nog te winnen? Wat is een betere manier om dit uit te testen dan in de partij zelf? Alle mogelijke manieren om de stelling te winnen worden uitgeprobeerd, maar het antwoord op de vraag blijkt toch ‘Nee’ te zijn. Na 95 zetten (als Van Toor een pionnetje terug heeft gewonnen) komen de heren remise overeen. Een knappe prestatie van Van Toor, maar de Erasmianen weten natuurlijk wel beter na de mooie prestaties van Van Toor in de A-groep.

Op bord 15 zie ik op dat moment net de fraaie slotcombinatie van Arnout van Kempen tegen Lucian Mihailescu. Van Kempen heeft langzaam de druk opgebouwd over de e-lijn en dan in het bijzonder gericht op de zwarte loper op e7. Na een afruil van de dames is de stelling niet meer bij elkaar te houden en wint Van Kempen eerst een kwaliteit en later nog een stuk. Een mooi slot van de partij!

Op bord 18 spelen Jan Hoek van Dijke en Carel Keller: Jaap van Meerkerk schrijft hierover: Ik zag vanochtend partij Hoek van Dijke tegen Keller. Zwart speelde de Londen goed actief tegen en zette druk op de damevleugel, na een 0-0-0 van wit. Carel zette deze actie actief voort zodat Jan niet toekwam aan zijn eigen aanvalsplannen. Wit schoof de stelling compleet dicht en wist zijn paarden net op tijd terug in de verdediging te brengen.

Carel had zich kunnen beperken tot niets doen, maar probeerde een opening te forceren en blies het pionnenbastion voor neus van de vijandelijke koning met een loperoffer op. Toen bleek dat wit het toch vrij eenvoudig kon keepen, konden de stukken in de doos. Al weer een voorbeeld van een onverwacht sterk gevecht tegen een op papier veel sterkere opponent. Carel nam zich voor wat meer aan afmaaktechniek te gaan doen.

Op bord 27 is er een heuse Boerenoorlog gaande: Gerrit Boer neemt het op tegen Peter de Boer. Er staat een ingewikkelde stelling op het bord met T+2L+P en 5 pionnen tegen T+L+2P en 4 pionnen. Boer (zonder de) heeft dus een boer meer dan De Boer. Boer dirigeert vervolgens zijn boer op de b-lijn naar voren en die boer kan De Boer niet stoppen. En zo wordt de boer een dame en is Boer de koning van deze partij. Of zoiets. Begrijpt u het nog? 😉

Het bord daarnaast spelen Piet Verkamman en Ruud Neumeijer tegen elkaar. Rond elf uur is de stand nog in evenwicht, maar niet heel veel later wint Neumeijer een hele belangrijke pion op de damevleugel. De bres is dan geslagen in de verdediging en als ik tien minuten later weer terugkom staat de beginstelling al weer op het bord: het punt blijft bij Neumeijer.

Op bord 31 spelen Fred de Heer en Danny Hetharia tegen elkaar. Hetharia heeft eerder op de avond een kwaliteit gewonnen en het is nu de vraag hoe deze stelling te winnen.

Op het juiste moment offert Hetharia zijn toren tegen de loper van De Heer en bereikt Hetharia een gewonnen pionneneindspel. Mooi gezien en gespeeld van Hetharia!

En dan is ook de partij op bord 34 nog gaande. Peter Ruimschoot heeft met  wit een fraaie koningsaanval tegen Alik Tchavelachvili met een loper op g7 die wordt ondersteund door een pion op f6. Ruimschoot zit inmiddels in diepe tijdnood, maar weet toch knap een matnet te weven. Een prachtige overwinning voor onze jeugdleider!

De verrassingen

Naast de bovengenoemde partijen waren er ook nog verschillende verrassingen waar de beslissing al voor elf uur was gevallen. Zo was Pim Kleinjan te sterk voor Paul Wilhelm. Willem van Randwijck behaalde een nette remise tegen de op papier sterkere Aad-Jan Roos.

Jeroen Landsheer won heel knap van Hans Brobbel! En Wim Heinen was te sterk voor Shau-Ming Yeun! Ook heel knap was de remise van Rymer Bruining (een huisschaker die aan zijn eerste echte schaaktoernooi meedoet) tegen Cor van As.

Voorlopige indeling voor de volgende ronde

Wij plaatsen de voorlopige indeling voor de volgende ronde vanaf de derde ronde op de zaterdag voorafgaand aan de ronde op de website. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat er op de valreep nog afmeldingen komen. Hou er bij je voorbereiding dus rekening mee dat de indeling nog kan veranderen!

Want wij maken pas op maandag om 19.30 uur de definitieve indeling voor de betreffende ronde. Geef het dus zo vroeg mogelijk door als je niet mee kunt spelen (bij voorkeur uiterlijk vrijdagavond). Daarmee kan voorkomen worden dat de voorlopige indeling moet worden gewijzigd. En daarmee voorkomen we teleurstellingen bij schakers die zich hebben voorbereid op hun tegenstander.

Nog even terug naar mijn eigen partij. Er lijkt niet veel aan de hand, maar schijn bedriegt. Zwart heeft een groot probleem met zijn paard op f6. Het paard kan niet weg en als de dame weggaat, dan ruilt wit zijn loper en resulteert er een open koningsstelling. Het zwarte paard staat nu op c6, maar had eigenlijk op d7 moeten staan.

Er volgde: 12. .. Kh7 13. g4 g5 14. Pxg5 hxg5 15. Dxg5 Tg8 16. Dxf6 Dxf6 17. Lxf6 Tg6 18. Lxe6 Txf6 19. Lf5 en zwart gaf op, omdat hij ook nog een kwaliteit verliest.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de tweede ronde van het Watertorentoernooi.

Frank van Zutphen