Voor meest spectaculaire partij tijdens het Watertorentoernooi

Ook dit jaar was er weer een prijs voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens één van de eerste zes ronden van het Watertorentoernooi. De jury bestaande uit Jaap van Meerkerk, Jan Hoek van Dijke en ondergetekende had het weer niet gemakkelijk dit jaar.

Winnaar werd dit jaar Carel Keller met zijn overwinning op Roald Vos! Na de Meer Lezen is het juryrapport te lezen.

Dit jaar zijn alle ingezonden partijen uit de eerste zes ronden meegenomen als inzending voor de spektakelprijs. Alle partijen zijn na te spelen op de pagina met de inzendingen voor de spektakelprijs.

Het is mogelijk om met de jury te corresponderen over de uitslag. Steunbetuigingen kunnen worden gemaild naar webmaster@sv-erasmus.nl. Ben je het niet eens met het juryrapport of de uitslag, doe dan het volgende.

Koop een kistje met drie goede flessen wijn. Voeg daaraan schriftelijk (in drievoud, dus net als de wijn) jouw klacht of verbetering toe. Neem dit kistje mee naar de volgende clubavond en overhandig het aan één van de juryleden. Wij nemen dan het kistje wijn en de klacht of verbetering in ontvangst. De jury zal zich dan – onder het genot van een wijntje – beraden over de klacht of verbetering. De uitslag is overigens onherroepelijk, maar dat terzijde.

Ronde 1: Pearl Uyttenhove – Arno Luinenburg

Uyttenhove en Luinenburg maken er een hele leuke partij van. De witte dame wordt direct na de opening opgejaagd met paard en pion, waardoor zwart een groot voordeel krijgt (octopus). Het slot is ook heel erg aardig als Luinenburg de witte dame kan slaan, maar ervoor kiest om de koning midden op het bord mat te gaan zetten. Een eervolle vermelding met een plek in de top 4!

Ronde 3: Julian van Overdam – Andrzej Pietrow

Een korte partij tussen Van Overdam en Pietrow. Een zwakke pion op e6 is een interessant aanvalsobject voor Van Overdam. Alle witte stukken staan op de goede plek en Van Overdam speelt heel erg consequent richting deze zwarte pion. Een schoolvoorbeeld hoe om te gaan met zwaktes bij de tegenstander. Naspelen dus!

Ronde 3: Leo Verhoeven – Gerrit Boer

Verhoeven komt goed uit de opening en heeft al snel een prima stelling. Boer kiest voor een wat atypische verdediging, maar zorgt er (heel netjes) wel voor dat de belangrijke angels uit de witte aanval worden gehaald door veel stukken af te ruilen. Beide heren besluiten als het bord is uitgedund al vrij snel tot remise.

Ronde 4: Theo Huijzer – Dick Straathof

Straathof won de partij, maar zijn tegenstander Huijzer stuurde de partij in! Een fraaie aanvalspartij van Straathof. Huijzer offert een paard, vermoedelijk om de zwarte pionnen te stoppen. Daarna zet Straatfhof consequent en sterk voort en toont hoe een dergelijke mataanval met goede krachtzetten opgezet moet worden. Een hele fraaie overwinning en deze partij verdient daarmee een plek in de top 4!

Ronde 4: Ruud Bosch – Jeroen Landsheer

De Grob-opening met 1. g4! Dan krijg je natuurlijk meteen al bonuspunten voor de spektakelprijs! En als er na negen zetten al witte pionnen op b5 en g5 staan, dan is dat een recept voor spektakel. Het wordt een heerlijke koffiehuisschaakpartij, waarbij Landsheer een overwegende stelling krijgt met kansen op meer. Maar na enkele onnauwkeurige zetten, komen de witte torens los. En als de witte torens de zwarte stelling binnenkomen, dan maakt Bosch het fraai en snel af.

Ronde 4: Harry Stroosma – Emil Verhoef

Stroosma wint al vrij snel een stuk van Verhoef. Snel worden de open d- en e-lijn bezet door de zware witte stukken. Het slot is goed gevonden met een heel fraai matmotief.

Ronde 4: Jan Bruinsma – Harrie Jansen

Een stelling met tegengestelde rokades. Wit speelt op de damevleugel, terwijl zwart tracht het centrum te bezetten. Door ruimteoverwicht van zwart wint Jansen een stuk. Als hij ook nog snel de witte aanvalskansen weet te pareren, is de overwinning snel binnen voor Jansen. Een fraaie partij van Jansen.

Ronde 5: Frans van der Heiden – Andrzej Pietrow

Een echte schuifpartij met goed spel van beide spelers. Van der Heiden heeft licht voordeel in de opening, maar in het middenspel krijgt Pietrow een klein voordeeltje en wint hij een pionnetje. De partij is niet heel spectaculair, maar het is wel prachtig om te zien hoe Pietrow het T+P tegen T+L eindspel behandelt. Ook een aanrader om na te spelen (zeker met het informatieve commentaar van Pietrow erbij)!

Ronde 5: Carel Keller – Roald Vos

Een frisse en leuke aanvalspartij van Keller, hoewel zwart wel gemakkelijk twee pionnen inlevert! Alle witte stukken werken uitstekend samen en gaan steeds naar de goede velden. De zwarte koning wordt over het bord gejaagd en met een fraaie slotcombinatie wint Keller de dame en de partij. Echt een partij uit één stuk van Keller (rating 1428) en daarmee wint Keller dit jaar de spektakelprijs van het Watertorentoernooi 2019!

Ronde 6: Gert Timmerman – Julian van Overdam

Aan de partij is te zien dat het een strijd is tussen de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst. Een uitstekende partij met actief spel van beide kanten. Het meest spectaculaire was een niet gespeelde zet. Op de 31e zet had Timmerman het prachtige 31. Lxf6+ kunnen spelen, maar hij liet die kans voorbij gaan. In een lastig eindspel ging Timmerman uiteindelijk door zijn vlag.

Ronde 6: Nathanaël Spaan – Wim Posthumus

Een prima partij van beide spelers met alles erop en eraan. Het spektakel zat vooral in de tijdnoodfase, waarin niet meer genoteerd werd. “Je had erbij moeten zijn.” De slotfase was superscherp en lang was het onduidelijk wie aan het langste eind zou gaan trekken. Uiteindelijk zorgt Posthumus met de overwinning voor de verrassing van de avond!

Ronde 6: Davin Mostert – Ruud Neumeijer

Mostert speelt het niet goed in de opening, hetgeen hard wordt afgestraft door Neumeijer. Met een paar krachtzetten speelt hij de witte koningsstelling uit elkaar. Een lekkere aanvalspartij die na 18 zetten in het voordeel van Neumeijer wordt beslist! Als laatste ook een eervolle vermelding voor Neumeijer met een plek in de top 4.

Frank van Zutphen