Wint na barrage van Murdoch Mac Lean

Maandag 24 juni stond het tweede deel van de rapidcompetitie op het programma. Aan het begin van de avond waren er vier koplopers met 3½ uit 4, maar de koplopers konden hun voorsprong steeds niet vast houden waardoor het steeds stuivertje wisselen was op de koppositie. 

Na ronde vijf ging Cander Flanders alleen aan de leiding (na winst op medekoploper Frank van Zutphen).

De derde koploper Leo Verhoeven speelde remise tegen Murdoch Mac Lean en de laatste koploper Leo de Jager kreeg deze ronde een halfje, omdat hij de tweede avond niet mee kon spelen.

In ronde zes speelden alle koplopers remise, waardoor er niet veel aan de stand aan de top van het klassement veranderde.

Na ronde zeven stond Davin Mostert met 5½ uit 7 bovenaan de ranglijst na een overwinning op Verhoeven. Wel samen met Henk Ochtman (dankzij een overwinning op Henk de Kleijnen) en Mac Lean (die won van koploper Flanders).

Na de laatste ronde prijkte de naam van Ochtman bovenaan de ranglijst met 6½ uit 8. En nu samen met Mac Lean (die weer won van de koploper, dit maal Mostert).

Op SB-punten en onderling resultaat stond Ochtman boven Mac Lean, maar een barrage met verkort speeltempo (3 minuten + 2 seconden increment) moest gaan uitmaken wie de opvolger van Leo de Jager zou gaan worden.

Het werden twee enerverende partijen, waarbij Ochtman de eerste partij won en de tweede partij in remise eindigde.

Hierdoor werd Ochtman de nieuwe rapidkampioen van Erasmus! De tweede plaats was er voor Mac Lean, terwijl Flanders op een prima derde plek eindigde.

Naast de strijd om de titel waren er ook nog verschillende grote verrassingen te noteren.

Wat te denken van de knappe remise van Alik Tchavelachvili tegen Ruud Dröge in ronde 5? Of de overwinning van Jeroen Landsheer tegen  Wim Posthumus?

Man in vorm Carel Keller speelde in ronde 6 eerst netjes remise tegen onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk en een ronde later ook remise tegen Gerrit Boer!

Als klap op de vuurpijl behaalde Coen van Vlijmen een knappe overwinning tegen Daan Gijsbertse. Van Vlijmen speelde een goed kampioenschap en haalde met 3 uit 8 een vol punt meer dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden!

Andere spelers met een ruime plusscore waren Jeroen Landsheer (+1,61 punten), Ruud Neumeijer (+1,31 punten) en Leo Verhoeven (+1,27 punten).

Alle uitslagen en de eindstand van de rapidcompetitie zijn hier te vinden.

Volgende week is de laatste reguliere speelavond van het seizoen 2018-2019 en dan wordt het snelschaakkampioenschap gespeeld (met een speeltempo van 3 minuten + 2 seconden increment).

Frank van Zutphen