Volgende week de ontknoping

Het slot van het schaakseizoen bij Erasmus bestaat altijd uit het snellere werk, eerst de rapidcompetitie en daarna het snelschaakkampioenschap (maandag 1 juli).

Maandag 17 juni werd het eerste deel van de rapidcompetitie afgerond.

Vier ronden met een speeltempo van 15 minuten en een increment van 5 seconden per zet. Zo rond een uur of acht namen 34 schakers plek achter de borden om de strijd aan te gaan wie de opvolger van Leo de Jager zou gaan worden.

Het leuke van rapidschaak is er altijd wat meer verrassingen zijn dan bij het reguliere schaak. Zo won de man in vorm Carel Keller in de eerste ronde van de sterke Henk de Kleijnen. En in ronde 2 was Ruud Neumeijer te sterk voor Paul Wilhelm en won Jeroen Landsheer van Jan Smit. Peter de Boer hield Gerrit Boer netjes op remise.

In ronde 3 maakten Peter Ruimschoot en Karel de Neef er een prachtige strijd van; eerst een dynamisch pionneneindspel en later (na promotie) een dame-eindspel, waar Ruimschoot aan het langste eind trok!

In ronde 4 hield Alik Tchavelachvili aan bord 2 één van de favorieten, Henk Ochtman, heel erg knap op remise!

Nadat de stof na vier ronden was opgetrokken waren er koplopers met 3½ uit 4: Frank van Zutphen, Leo Verhoeven, Cander Flanders en titelverdediger Leo de Jager. Direct daarachter volgen vijf spelers met 3 uit 4 onder aanvoering van Henk Ochtman.

Naast de koplopers doet ook Ruud Neumeijer het heel erg goed met 2½ uit 4, een plusscore van 1,21 en een TPR van 1957 (!) na de eerste vier ronden. Na vier ronden staan er mooie resultaten op zijn lijst met een prima overwinning op Paul Wilhelm en remises tegen Henk de Kleijnen en Ruud Dröge.

Ook Jeroen Landsheer doet het goed met 2 uit 4 en overwinningen tegen Jan Smit en Bram de Knegt. Na vier ronden heeft hij een TPR van 1740 en een plusscore van 1,05.

Komende maandag 24 juni wordt het tweede deel van de rapidcompetitie gespeeld en er zijn dus nog veel kandidaten voor de titel. Dat belooft nog een spannende ontknoping te gaan worden.

Het is nog mogelijk om in te stromen in het tweede deel van de rapidcompetitie. Je krijgt dan vier byes voor de eerste vier ronden. Zorg er dan wel voor dat je maandag uiterlijk om 19.45 uur aanwezig bent in de speelzaal (of geef dit even door aan Jaap van Meerkerk via competitieleider@sv-erasmus.nl).

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de rapidcompetitie 2019.

Frank van Zutphen