Open NK schaken – Reservegroep C

Onlangs heb ik voor de tweede keer meegedaan aan het Open NK Schaken in Dieren.

Vorig jaar in groep B, dit jaar in groep C (rating tot 1650). Het ging om negen partijen verdeeld over 10 dagen.

De eerste ronde begon op 23 juli, de warmste 23 juli ooit gemeten, maar het zou nog veel warmer worden. De partij liep gelijk op en in het eindspel wist ik twee pionnen te winnen. Ik wilde nu alles gaan afruilen om het rustig af te maken, maar maakte een enorme blunder waarbij ik mijn toren verloor. Ik begon dit toernooi dus met een 0. (0 uit 1)

De volgende ronde werd het niet veel beter, het leek erop dat ik goed uit de opening kwam, maar mijn tegenstander kreeg een behoorlijk sterk centrum, waardoor ik moest gaan verdedigen. Precies op het punt waarop mijn tegenstander aan het doorbreken was in zijn aanval, bood hij remise aan. Wat ik direct aannam. (½ uit 2)

De derde ronde verliep beter, ik werd ingedeeld tegen een jonge speelster. Al snel kreeg ik een gewonnen stelling en wist ik haar dame in te sluiten, waarop zij opgaf. (1½ uit 3)

In de vierde ronde werd het lastiger na het Londen systeem van mijn tegenstander. Na de opening stonden de witte pionnen richting mijn koning en mijn zwarte pionnen op damevleugel. Nadat ik de aanval van wit op mijn koning wist af te slaan, besloot ik op de damevleugel te spelen. Daar kon ik goed doorbreken en met twee verbonden vrijpionnen was het gemakkelijk af te maken. (2½ uit 4)

De vijfde ronde was moeilijk en duurde denk ik het langst van al mijn partijen dit toernooi. Mede omdat wij beiden veel moesten uitrekenen in een ingewikkeld eindspel paard en toren tegen loper en toren. Mijn tegenstander won uiteindelijk een pion, maar ik wist genoeg tegenspel te creëren, al stond ik wat slechter. Het bleek erg lastig om te komen met een goed plan voor ons beiden, dus besloten we na 4½ uur spelen tot remise. (3 uit 5)

In de zesde ronde kreeg ik wederom het Londen systeem op het bord. Dit maal kwam ik er beter uit, maar mijn tegenstander bracht mij in de war, waardoor ik besloot de druk die ik had gecreëerd op te lossen en een eindspel in te gaan waar ik iets slechter stond. Ergens in de stelling maakte ik nog een blunder waarbij mijn tegenstander een stuk kon winnen, maar dit misten wij beiden. Hierna was het remise-achtig, maar kon ik actief genoeg worden met mijn toren, een vrijpion creëren en winnen. (4 uit 6)

De zevende partij werd een Franse opening, waarin ik meer ruimte kreeg en comfortabel stond na de opening. Ik besloot lang te rokeren, nadat mijn tegenstander kort rokeerde om in de aanval te gaan. Ik speelde g4 en h4 toch te vroeg, achteraf gezien, want zwart kreeg goed tegenspel op de damevleugel, waardoor het een iets chaotischer partij werd. Uiteindelijk komen we in de volgende stelling:

Je zou misschien denken, dat dit gewonnen is voor wit, door de pionnenmeerderheid op de damevleugel en de zwakke pionnen van zwart, maar volgens de computer is het gek genoeg remise na g4! Mijn tegenstander speelde Th4 en ik won vrij gemakkelijk hierna. (5 uit 7)

De een na laatste ronde, ronde 8, zat ik ineens aan bord 2. Ik speelde een mooie aanvalspartij in iets wat lijkt op een soort omgekeerde Siciliaanse opening met zwart. Hieronder kunt u hem naspelen en de beslissende zet proberen te vinden. Na deze zet speelde wit nog heel even door om later op te geven. Na deze winst zou ik op een tweede plek komen met een half punt verschil op de eerste plek. Als ik dus in de negende ronde mocht spelen tegen de koploper, maakte ik kans op een eerste plek! (6 uit 8)

Maar er gebeurde iets opmerkelijks in de avond na ronde 8, op de website van het toernooi las ik dat er een valsspeler in mijn groep speelde, die met behulp van een schaakcomputer zijn partijen won. Deze speler is uit het toernooi verwijderd en al zijn partijen veranderden in overwinningen voor de tegenstander. Logisch, maar nu maakte ik helaas geen kans meer op een ongedeelde eerste plek.

De laatste ronde, wederom op bord 2, moest ik winnen met zwart tegen een jonge talentvolle speler. Op het eerste bord zou zwart moeten winnen van de koploper en dan zou ik gedeeld eerste worden. Ik had een Italiaanse opening verwacht en mijn tegenstander speelde direct in mijn voorbereiding, waarin ik uitkwam in een remise-achtige stelling, die ik hoopte te kunnen winnen.

We belandden in deze stelling en de vraag is: wat speelt zwart hier? Er was maar 1 winnende zet. Mijn intuïtie zei Kc4, en als wit dan Kd2 zou spelen om de pion te verdedigen Lxe4, fxe4 - b4, cxb4 en Kxd4. Maar wit hoefde niet Kd2 te spelen, maar kon bijvoorbeeld Pxf6 spelen en nu dacht ik, na Kxc2 heeft zwart Pd5+ en wint nog een pion, dus dit kan niet. Maar als ik iets verder had gekeken was dit de winnende voortzetting geweest, omdat de b-pion doorloopt. Daarom speelde ik Lxe4 eerst.

37. Lxe4 38. fxe4+ Kc4

Maar nu had wit nog 2 zetten die op remise uitlopen en dat waren h4 of g4. Vrij complex om te zien over het bord. Punt was dat als ik na 1 van deze zetten c3 zou slaan, wit dan e5 kon spelen en dan wit precies op tijd zou zijn om een dame te promoveren en dan zou er een dame-eindspel ontstaan wat waarschijnlijk remise zou zijn. Maar wit speelde gelijk e5 en nu moest ik slaan en teruggaan met de koning en toen was het gemakkelijk uit te schuiven.

39. e5 fxe5 40. dxe5 Kd5 41. e6 Kxe6 42. Ke4 c5 43. g4 b4 44. cxb4 cxb4 45. Kd4 b3 46. Kc3 b2 47. Kxb2 Ke5 48. Kc2 Kf4 49. Kd2 Kg3 50. Ke2 Kxh3 51. Kf3 Kh4 0-1

Zo kwam ik op 7 punten uit 9 partijen met 6 winstpartijen. En omdat de koploper verloor in de laatste ronde werd ik gedeeld eerste en mocht ik met een mooie geldprijs naar huis. Dik tevreden dus!

Jeroen Landsheer