Compromisloos

De derde en laatste avond van het zomerschaak wordt verzorgd door Wim Westerveld! Hij schrijft ter introductie:

Ik zal één stelling uitvoerig met het publiek gaan bespreken. Daar zit alles in wat er in de twee eerdere zomersessies voorbijkwam, denk ik (zonder dat ik er bij was overigens: stellingsoordeel, structuur, dynamiek en open lijnen naar de koning).

Maar bovenal human interest. Mijn verhaal gaat over twee uiterst getalenteerde schakers. De ene was alleen vooral geïnteresseerd in het mat zetten van de tegenstander. Van hem wordt gezegd dat er geen enkele grootmeester is geweest die meer partijtjes binnen 25 zetten heeft beslecht. Ik las over hem in 1965 en ontmoette hem uiteindelijk in 2016, een jaar voor zijn dood.

De ander was uiterst talentvol, maar kon nooit over zijn beroemde vader heen komen en pleegde net als zijn tweelingbroer op spectaculaire wijze zelfmoord. Ze ontmoetten elkaar op het schaakbord in 1975. Sovjetburgers, de één Wit-Rus, de ander Armeniër.

Als je wilt weten over wie ik het heb? Bij Erasmus maandag 12 augustus, de mooiste club van 010!

Wim Westerveld