Welkom voor Richard Meijer, Harry Stroosma & Ben Koppenens!

Maandag 2 september was alweer de start van het nieuw en mooi schaakseizoen. Een schaakseizoen waarin wij met Erasmus onder meer het 125-jarige bestaan van onze vereniging gaan vieren! Hou daarvoor de website in de gaten!

Een nieuw seizoen betekent vaak ook nieuwe gezichten en deze avond mochten wij drie nieuwe gezichten verwelkomen: Richard Meijer, Harry Stroosma (die we natuurlijk al kennen van ons Watertorentoernooi) en Ben Koppenens (wiens zoontje ook lid is van Erasmus!).

Voor in de agenda!

Voor de start van het seizoen neem ik als voorzitter altijd even het woord, maar dit keer was er veel te vertellen. Zo is Erasmus op vrijdag 6 september met het buitenschaakspel aanwezig zijn op het Jubileumfeest van de bewonersorganisatie 110-Morgen (de exploitant van onze speellocatie)!

En op vrijdag 20 september is Erasmus uitgedaagd door SG Overschie voor een Massakamp tegen SG Overschie! Maandag volgt hierover meer op deze website.

En op zaterdag 16 november viert Erasmus haar 125-jarige jubileum met een prachtige dag schaken! Ook hierover later meer op onze website!

De debutanten en de verrassingen

En toen kon het startsein worden gegeven en kon iedereen weer echt gaan schaken. Dit seizoen doen er maar liefst 63 spelers mee aan onze interne competitie! Wat een prachtig mooi aantal, al zou het aantal van 64 natuurlijk – voor ons schakers – nog mooier zijn;-)

De eerste twee ronden wordt ingedeeld op rating en dan zijn er vaak ratingverschillen van ongeveer 300 ratingpunten. Maar toch waren er verschillende verrassingen in de eerste ronde!

Maar eerst onze nieuwe leden, zij begonnen niet onaardig. Richard Meijer gaf meteen zijn visitekaartjes af met een knappe remise tegen de sterke Dick Straathof. Straathof had een gevaarlijke aanval, maar Meijer had wel een stuk tegen drie pionnen. Toen de aanval was afgeslagen kreeg Meijer het betere van het spel, maar uiteindelijk wist Straathof toch nog een halfje binnen te halen.

Harry Stroosma mocht het opnemen tegen de sterke Davin Mostert. Toevallig kwam er hier ook een onevenwichtige situatie op het bord met een stuk voor Mostert en drie pionnen voor Stroosma. Mostert had echter de betere stelling en hij kon de partij wel winnen!

Ook Ben Koppenes maakte zijn debuut tegen Lucian Mihailescu. Zijn zoontje speelt ook bij Erasmus en hij speelde zijn eerste echte partij op een clubavond. Ik gaf als tip nog mee “Ga op je handen zitten.” Met andere woorden, neem rustig de tijd om over de stelling na te denken. En dat ging Koppenes best goed af, al verloor hij uiteindelijk wel van Mihailescu.

Grootste verrassing van de avond was de overwinning van Ruud Neumeijer op Ton Dulk! Ik zat ernaast en heb de partij de hele avond kunnen aanschouwen. Voor de lezers van deze website, Ruud is in de pen geklommen en heeft hier een mooi verslag van gemaakt.

Tot slot nog enkele spelers waar de underdog een knappe remise behaalde! Bram de Knegt begon het seizoen goed en hield Arno van Houten op remise (lees hieronder zijn verslag) en Peter de Boer hield onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk knap op remise!

Leden aan het woord

Ook deze eerste ronde kregen we weer een paar mooie inzendingen voor de website van Ruud Neumeijer, Ruud Dröge en Bram de Knegt. Lees hieronder hun verhalen!

Ruud Neumeijer – Ton Dulk

Ruud vertelt: In de laatste editie van het Watertorentoernooi stond in de derde ronde dezelfde indeling op het programma. Dat werd een ‘vluggertje’ en verliezen is niet erg, maar het ligt wel aan de manier waarop…

Wanneer de indeling op rating wordt gedaan, is het altijd een beetje spannend. Krijg je een tegenstander van wie je hoort te winnen of wordt je gezien als de ‘Kop van Jut’. Met ruim 300 ratingpunten minder kun je rustig zeggen dat wit hier de underdog is. Natuurlijk wil wit zich niet opnieuw zo makkelijk naar de slachtbank laten leiden, zo duur mogelijk je huid verkopen, laat maar zien wie je bent!

De opening verliep vrij rustig, aanvankelijk begreep ik ook niet waarom zwart zo passief speelde, maar ineens kwamen daar de contouren van een Hippo tevoorschijn.

Hippopotamus, het nijlpaard staat bekend als een gevaarlijk dier, dus het is oppassen geblazen, je moet niet onder dat zware lichaam verpletterd worden. Het is ook duidelijk dat de strijd nog moest gaan ontbranden.

Na de zwarte rokade, was het wit gelukt om de stelling van zwart vlak voor de koning te infiltreren. Na wat gemanoeuvreer waren de zwarte pionnen voor de koning twee vooruit geschoven posten, het witte stuk dat in de zwarte stelling was doorgedrongen, was inmiddels afgeruild. Wit had echter wel een toren aan de andere kant van de pionnen gekregen en ging proberen daar lastig te zijn. Dus die wilde zwart daar weg hebben…

In de stelling na de 21e zet, lukte het wit om de g- en de h-pion te slaan en daarmee kwamen er mooie open lijnen richting de koning open met allerlei dreigingen en de dame op een prettige diagonaal. Van het nijlpaard leek niet zo heel veel over te zijn en zwart moest dus zelf oppassen om niet onder de voet te worden gelopen. Na een hoop ‘duw en trekwerk’ ontstond vervolgens de volgende stelling.

Na de 48e zet speelde ik a4, om de zwarte pionnen vast te leggen om (hopelijk) de pionnen met mijn loper te gaan slaan. Daarmee gaf ik zwart echter de kans om met het paard schaak te geven en actief te worden. Wellicht was 49. g6+ beter geweest. Als de koning naar h6 ging, volgde schaak met de loper en kon de koning alleen maar naar g7 en kan de witte koning naar g5 (waarna de pionnen direct dreigden door te lopen). Zwart kon de pion op d4 niet nemen door het schaak op e5 en verlies van het paard.

In de partij duurde het iets langer en moest wit goed blijven opletten om paardvorkjes te vermijden. Gelukkig wist ik alles netjes op te lossen, een mooi begin van het seizoen voor mij.

Bram de Knegt – Arno van Houten

Bram schrijft: De start van de competitie is altijd weer verrassend. Door de indeling op rating kun je een tegenstander krijgen die een behoorlijk hogere of lagere rating heeft. In mijn geval, omdat ik in de onderste helft van onze ratingladder zit, dus een tegenstander met een hogere rating, Arno van Houten. We hadden nog niet tegen elkaar gespeeld, dus wist ik niet wat ik kon verwachten.

Ik had gelukkig wit en de opening was me behoorlijk vertrouwd. Toen ik mijn eerste stappen lang geleden in de wereld van het schaken zette, waren de openingsboekjes van Max Euwe trending topic, dus kocht ik het eerste boekje uit die serie en sindsdien open ik met d4.

Het werd een Klassiek Damegambiet met 1. d4 d5, 2. c4 e6, 3. Pc3 Pf6, 4. Lg5 Le7, 5. e3 h6, 6. Lh4 0-0, 7. Pf3 b6. Nu was me bijgebleven, dat als zwart b6 speelt om de loper te ontwikkelen (e6 staat in de weg) het ruilen op d5 gunstig is.

Maar ja, de details hè. Ik kijk in het Euwe-boekje en zie dat die opmerking bij de zevende vertakking staat: Oud Orthodox, waarin zwart nog geen h6 heeft gespeeld. En we zijn bezig met de 10e vertakking: Neo Orthodox, waarin zwart wel eerst h6 speelt. Het verschil is dat h7 geen aanvalsobject meer is en veld g5 voor wit onbruikbaar. Gelukkig is het niet slecht voor wit. Euwe’s 10e vertakking gaat na 8. c4xd5 verder met 8. .. Pf6xd5. Arno speelde echter 8. .. exd5. Euwe geeft nog even aan: 9. Ld3 Le6! is ook niet kwaad, zoals Tartakower herhaaldelijk heeft aangetoond. Euwe eindigt bij zet 20 met: Aldus een partij Flohr-Kasparjan, 1947. Wit heeft de beste papieren.

In onze partij ging het anders. Ik speelde 9. Tc1 en Arno 9. .. Lb7. Vervolgens: 10. Lg3 a6, 11. Ld3 c5, 12. dxc5 bxc5, 13. 0-0 Ph5, 14. Db3. Is Te1 beter? Of eerst Lxb8 of zelfs Le5? Voer voor analytici. 14. .. Lc6, 15. Dd1 Pxg3, 16. hxg3 Pd7, 17. Lb1 Pf6, 18. Dc2 Dc7, 19. Pe2 a5, 20. Pf4 Tad8, 21. Ph4 d4, 22. exd4 Le4, 23. Dc3 Lxb1, 24. Txb1 Txd4, 25. Pf5 Td7. Op 25. .. Pe4 volgt 26. De3 Pd2, 27. Tbc1 of gelijk Pxd4. Er volgde nog 26. Tfe1 Tfd8, 27 Pxe7† Txe7, 28. Txe7 Dxe7, 29. Te1 en ik bood remise aan wat Arno na enig nadenken met nog 5 minuten op zijn klok accepteerde. Heeft één van ons het ergens laten liggen? In ieder geval voor mij een goede start van de competitie.

Ruud Dröge – Jeroen Landsheer

Goed begin het halve werk? Of nu reeds mijn kruit verschoten?

Ruud doet verslag: Op 2 september 2019 mocht ik aantreden voor de eerste partij in de voorronde van het seizoen 2019-2020 tegen Jeroen Landsheer. Ik had hiervoor al twee keer met zwart tegen hem gespeeld en twee keer gewonnen, zij het geflatteerd en de waardering fluctueerde nogal.

Nu echter mocht ik met de witte stukken spelen en vanaf het begin tot en met het einde was de waardering in het voordeel van wit, hetgeen langzaam werd uitgebouwd en daar was ik het meest tevreden over. Na zet 11 van wit (zie diagram) moest zwart zijn paard naar d8 spelen.

Daarna kon ik kiezen om zwart een geïsoleerde pion te verschaffen op de a-lijn (hetgeen later een aanvalsobject kon worden) of om de spanning te handhaven. Ik heb geleerd dat, wanneer je meer ruimte hebt en beter staat, je de spanning dient te handhaven, tenzij je belangrijk materiaal kan winnen. Dit werd nog eens herhaald tijdens het kijken naar de Sinquefield Cup 2019 door GM Yasser Seirawan, hetgeen was te volgen via chess.com. Dat toernooi werd gewonnen door Ding Liren! Een site die ik eenieder aanraad om live naar toernooien te kijken en/of om je aan te melden en gratis schaak te spelen tegen spelers over de gehele wereld.

Ik besloot dus de spanning te handhaven en bouwde geleidelijk de voorsprong uit naar +1,92 voor wit op zet 28 van wit (zie diagram), waarop zwart een blunder begin door de toren op b8 te plaatsen, wellicht door de constante druk en/of door het hebben van minder tijd, waarop de waardering naar +6,92 ging. Wit had ruim 40 minuten over en zwart iets meer dan 11 minuten.

Simpel kon ik het uitspelen en ik besloot op zet 33 voor mijn gevoel een anti computerzet te spelen door mijn loper te offeren voor een pion (zie de diagram na de 32ste zet van zwart) en te belanden in een zeer eenvoudig eindspel. Tot mijn verbazing zou ook Hiarcs die zet hebben gespeeld en ging de waardering naar +8,84.

Na de 34ste zet van wit b4 gaf zwart op. Nu maar hopen dat ik mijn kruit niet heb verschoten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen