Prachtig gelijkspel tegen ijzersterke Promotie 1!

We mogen dit jaar aan de bak met ons eerste team in klasse 3E van de KNSB-competitie!

Op papier zijn we de zwakste in de poule, dus de grote vraag is: Wat is wijsheid? Hoe ons dit jaar te handhaven? Hoe zouden de grote coaches en kampioenenmakers dat aanpakken?

En dan denkt iedereen natuurlijk meteen aan persoonlijkheden als Johan Cruijff (“Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal”) of Louis van Gaal (“Wij spelen 5-3-2 en geef de bal meteen aan Arjen Robben”). Met dat soort wijsheiden kom je echter niet heel ver bij het schaken…

Gelukkig hebben we nog een kampioenenmaker, namelijk Jan Smit (onvolprezen captain van ons derde) en afgelopen jaar mocht ik een paar keer meegenieten van zijn aansporingen aan het derde team. Hierdoor geïnspireerd begon ik mijn uitnodigingsmail voor de eerste wedstrijd daarom met de volgende tekst:

Heren,

De KNSB was dusdanig onder de indruk van ons kampioenschap vorig jaar, dat ze ons in een extra sterke poule hebben ingedeeld met voldoende tegenstand...

Elk nadeel heb zijn voordeel (en nee, deze komt niet van Johan Cruijff, maar van Willem van Hanegem!). We gaan dit seizoen niet te maken krijgen met de last van het favoriet zijn qua rating. Ook hoeven we ons dit jaar geen zorgen te maken over het onderschatten van onze tegenstanders ;-)

Kortom, we kunnen lekker vrij spelen en op die manier vanuit de underdog positie bord- en matchpunten gaan scoren :-)

Toch waren nog niet alle teamgenoten hiervan heel erg onder de indruk. Tijdens de koffie voor de wedstrijd tegen Promotie 1 kreeg ik nog een vragenvuur van mijn teamgenoten:

  • “Hoeveel ratingpunten hebben zij gemiddeld meer dan wij?” “Kijk, als ze nu 175 ratingpunten meer zouden hebben, dan zouden we ons zorgen moeten maken. Maar gelukkig hebben ze gemiddeld maar 174 ratingpunten meer.”
  • “Maar dan is de kans, dat we verliezen best groot?” “Nee hoor, met dit team hebben we nog nooit een KNSB-wedstrijd verloren, dus dat behoort ook niet tot de mogelijkheden.”
  • “Echt niet? De kans is toch heel klein dat we winnen?” “Nee hoor, die kans is 50%; we winnen of we verliezen.”

Laat mijn collega’s mijn kansberekening maar niet lezen… In ieder geval, iedereen had er zin in en om 13.00 uur gingen de klokken aan voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen!

Het eerste resultaat kwam al vrij vroeg van Leo de Jager. Hij vertelt over zijn partij:

De stelling na 17. Lf1. Wit ‘dreigt’ op d6 binnen te komen en de zwarte positie in tweeën te splitsen. Zwart keek hier nog naar 17. .. Ph3, maar na 18. Kh1 is niet duidelijk wat zwart moet doen tegen 19. Td6 wat de positie van de zwarte dame ondermijnt die aan het paard op f3 moet blijven hangen.

Daarom besloot zwart de aanval te versterken met 17. .. P8e6. Dat is schrikken, geeft hij nou zo maar zijn dame weg of heb ik iets gemist? Volgens mij niet, dus laat maar zien 18. Pg4 en aan de reactie van mijn tegenstander te zien was het niet de witspeler die iets gemist heeft. Hij probeerde nog 18. .. Ph3 maar die kan ik, nog beter, eigenlijk gewoon slaan want na 19. gxh3 Df3 20. Lg2 heeft de dame nog steeds geen velden. Ik speel echter 19. Kgh1 Df4 en nu pas 20. gxh3 waarna zwart gedemoraliseerd opgaf. Hij kon nog proberen 20. .. h5 21. Lc1 Df3 22. Lg2 Dxd1 23. Txd1 hxg4 maar heeft dan te weinig compensatie voor de dame. Een snelle 1-0 voorsprong.

Zo rond de eerste tijdscontrole kwam daar plotseling de onheilstijding aan bord 4 bij Olivier Vrolijk. Hij had een gewonnen stelling met een paar pionnen meer, maar gaf in een vlaag van schaakblindheid zomaar een volle toren weg. Au. Daar stond plotseling een 1-1 tussenstand op het bord, waar een 2-0 voorsprong tot de mogelijkheden had behoord…

Cander Flanders speelde met wit aan bord 7 tegen Henk Noordhoek (1995). Hij had de nacht ervoor vanwege werk 2 uurtjes geslapen en af en toe deed hij zijn bekende hazenslaapje in de tijd van de tegenstander. Als hij aan zet was, was hij echter wel wakker en hij behaalde een nette remise tegen een sterke tegenstander. Tussenstand 1½-1½.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) met wit aan bord 1 tegen de sterke Arie Werksma (2203 rating). Ik kwam heel lekker uit de opening en kreeg het loperpaar.

In de stelling hiernaast speelde Werksma het opmerkelijke 18. .. Db8? Kan dat? Nee toch? Eén keer checken, nog maar een keer checken, nee hoor dit is niet goed. 19. Lxg7 (bam!) Kxg7, 20. Dg4 Kh8, 21. Dxe7 Dd8, 22. Df5 Dxf5, 23. exf5 Kg7, 24. Te3. Niet snel daarna gingen alle pionnen op de damevleugel eraf en had ik een gewonnen stelling bereikt.

Een moment van verslapping kostte mij echter een half punt. In de stelling hiernaast speelde ik 30. Kf2?? waardoor ik na 31. Td6 torenruil niet meer kon voorkomen en er een remise-eindspel ontstond. Zwart speelde snel zijn pionnen naar f6 en h6 op en ik kwam helaas niet verder dan remise. Jammer, voor hetzelfde geld hadden wij hier een 3½-½ gehad, maar op het scorebord stond een 2-2 tussenstand…

Arno van Houten (bord 6, zwart) vertelt over zijn partij: Wat een wedstrijd! Met name de laatste fase met nog één man van Erasmus, die de zware taak had om de stand gelijk te maken. Zoveel spanning bij alle teamgenoten. Soms voor druk overleg de zaal uit om te overleggen of Eric het punt ging maken. En opluchting na afloop, Eric pakte het noodzakelijke punt. De stand 4-4 voelt dan als een overwinning. Promotie 1, een sterk team. Maar er had meer in gezeten.

Ik speelde op bord 6 met zwart tegen Jan Willem Duijzer, rating 2070. The fearsome King’s gambit kreeg ik op het bord. Op de zesde zet bleek dat mijn tegenstander uit de theorie was. Na de eerste 10 zetten had ik een veelbelovende stelling op het bord. In het middenspel speelde ik twee minder actieve zetten. Hierdoor kon wit zijn stelling verbeteren. Op de 23e zet offerde ik een kwaliteit. Twee sterke lopers en aanvalskansen op de witte koningstelling. De witte stukken stonden helaas goed genoeg om de aanval af te slaan. Met een vrije c-pion en een vervelende penning kon Jan Willem de druk op voeren. Opeens werkten de witte stukken goed samen. En de promotie van de c pion kon ik niet meer voorkomen. 2-3 achter.

Wim Posthumus schrijft: Bij zo’n jonge tegenstander verwachtte ik scherp spel in hoog tempo. Niets bleek echter minder waar. Er ontspon zich een zware positionele strijd. Steeds had ik tijdvoordeel en tegen de tijdnoodfase was dat opgelopen tot een kwartier.

Zo moest mij tegenstander de laatste 10 zetten doen, waarbij zijn tijd steeds met minder dan een minuut op zijn klok stil stond. Ik was allengs beter komen te staan. Toch verdedigde Dylan zich erg goed in deze fase. Ik kon nog met een paar minuten de mokerslag 40. .. Pxg3 vinden. Hierdoor van streek overzag mijn jonge tegenstander de uitgevoerde combinatie met 41. .. Dxd2. Materiaalverlies was onontkoombaar voor hem geworden. En zo stond het weer 3-3!

Dylan Achuthan – Wim Posthumus

Peter Torczynski nam het op bord 3 met wit op tegen FM Bernhard Bannink (2206). Heel lang bleef de stelling in evenwicht, maar langzaam maar zeker kreeg Bannink meer druk op de stelling. Bannink won een pion en in het vijfde uur moest Torczynski het hoofd buigen. 3-4 achter.

Alleen Eric Hoogenes speelde nog op bord 2 tegen de sterke Maarten van Zetten (2163). Hoogenes had in het middenspel een pionnetje verloren, maar er kwam een razend ingewikkeld eindspel op het bord. Hoogenes wist dat hij moest winnen en hij koos voor de complicaties. Het werd een soort rollercoaster. Hij staat gewonnen! O nee, toch remise... Nu, nu staat hij weer gewonnen! Nagelbijten en spanning alom. En toen viel daar toch de definitieve beslissing, Hoogenes sleepte het vierde bordpunt en daarmee een matchpunt binnen!

Een prachtige prestatie van het eerste team van Erasmus! Een 4-4 gelijkspel tegen een tegenstander met gemiddeld 174 ratingpunten meer. Zie hieronder het mooie lijstje met alle individuele scores!

   Promotie 1           2072   - Erasmus 1            1898   4 - 4
1. Arie Werksma         2203   - Frank van Zutphen    1985   ½ - ½
2. Maarten van Zetten   2163   - Eric Hoogenes        2011   0 - 1
3. Bernhard Bannink     2206   - Peter Torczynski     1933   1 - 0
4. Paul van der Werve   1952   - Olivier Vrolijk      1978   1 - 0
5. Ben Ahlers           2079   - Leo de Jager         1796   0 - 1
6. Jan Willem Duijzer   2070   - Arno van Houten      1867   1 - 0
7. Henk Noordhoek       1996   - Cander Flanders      1846   ½ - ½
8. Dylan Achuthan       1906   - Wim Posthumus        1765   0 - 1

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3E. Of lees hier het korte verslag op de website van SV Promotie 'Desiderius laat Promotie sidderen.' Op zaterdag 2 november spelen wij thuis de tweede ronde tegen Botwinnik 1 (ook uit Zoetermeer).

Frank van Zutphen