Ergens op zee, een mangomomentje, achtervolgingsdrift en een eenzaam zwart pionnetje

Het is maandag 9 september. Ronde twee van de 17 voorronden staat op het menu. Er zijn niet alleen vanwege de interland Estland-Nederland aardig wat berichten van verhindering. Maar liefst 23.

Moderne kunst (Schilderij van Sami Briss ‘De schaakkoning’) weerspiegelt ook soms de wereld van ons mooie spel. Hier houdt de koning het eenzame zwarte pionnetje in zijn hand.

Een oneven aantal afmelders betekent met 63 deelnemers aan de interne voor de wedstrijdleiding een mangomomentje. U weet – mag ik jullie zeggen, ja dat mag – jullie als trouwe lezers van onze website hebben het woord mangomomentje al aan hun woordenlijstje toegevoegd en weten dus dat hiermee een kort momentje van gelukzaligheid wordt bedoeld. Zoiets wat je ervaart als je tegenstander opgeeft. Of zoals tijdens het proeven van die bonbon van vorige week, die jullie bij wijze van doping kregen aangeboden.

Precies zo’n mangomomentje voel ik als exact om half acht het aantal afmeldingen oneven is. De indeling komt dan precies uit. Deze keer op 20 partijen. Niemand die hoeft te worden gedupeerd en te worden gecompenseerd met een gratis punt. Kees van Toor heeft er al eentje op zak en is de rest van het seizoen als eerste verlost van de rampspoed van oneven.

Schaakmaterialen Arie de Jong

De schaakmaterialen, vooral boeken, die wijlen Arie de Jong ons heeft nagelaten, lagen op de tafels bij de bar uitgesteld. Diverse clubgenoten van Arie namen iets van hem, tevens als een soort van aandenken aan hun trouwe en bijzondere clubgenoot, mee. Ik stond mij vooraf nog weer eens te vergapen aan talloze notitieboekjes en mappen van Arie. De wijze waarop Arie zijn partijen archiveerde is ongekend en onnavolgbaar. Ik zal er later dit jaar uitgebreider op terugkomen!

Massakamp SG Overschie – Erasmus

Om precies acht uur konden de klokken in werking worden gesteld. Maar niet nadat ik een formuliertje de speelzaal had ingerommeld ter registratie van de deelnemers van de massakamp. Weten jullie het nog? Op vrijdagavond 20 september speelt Erasmus een massakamp tegen Overschie. En die ‘gasten’ willen hun gasten met gelijke munt kunnen betalen. Ze zorgen er namelijk voor met een gelijk aantal opponenten aan te treden en ook nog eens van ongeveer gelijke sterkte. Ik deed de invullers van dat massakampformulier wel een toezegging. Wie achter zijn naam ‘ja’ of ‘nee’ zou invullen, zou gevrijwaard worden van mijn achtervolgingsdrift. Ik zou hen verder met rust laten. Vanmorgen gingen overigens nog wel 19 mailtjes de deur uit. Inmiddels hebben zich 15 Erasmianen voor deze historische strijd gemeld.

Gelukkig zijn er tijdens de partijen geen benauwende foto’s van jullie gemaakt. Eén van onze vaste fotografen maakt nu kiekjes ergens op de Middellandse Zee. En ik vocht zelf met zwart een gevecht uit tegen betonvlechter Anton van Bokhoven en dacht in het geheel niet aan het vastleggen van beelden uit de speelzaal. Sorry voor de bedenkelijke beeldspraak, Anton, maar je pionnenstructuur op de derde rij was lastig te slopen.

Dus heb ik niets van partijen in mijn omgeving gezien, behalve de partij van Dick Straathof tegen Carel Keller, die me niet kon ontgaan aan het belendende bord. Carel had het, zo meldde hij na afloop, niet goed gedaan in de opening en liep eigenlijk steeds achter de feiten aan. Op hun bord ontwaarde ik een Siciliaan, die Carel Dick voorschotelde. Dick wist er wel raad mee en won.

Het is 23.00 uur en we zijn inmiddels al even zo geruisloos mogelijk bezig wat borden en klokken het smal bemeten kantoor in te loodsen. 23.30 uur moet de klus echt geklaard zijn. Afspraak is afspraak.

Tot mijn niet geringe verbazing was een eenzaam zwart pionnetje een ongelukkig lot ten deel gevallen. Hij stond hulpeloos verlaten op een daardoor opvallend kaal bord. Ik voelde mij als de koning op dit schilderij, die zijn handen in een zekere staat van verwarring opheft en vroeg het zwarte knechtje zachtjes naar het hoe en waarom, nieuwsgierig naar de bewaarplaats van de rest van zijn familie. Tot zijn verdriet moest het zielige soldaatje me het antwoord schuldig blijven. Ik beloofde hem spoedig uit het armzalige stukkenreservedoosje te zullen bevrijden.

Zie ook het schilderij ‘De schaakkoning’ van Sami Briss in de aanhef van dit artikel.

Verrassingen

Ook in ronde 2 wordt op rating ingedeeld, zij het in kleinere groepjes van gelijke scores. Bij een onverwachte uitslag, met een ratingverschil van 150 punten of meer, mag van een verrassing worden gesproken. Een blik op de paringslijst van ronde 2 leert het volgende.

Henk de Kleijnen (1747) speelde een fraaie remise tegen de op papier sterkere Alek Dabrowski (1913).

Richard Meijer (1467) speelt remise tegen Emil Verhoef (1618), na eerst een remisevoorstel van Emil te hebben afgeslagen. Een vechter dus, die Richard.

De eerste, tevens laatste, echte verrassing is van Danny Hetharia (1500). Hij verslaat niemand minder dan Herman Beerling (1677). De partij is hieronder na te spelen!

Het aantal verrassingen scoort deze keer dus niet hoog op de – laten we zeggen – verbazingsindex. En verder deden de overigen plichtmatig voorspelbaar wat van hun hogere rating mocht worden verwacht.

Partijen

En dan nu de in dank ontvangen wekelijkse bijdragen van diverse leden.

Eric Hoogenes – Kees van Toor

Eric doet verslag: Ik speelde tegen Kees van Toor met wit. Het werd Oud-Indisch met vroege dameruil, waarbij de zwarte koning zijn rochade verliest 1. d4 d5 2. c4 e5 3. dxe5 dxe5 4. Dxd8 Kxd8. Ik heb al menig partijtje met Arno van Houten gespeeld met deze variant.

Zwart staat solide, maar wit heeft initiatief en de positie van de zwarte koning geeft wit vaak tactische mogelijkheden. En dat gebeurde ook in deze partij. Stelling was gelijk maar een onnauwkeurige zet maakte 14. Pd5+ en 15. Pxf6 mogelijk waarna er 3 zwarte pionnen van het bord gingen en de stukken weer opgeborgen konden worden.

Jan Hoek van Dijke – Cander Flanders

Cander onthult: Afgelopen maandag moest ik het met zwart opnemen tegen Jan Hoek van Dijke. Hij speelde het Londen systeem. Ik moest meteen denken aan mijn partij van afgelopen seizoen in de KNSB tegen de jonge Robin van Leeuwen. Toen werd ik in de opening helemaal weggespeeld met een mooie loperoffer op f7. Gelukkig week Jan af van die partij en werd het een hele spannende partij. Ik rukte mijn f- en g-pion naar voren om zijn loper op g3 in te sluiten.

Ik ging een stuk winnen, maar had hierdoor wel mijn hele koningsstelling verzwakt. Ik had de keus om zijn loper te pakken en de h-lijn te openen of zijn paard pakken en de g-lijn te openen. Ik koos voor optie 2. Ik moest dan een moeilijke stelling verdedigen. Maar op de 23ste zet ging ik in de fout en dreigde hij om mijn toren op f7 en paard op h5 te vorken met Lg6. Ik besloot daarom een kwaliteit te offeren met Tf5. Gelukkig voor mij ging hij daarna ook in de fout. Hij had een paardvork op e2 gemist, waardoor ik mijn kwaliteit terug kon winnen. Ik ging dan het eindspel in met een stuk voor en de rest was gewoon techniek.

Lucian Mihailescu – Marcel Tillemans

Marcel doet verslag: Ik had zwart tegen Lucian Mihailescu. In een Siciliaan kwam wit pas laat tot volledige ontwikkeling. Hierdoor stond zwart iets prettiger. Helaas pakte Lucian een vergiftigd pionnetje midden in het centrum. De druk en de tactiek die hierop volgde in combinatie met het tijdsverbruik van Lucian deed hem de das om. Overigens moest zwart nog goed opletten in de ontstane verwikkelingen, met name een nuttig tussenschaakje moest wel even gevonden worden.

Martin Rensen – Ruud Neumeijer

Martin vertelt over zijn partij: Na een zwaarbevochten overwinning op John Jansen in de eerste ronde, mocht ik de tweede ronde aantreden tegen Ruud Neumeijer. Partijen tegen Ruud zijn altijd wel bijzonder. Naast het bord gaan wij goed met elkaar om, maar op het bord willen we toch echt niet van elkaar verliezen. Zijn prima overwinning op Ton Dulk in de eerste ronde maakte me duidelijk dat ik er wel even goed voor moest gaan zitten. Ruud kwam echter totaal niet goed uit de opening, en zo werd het een onvervalst miniatuurtje in mijn voordeel.

1. d4 e6 2. c4 Pf6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pf6 6. Pf3 Lb4 7. Ld3 Pc6 8. 0-0 Le7 9. Lg5 h6 10. Lf4 Ph7 11. d5 Pb4 12. Pb5 0-0 13. Pxc7 exd5 14. exd5 Lg4 15. Pxa8 Dxa8 16. Lxh7+ Kxh7 17. a3 Lxf3 18. Dxf3 Pc2 19. exd3+ 1-0

Herman Beerling – Danny Hetharia

Danny stuurde de partij in met inclusief uitgebreid commentaar. Deze is hieronder na te spelen!

Herman Beerling – Danny Hetharia

Dank aan onze inzenders van deze ronde! Aanstaande maandag staat ronde 3 op het programma! Veel succes weer allemaal.

Klik hier voor alle uitslagen en standen uit de voorronde van deze competitie.

Jaap van Meerkerk