Wind in de zeilen, watervallen ontwijken en lopen op rolletjes…

Weinig afmeldingen voor de vierde ronde. Dat beloofde een flink aantal wedstrijden. Het werd een record van 26 wedstrijden voor de interne.

De nieuwkomers – welkom, welkom – speelden aan bord 25 en 26.

Ben Koppenens moest met wit de eer laten aan Shakir Salih, die zijn eerste echte interne wedstrijd bij Erasmus speelde. Een goed begin dus, maar Shakir was met zijn 1516 rating gewoon te sterk voor zijn onervaren tegenstander.

Sami Saad speelde aan bord 26 eveneens zijn eerste partij bij Erasmus en wel tegen Harry Nefkens. Het werd een remise. We hebben Sami een geschatte startrating van 1500 toegewezen.

Het is heel fijn als nieuwe leden aangeven het naar hun zin te hebben op onze club. Erg leuk dat Harry Stroosma me dat afgelopen maandag spontaan liet weten! “Ik heb het zo naar mijn zin hier!” Dat vermoedde ik al, hij straalt dat uit. Toch heerlijk zo’n opmerking. En van de andere nieuwkomers vermoed ik het ook. Ze komen graag. Ben eigenlijk best benieuwd wat hen aanspreekt.

Op rolletjes

Inmiddels zijn we het er wel over eens hoe de zaal het beste kan worden ingericht. De vraag was of we de ruimte optimaal benutten, of we allemaal plezierig kunnen schaken, de ruimte hebben, rust ondervinden, voldoende loopruimte hebben en last but not least, gasten bij thuiswedstrijden goed kunnen ontvangen.

Maar liefst acht keer ontvangt Erasmus twee achttallen tegelijk. Het eerste en derde team spelen alle thuiswedstrijden tegelijk, evenals het tweede en vierde team. En dan is de indeling voor de viertallen nog niet meegerekend. Voorkomen moet worden dat we op het laatste moment nog met tafels en stoelen moeten gaan schuiven. Maar de jeugdlessen moeten ook ongehinderd kunnen plaatsvinden!

Welnu, met Arcadia is de opstelling die we voor ronde 4 gebruikten nu definitief afgesproken. Twee rijen van 8 tafels in het midden. Deze opstelling kunnen we altijd gebruiken. Bij thuiswedstijden schaken de teams dus daar. En nummeren we de borden voor de interne aan de flanken vanaf rechts voorin de zaal (dus bordnummer 1 in nis 1 bij de tafel van de wedstrijdleiding). Zijn er geen externe wedstrijden dan 16 bordnummers in het midden en vanaf 17 aan de zijkanten.

Er zijn dus acht avonden met topdrukte, waarbij 16 externe wedstrijden en zo’n 20 interne wedstrijden worden gespeeld. Alles moet dan op rolletjes blijven verlopen.

De zaalopstelling wordt door de vrijwilligers van Arcadia verzorgd, borden, stukken en klokken worden door diverse hulpvaardige Erasmianen vooraf op- en ingesteld. Bordnummers en uitslagbriefjes komen op de tafels. Indeling natuurlijk om 20.00 uur en is dus rond 19.45 uur bekend. Diverse leden verlenen wekelijks hand- en spandiensten bij deze inmiddels vertrouwde klus. Bij dubbele externe thuiswedstrijden wordt deze klus een uitdaging en een kans voor Erasmus.

Komende week op 30 september is de eerste thuiswedstrijd: Erasmus 3 speelt dan tegen Dordrecht 4.

Opmerkelijk

Een alternatief, maar oubollig kopje zou kunnen zijn ‘Wist u dat…’

  • … wij schaken in een utopische, idyllische, zeg maar paradijselijke omgeving: een ware arcadia!
  • … daar in de speelzaal soms heel bijzondere geluiden, niet van wonderschone watervalletjes, maar van irritante mobielgeluidjes in de lucht hangen?
  • … de scheids dan toch de neiging krijgt gele kaarten te gaan uitdelen?
  • … de spadouche met stip stijgt in de top tien van meest originele manieren uw tegenstander af te leiden…
  • … het eenzame zwarte pionnetje weer uit zijn benauwde veste (doosje met reservestukken) is getreden en plaatsgenomen heeft op h7, naast zijn zeven soldatenbroeders en dat alle 48 spellen dus weer compleet zijn?

Nieuw materiaal is aangeschaft: 30 nieuwe kunststofborden en twee metalen opbergkoffers voor de digitale klokken. Bij ronde 5 zullen de nieuwe materialen voor het eerst worden gebruikt. Wat zal dat weer een mooie aanblik bieden, met de dit seizoen nieuw aangeschafte stukken!

Nat gaan

Voor de ware schaakstrijd is vooral mensenkennis nodig. Probeer door te dringen in de psyche van je tegenstander, aldus Aljechin in zijn commentaar over het toernooi in New York in 1927.

“Wij spelen met de tegenstander, met de vijand, met zijn zenuwen…” Eerlijk gezegd zou ik bang worden van zo’n vijandige tegenstander.

Niet dat Peter Torczynski deze woorden indachtig, daarom besloot zijn opponent aan bord 10 op een spadouche te trakteren.

Verre van dat. Onze sympathieke clubgenoot staat mijlen ver af van streken waarmee naar verluid een Tigran Petrosjan zijn tegenstanders trachtte af te leiden. Diens afleidingstechnieken maakten zoveel indruk dat zij door velen na hem geregeld zouden worden toegepast.

Wat dacht u van het laten trillen het bord, je tegenstander schoppen, luidruchtig trommelen, kabaalkuchen en je mobieltje geluidjes laten maken? Die laatste techniek kon deze grote denker en onverstoorbare schaakheld natuurlijk nog niet toegepast hebben. Wij bij Erasmus kunnen dat in de geest van de in 1929 in Tiflis (of Tbilisi, hoofdstad van Georgië) geboren wereldkampioen zeker wel, zoals u ongetwijfeld hebt waargenomen.

Maar Peter steekt wel de kroon met zijn briljante idee een stelling van een sprankelend bruisende spadouche te voorzien. Daar is onze remisekoning Tigran volgens mij nooit in geslaagd.

Wat was er dan gebeurd? Rond zet 10 ging Peter onrustig op zoek naar het uitslagenbriefje dat zich toch echt ergens onder of naast zijn bord genesteld zou moeten hebben. Maakte hij zich reeds op zijn tegenstander de genadeslag toe te dienen? Was het bijna mat en wilde Peter de uitslag per direct schriftelijk kunnen bevestigen? Gezien de latere uitslag kan dat onmogelijk het geval zijn geweest. Enfin. Anton ging nat zonder te klaverjassen.

Er werd gedweild, de stelling om zeep geholpen, stukken en bord gedroogd en op hun plaats gezet. Nadat ook Anton van Bokhoven zich had afgedroogd kwam deze clubgenoot op de geniale gedachte Peter met gelijke munt te gaan betalen en zijn volledige bak hete koffie over het zojuist gedroogde bord te storten. Dit snode plan mislukte echter faliekant, hoewel Anton geweldig zijn best deed zijn kopje nonchalant met zijn manchetknoop richting speelbord te manoeuvreren.

Helaas voor Anton plofte het luid rinkelend terug op het schoteltje, hetgeen bij naburige schakers wederom voor de nodige hilariteit zorgde. Anton moest tot zijn teleurstelling vaststellen dat het kopje leeg was. Ook deze grap kan niet in het Guinness Chessbook of Records. Peter bood na alle consternatie een ieder uit zijn omgeving een consumptie aan. Eind goed, al goed.

Ingezonden verslagen

Leo Verhoeven – Eric Hoogenes

Leo vertelt: Eric Hoogenes (zwart) en ik (wit) speelden een ingewikkelde partij. De door wit gekozen opening was verdacht (veel ruimte maar ook veel gaten) maar solide genoeg. Zwart speelde op koningsaanval. Die sloeg niet door.

Op zichzelf geen probleem; de stelling bleef in evenwicht. Totdat de aanvalstoren van zwart op h6 door een onnauwkeurigheid buiten spel kwam te staan. Daar bleef het niet bij. Een volgende onnauwkeurigheid leverde wit de beheersing op over de open d-lijn. Samen met een gigantisch ruimteoverwicht ruim genoeg voor de winst, maar die kwam er niet uit. Bijna integendeel, waarna tot remise werd besloten. Een enerverende partij!

Martin Rensen – Paul Wilhelm

Martin doet verslag: In ronde 4 speelde ik met wit tegen Paul. Het werd een erg spannende partij waarbij beide spelers vol voor de winst gingen. Alle ingrediënten voor een leuke pot waren aanwezig: pionoffers, stukoffers, strategische beschouwingen, tactische verwikkelingen en uiteraard tijdnood. Toen de rook opgetrokken was, stond er toch een halfje op het uitslagenbriefje. Hier mijn verslag hoe dit tot stand kwam. Paul stuurde de partij ook in, dus we hebben er maar een duo-analyse van gemaakt.

Martin Rensen – Paul Wilhelm

Peter Torczynski - Anton van Bokhoven

Anton aan het woord: Op de vraag van Jaap om iets te vertellen over mijn ‘toverkunsten’, gebruikt in mijn partij tegen Peter Torczynski, het navolgende: De truc met het glas water (ongelukje van Peter), tafel, bord, notatie... Alles onder water. Veel afkeurende blikken en enkele spelers, die sissend leegliepen vanwege de ontstane commotie.

Vermindering van concentratie van Peter, mijn toverdoos nog niet geopend. Hier mijn partij tegen Peter Torczynski, nog redelijk goed genoteerd dankzij Frank (een plechtige belofte van een week eerder om netjes te noteren, red.). Toverkunsten niet gebruikt, opgeslagen voor volgende partijen.

Peter Torczynski - Anton van Bokhoven

Jeroen Landsheer – Jaap van Meerkerk

Jeroen was ingedeeld tegen ondergetekende en hij stuurde de partij toe met daarbij een uitgebreide analyse en verslag. Hieronder is deze na te spelen.

Jeroen Landsheer - Jaap van Meerkerk

Peter Aarnoudse - Jan Smit

Jan schrijft: In een KoningsIndische partij speelde wit de opstelling met g3 en Lg2. Tot de 11e zet ging het vrij gelijk op, maar het was wit die speelde en zwart die volgde. De druk in het centrum werd opgevoerd en zwart moest alle zeilen bijzetten om het evenwicht te bewaren. Helaas bleek Peter al in het stoomboten tijdperk te leven en bleken mijn zeilen niet helemaal van deze tijd.

Het voordeel van Peter werd groot, groter, grootst (+1,8). Het enige dat hij vergat, was om mijn zeilboot tot wrakhout te degraderen. Na 29 zetten keerde het tij, bleken de kolen opgestookt en kon ik in vijf zetten de witte stelling torpederen. Het gevoel van Peter na de partij, dat hij eigenlijk steeds best goed stond, kon ik alleen maar onderschrijven.

Peter Aarnoudse - Jan Smit

Ruurd Ouwehand - Aad Jan Roos

Aad Jan mailt: Het was een aardige partij die ik vrij eenvoudig en snel, in twintig zetten, heb gewonnen dankzij twee foutjes van Ruurd. Ik speelde voor het eerst sinds lange tijd de Ben-Oni verdediging.

Ruurd koos voor de scherpe pionnenopstelling met f4, maar vergat dat zijn dameloper dan beter achter de pionnen kan blijven dan op g5 waar hij voor koos. Min of meer noodgedwongen moest hij lang rokeren, waarna mijn actievere damevleugel tot verdere ontwikkeling kwam. Uiteindelijk was mat niet te voorkomen.

Met dank aan Anton van Bokhoven, Martin Rensen, Aad Jan Roos, Jan Smit, Leo Verhoeven en Paul Wilhelm voor hun bijdragen! Tot maandag 30 september bij ronde 5!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de vierde ronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk