Erasmus 4 struikelend in het schemerlicht
Wie afgelopen maandag de krochten van Arcadia (lustoord en paradijs) betrad werd onverhoeds overvallen door een kille en onheilspellende duisternis.
Een onrustig geroezemoes en geschuifel met tafels en stoelen was het decor van de gevolgen van een onfortuinlijke stroomstoring, die bij het eerste thuisduel van ons vierde team tegen Spijkenisse 2 bij sommige van onze strijders tot een – soms wel heel korte – kortsluiting leidde.
Omdat tegelijkertijd ons tweede team een thuiswedstrijd tegen Moerkapelle speelde, was de massale evacuatie naar het nog wel verlichte deel nabij de bar kort na acht uur een feit, echter ondanks de goedbedoelde geplaatste hete-lucht kacheltjes, ter vervanging van de eveneens uitgevallen verwarming, kwam er geen warm gevoel meer in ons team. Een koude douche kwam over ons!
Het begon allemaal nog redelijk veelbelovend.
Bram de Knegt die, na een vijftal jaren uitmuntend teamleiderschap, zonder deze zware verantwoordelijkheid uitkwam aan het eerste bord, bood forse weerstand met de zwarte stukken en kwam met optimaal actieve stukken overwegend goed te staan in het middenspel.
Dit optimistische beeld werd echter niet gedeeld door Jeroen Landsheer die, geheel tegen zijn gewoonte in, wat ongelukkig manoeuvreerde in de opening en tot zijn ontsteltenis spoedig een stuk moest toegeven.
Danny Hetharia werd tegelijkertijd met zwart in een Pirc door zijn tegenstander overweldigd door een opportunistische, maar uiterst dreigende, opmars der pionnen en aanval op de koningsvleugel die hij manmoedig probeerde te pareren met tegenspel op de damevleugel.
Richard Meijer die, net als Mischa van Vlaardingen zijn eerste competitiepartij speelde voor onze roemruchte club, kwam tegen een oud clubgenoot met een Schotse opening uit de bus. Na wat theoretisch bekende lijnen, kwam Richard, na een ogenschijnlijk futiele onnauwkeurigheid, langzaam gedrukt te staan.
Onze onvermoeibare jeugdleider Peter Ruimschoot schotelde zijn tegenstander zijn welbekende Dame-fianchetto voor en kwam, zoals hem wel meer overkomt, met een gedegen en stevige stelling allengs in tijdnood.
Een met Indische structuren gehanteerd openingsspel bracht onze tweede debutant Mischa van Vlaardingen in een verwoed gevecht met zijn tegenstander, die eerst een pion gratis overhandigde en daarna met zijn dame op het bord verdwaalde; terwijl in de tussentijd onze invaller Harrie Jansen zich verslikte in een combinatie van zijn tegenspeler met tot zijn schrik en ontsteltenis een desastreus gevolg.
Ik mocht dit allemaal als nieuwbakken teamleider – om even te wennen aan de nieuwe status – vanaf het achtste bord aanschouwen. Om het mijzelf makkelijk te maken haalde ik het London-system van stal, waarlangs en waardoor ik, manoeuvrerend langs bekende lijnen, tijd genoeg had om de strijdvelden van mijn kompanen te volgen.
De slotakkoorden van de partijen leidden uiteindelijk tot een 6-2 nederlaag.
Bram verslikte zich in het eindspel en moest zijn voordeel inleveren voor een nulletje. Jeroen kon ondanks dapper en onvermoeibaar verzet ten leste zijn koning in de doos verstoppen. Danny kwam timide melden dat hij ten onder was gegaan aan het geweld van zijn tegenstander, en dat hij het onbestendige gevoel had dat hij enkele counters had gemist. Richard kwam zijn onderdrukking ook niet te boven.
De tegenstander van Mischa liet zijn dame onverhoeds en onbedoeld los op een verkeerd veld, wat hem de toren kostte en Mischa de overwinning verschafte (proficiat Mischa!). En onze Peter overleefde de tijdnood met ingenieus tegenspel wat tot een welverdiende remise leidde. En de teamleider ging met klapperende tanden van de kou ook een remise niet uit de weg.
Lees hier het verslag ‘Spijkenisse 2 (RSB) goed voorbeeld doet goed volgen‘ op de website van Spijkenisse. Of kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3C van de RSB-competitie.
Karel de Neef