Nederlaag in de eerste ronde

In de eerste ronde van de KNSB beker was Erasmus dit jaar gekoppeld aan het sterke Oegstgeest ’80. De grote vraag was natuurlijk: Hoe gaan we dat varkentje wassen?

We zouden tot grote hoogten moeten stijgen! Hoe hoog? Heel hoog! Zeg maar net zo hoog als Floor Jansen tegen het einde van onderstaande powerperformance!

Het liedje helemaal tot het einde beluisterd? You get the picture! Gelukkig waren we op volle oorlogssterkte met Wim Westerveld, Henk Ochtman, Eric Hoogenes en ondergetekende. Wij waren er klaar voor! We zouden voor een stunt gaan zorgen 🙂

En zo rond tien uur zag het er eigenlijk allemaal ook nog prima uit. Wim had een overtuigende stelling, bij Henk zag het er allemaal wel oké uit, bij Eric zag het er heel erg remiseachtig uit en ik zelf had het initiatief overgenomen en het een prachtige stelling!

Hoe het verder ging? Wim Westerveld (bord 1) schreef op zijn Facebook:

Een schaaktoernooi op het eiland Man. Bijna iedereen doet mee in een zogenaamd ‘Zwitsers’ toernooi en zo speelt een enorm groot talent van 15, maar wel met een Elo van 2600+, zonder enige vrees tegen de legendarische Indiase oud-wereldkampioen Anand. Die onbevangenheid raakt je kwijt als je ouder wordt en onaangename ervaringen uit het verleden als een molensteen om je nek hangen.

Maandag speelde ik voor de beker tegen Nikolic. Niet de beroemde grootmeester Pedrag, maar zijn broer Nebosja. Een sterke IM, dat wel, maar hij speelde aanvankelijk onbegrijpelijk zwak, echter zonder direct catastrofale gevolgen.

En dan slaat de twijfel toe. Je gaat meer zoeken achter die onbegrijpelijke zetten dan er is, de tijd tikt weg en de gebruikelijke slagvaardigheid zakt weg in een maalstroom van onzekerheid. Het ging van kwaad tot erger en in een paardeneindspel, dat ik vermoedelijk nog wel remise kon houden, deed vermoeidheid de laatste deur dicht.

Op ’the day after’ denk ik dat ‘ervaring’ een zwaar overschatte verworvenheid is, maar ervaring leert me ook dat ik daar morgen weer heel anders over kan denken.

Op het tweede bord nam Henk Ochtman het met zwart op tegen Gert-Michiel de Niet. De Niet had weliswaar het initiatief, maar verder leek alles wel redelijk in evenwicht. Hoe het uiteindelijk mis is gegaan, is mij ontgaan, maar aan het einde van de avond stond er een nul op het scorebord voor Erasmus op bord 2.

Op bord drie speelde Eric Hoogenes met wit tegen Joop Piket. De stelling werd al vrij snel over bijna het hele bord dicht geschoven en daarna was het manoeuvreren voor beide spelers. Door een truc van Piket kon Hoogenes de stelling niet dichthouden en dat speelde Piket vervolgens mooi uit.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) op bord vier tegen Duleen van Gunsteren. Ik kwam zelf heel aardig uit de opening en kreeg een prachtige stelling.

Na de 19e zet van wit kwam de stelling hiernaast op het bord. In deze stelling heb ik ongeveer 5 minuten naar het torenoffer op f2 gekeken. Na 19. .. Txf2!! kan 20. Kxf2 eigenlijk niet, want dan volgt Dxh2 21. Pf3 Tf8. Deze stelling had ik gezien, maar hoe nu verder? Na een zet als 22. dxe5 vreesde ik de dreiging Te7 en zag ik niet hoe ik verder moest komen. Achteraf bleek dat ik spoken had gezien, na Tf8 geeft de computer een score van -4,5.

Ik speelde echter 19. .. Tf7 en na 20. g3 Taf8 21. f4 offerde ik een loper, omdat de aanval er wel erg veelbelovend uitzag. Het bleek echter toch niet door te slaan en met een stuk minder was het eindspel kansloos.

Uiteindelijk dus een duidelijke maar toch wel erg geflatteerde 4-0 nederlaag. Met een beetje geluk van onze kant had er zeker meer in gezeten. Hieronder zijn alle uitslagen te vinden.

   Erasmus			- Oegstgeest ‘80		0 - 4
1. Wim Westerveld	2078	- Nebojsa Nikolic	2328	0 - 1
2. Henk Ochtman		2024	- Gert-Michiel de Niet	2166	0 - 1
3. Eric Hoogenes	2011	- Joop Piket		2122	0 - 1
4. Frank van Zutphen	1985	- Duleen van Gunsteren	2033	0 - 1

Lees hier het verslag ‘KNSB bekerviertal pas in slotfase naar maximale winst tegen Erasmus‘ op de website van SG Oegstgeest ’80. Of kijk hier voor de uitslagen van de KNSB-bekercompetitie.

Frank van Zutphen