Eerste start met prima overwinning

Geheel onverwacht is er een beroep op mij gedaan om teamleider van Erasmus 1 te worden.

In de taakomschrijving las ik in de kleine lettertjes dat het eigenlijke doel is promotie naar de Hoofdklasse. Gezien de vechtmentaliteit van de spelers is dit doel binnen handbereik.

Op het eerste bord speelde Frank van Zutphen een degelijke partij. In een moeilijk middenspel had Frank het initiatief. Zorgen had ik over de naderende tijdnood van Frank. Met nog een krachtzet met de f-pion had Frank de partij waarschijnlijk kunnen beslissen. Zo bleek in de nachtelijke analyse. Nu werd het remise.

Op bord 2 speelde Marvin Dekker een op het oog rustige partij. Zijn tegenstander had een moment om een gevaarlijk initiatief te ontwikkelen. Later in de partij won Marvin een pion. Met rustige positionele zetten voerde Marvin de partij naar winst.

Op bord 3 speelde Olivier Vrolijk. Zijn stelling zag er gezond uit. Veel druk op de stelling van zijn tegenstander. Dit betaalde zich uit in stukwinst en het volle punt.

Op bord 4 speelde Ton Dulk een spannende partij. In de wederzijdse tijdnood kreeg zijn tegenstander in een moeilijk eindspel het initiatief. Ton kon zonder risico doorspelen, maar de vrijpion van zijn tegenstander was te sterk.

De tegenstander van Alek Dabrowski speelde bijna iedere zet á tempo. Een voor mij bijzondere opening van zwart. Pc6, Ph6 en Pf7 zag ik voorbij komen. Afgelopen maandag hebben Alek en ik nog even naar die partij gekeken. Er zaten voor beide spelers veel tactische wendingen in de stelling. Alek hield het hoofd koel en zette de partij om in winst. Ook op bord 5 een punt.

Op bord 6 speelde ik. Bij dat gegeven wil ik het graag laten.

Cander op bord 7 belandde in een toreneindspel met een pion meer. Naar mijn bescheiden mening had Cander de a- en c-pion nog op het bord kunnen houden. Na ruil van de witte c-pion tegen de zwarte b-pion was de remisemarge groot. Een goede verdediging van Fokke hield Cander op een halfje.

Tot slot onze hekkensluiter Davin Mostert op bord 8. Naar eigen zeggen speelt hij pas goed als hij slecht(er) staat. Zo ook deze avond, wederom naar eigen zeggen.

Met mijn debuut als teamleider heb ik het kampioenschap een stap dichterbij gebracht. Een 5-3 overwinning om mee te beginnen. Vol vertrouwen kijk ik vooruit naar de volgende wedstrijd op 31 oktober tegen WSV.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de RSB-competitie. Of lees hier het leuke verslag van SG Overschie ‘Geen matchpunten Overschie R2‘.

Arno van Houten