Rapidschaak in de herfstvakantie

Maandag 21 oktober stond het eerste deel van de rapidcompetitie op het programma bij Erasmus. Vier ronden met een speeltempo van 15 minuten en een increment van 5 seconden per zet.

Zo rond een uur of acht gingen wij van start met 36 deelnemers, die onderling uit zouden gaan maken wie de opvolger van Henk Ochtman zou gaan worden.

Onder deze 36 deelnemers waren er ook twee schakers, die voor het eerst bij Erasmus kwamen kijken.

Paul Colli en Mario Albrecht kwamen een avond bij Erasmus kijken en konden ook meteen deelnemen aan de rapidcompetitie. Van harte welkom heren!

Het ging beide heren ook wel redelijk af, beiden konden deze avond ook meteen de smaak van de overwinning proeven!

Paul Colli won knap tegen Peter de Boer en Mario Albrecht was in een hele spannende partij te sterk voor Jonathan van Es, die inmiddels al een paar keer bij Erasmus heeft meegespeeld.

In de eerste ronde was er meteen al een grote verrassing! Zo speelde Aad Jan Roos een hele goede partij en won hij in de eerste ronde meteen van titelverdediger en de nummer 1 geplaatste Henk Ochtman! En Aad Jan bleef het ook heel erg goed doen met overwinningen tegen Danny Hetharia en Davin Mostert. Pas in de vierde ronde moest hij het hoofd buigen tegen Pim Kleinjan. Met een prachtige TPR van 2014 doet Aad Jan prachtig mee in de top van het klassement!

Pim Kleinjan eindigde de eerste avond met een 100% score, onder meer dankzij goede overwinningen tegen schaakkanonnen als Dick Straathof en Pieter Sturm. Pim deelt de eerste plek met ondergetekende, die ‘met meer geluk dan wijsheid’ de punten in de schoot geworpen kreeg van zijn tegenstanders.

Op een gedeeld derde plaats staan Murdoch Mac Lean en Anton van Berkel met 3½ uit 4 en een knappe TPR van respectievelijk 2027 en 1959. Weer een half puntje daarachter is er een peloton van vijf spelers bestaande uit Paul Wilhelm, Aad Jan Roos, Leo de Jager, Henk Ochtman en Marcel Tillemans. En ook de groep van drie spelers daarachter met 2½ punt uit 4 heeft nog kans op de titel met een goede score in het tweede deel van de rapidcompetitie.

Peter Ruimschoot doet het in de middenmoot met een score van 2 uit 4 en een plusscore van 0,94 punten en een TPR van 1478 ook uitstekend!

Het tweede deel van de rapidcompetitie (ronde 5 tot en met 8) wordt gespeeld op maandag 23 december. Het is nog mogelijk om in te stromen in het tweede deel van de rapidcompetitie. Je krijgt dan vier byes voor de eerste vier ronden. Zorg er dan wel voor dat je maandag 23 december uiterlijk om 19.45 uur aanwezig bent in de speelzaal (of geef dit even door aan Jaap van Meerkerk via competitieleider@sv-erasmus.nl).

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de rapidcompetitie 2019.

Frank van Zutphen