Een tweede jeugd, twee koplopers en twee zetten

Het was een bijzonder gezicht maandag. Ook bij de interne competitie wordt altijd gewerkt met tafelnummers, omdat we ons gelukkig mogen prijzen met een interne competitie met meer dan 60 deelnemers.

Dat betekent dat de toppers aan de hoogste borden ook altijd bij elkaar in de buurt zitten. En deze maandag zat daar, alsof het nooit anders was geweest, ook zomaar Anton van Bokhoven aan bord 4!

Een rating van 1323, plaatsingsnummer 55 en een score van 2½ uit 4! Van Bokhoven is aan zijn tweede jeugd begonnen en schaakt als nooit tevoren.

Ook deze week was er weer een bijzonder ‘incidentje’. Blijkbaar was Van Bokhoven zo goed uit zijn opening gekomen, dat zijn directe buurman Marcel Tillemans er maar voor koos om achter het bord van Van Bokhoven te gaan zitten in plaats van achter zijn eigen bord?!? Dan zit je toch ook gek te kijken als tegenstander…

Bij mijn eerste rondje foto’s – zo rond een uur of half tien – stond Van Bokhoven nog steeds prima tegen de ook altijd degelijke spelende Leo Verhoeven. Uiteindelijk kwam aan het sprookje toch een einde, Verhoeven bleek aan het einde van de avond toch te sterk!

En wat gebeurde er verder? De mannen van Jan Smit trapte het nieuwe seizoen van de RSB-competitie af tegen het vierde van SC Dordrecht. De hele avond had het derde het lastig en helaas bleek een nederlaag niet af te wenden: met een 3-5 uitslag namen de Dordtenaren de matchpunten mee naar huis.

Aan de hoogste borden Wim Westerveld won van ondergetekende en wist Pieter Sturm alle aanvallen van Paul Wilhelm af te slaan en zo zijn partij te winnen. Westerveld en Sturm gaan nu beiden met 4½ uit 5 aan de leiding. Volgende week waarschijnlijk de topper tussen beiden!

Inzendingen van de leden

En ook deze week ontvingen wij weer een paar mooie inzendingen van verschillende leden. Dick, Richard en Daan: veel dank voor jullie verhalen!

Dick Straathof – Henk Ochtman

Dick mailde: Ik speelde met wit tegen Henk Ochtman een boeiende partij met wederzijdse pionoffers. Toen Henk zich aan een pionnetje te veel vergreep was het eigenlijk meteen uit. Ik zou op zijn minst een stuk winnen dankzij een tussenschaakje omdat zwart nog niet gerokeerd had. Ik was zo blij dat ik een stuk won dat ik niet verder keek. Pas toen ik al een andere zet gedaan had zag ik dat ik ook een dame had kunnen winnen.

Maar goed, met een paard meer en verder ieder een toren en een paar pionnen was het toch ook gewonnen, dacht ik. Dat viel tegen. De zwarte koning rukte op naar het centrum en sloeg onderweg een extra pion. Zwart had twee pionnen op de damevleugel en ik maar één. Mijn grootste zorg was het oprukken van de pionnen.

Ik vreesde dat ik ze alleen maar ten koste van mijn paard kon tegenhouden. Door enorm veel tijd te gebruiken kon ik een stelling bereiken waarin we allebei niet goed verder konden. Toen Henk remise aanbood leek het me verstandig om het maar aan te nemen ondanks een stuk meer maar met veel minder tijd. Zie hiernaast/hierboven de slotstand.

Richard Meijer – Peter Ruimschoot

Richard behaalde zijn eerste overwinning tegen Peter Ruimschoot. Hij mailde: Afgelopen maandag speelde ik mijn vierde partij op de club. Laat ik eerst beginnen te melden dat het me erg bevalt op de clubavond. De sfeer is goed en de avond verloopt gesmeerd.

Leuk dat er met een geprinte indeling, uitslagbriefjes en bordnummers wordt gewerkt. Dat geeft een gevoel alsof je op een toernooi speelt. De start van mijn schaakseizoen vertoonde enige gelijkenis met Feyenoord: beginnen met een paar remises en daarna een nederlaag. Het werd tijd voor een punt.

Richard Meijer – Peter Ruimschoot

Na afloop van de partij hebben Peter en ik het nog even nagespeeld en verder kennisgemaakt. Erg prettig dat hiervoor een ruimte beschikbaar is zodat de rest er geen last van heeft. Opgetogen met mijn eerste punt ging ik naar huis.

Daan Gijsbertse - Peter Aarnoudse

Daan vertelt over de partij: Met wit lukte het mij bij aanvang van het middenspel om een pion te winnen. Daar stond echter tegenover dat de d-lijn volledig open kwam te liggen, waardoor zwart zijn dame voorbij mijn c- en e-pion op d3 kon plaatsen, vlak bij de nog niet gerokeerde (en nu ook daartoe afgesneden) witte koning. Als zwart die opgerukte dame vervolgens op c2 kon krijgen, of met een toren op d8 had kunnen ondersteunen, zou de veroverde pion behoorlijk giftig zijn geweest.

Gelukkig was er een wijze om die dreiging te neutraliseren: door een gedekt paard op d4 te plaatsen werd niet alleen de d-lijn afgesloten, maar ook c2 verdedigd. Die zet veranderde veel. Daarna kon mijn toren namelijk zonder problemen op d1 aansluiten en was het niet langer de witte koning, maar de zwarte dame die zich in het nauw bevond. Die kon opeens dusdanig worden opgejaagd dat zij tien zetten later vrijwel opgesloten op a8 stond! En bij de tussenliggende zetten sneuvelde ook nog een tweede zwarte pion, waarmee wit een sterke vrijpion op de c-lijn en een duidelijk overwicht kreeg.

Zwart stond verdrukt met een dame op a8 en een stevig ondersteunde vrijpion voor wit nabij. Peter koos dus begrijpelijkerwijs voor tegenspel met een pionnenstorm en een lastige loper richting mijn (inmiddels wel) kort-gerokeerde koning. Om dat plan te laten slagen, moest de zwarte dame zich alleen nog wel vanaf a8 bij de voornoemde stukken voegen. Dat werd mogelijk gemaakt door één van zijn torens met dreiging naar d6 op te spelen, wat op d8 een ontsnappingsveld creëerde waar de dame weer in het spel kon worden gebracht.

Helaas voor zwart nam het lot van diens dame kort na deze geslaagde ontsnapping een even abrupte als tragische wending. Als antwoord op Dd8 speelde ik mijn vrijpion verder op naar c6. Daarmee dreigde niet alleen diens promotie op langere termijn. Het opende ook een diagonale aanvalslijn waarover de witte dame de andere (op f8 achtergebleven) toren van zwart onder schot nam. Wellicht nog wat euforisch over haar ontsnapping zag de zwarte dame dat over het hoofd. Als enige stuk dat deze toren nog verdedigde, stond zij nog een zet lang aan de laatste rij gebonden. Toen zij zich toch direct al naar g5 bewoog voor een rol in het tegenoffensief, sneuvelde daarop niet alleen de zwarte toren. Het was gelijk ook mat (met de zwarte koning op h8) achter de paaltjes.

Schaakopgave: Twee zetten

In het rondeverslag van de derde ronde stond de volgende stelling opgenomen uit de partij Jaap van Meerkerk - Frank van Zutphen.

Met daarbij de vraag: Hoe zorgt zwart er in twee zetten voor dat zwart 'in hogere zin' een gewonnen stelling bereikt? Waarom? En welke praktische zetten heeft zwart om het plan uit te kunnen voeren?

Hieronder is het vervolg van de partij na te spelen inclusief een uitgebreide analyse van ondergetekende. Kijk hier om nog eens alle tijdelijke en permanente voordelen te bekijken.

Jaap van Meerkerk - Frank van Zutphen

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de vijfde ronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen