Wat ga je doen?, behoudend spel en maandag rapid

“Maar, wat ga je vanmiddag dan doen?” Twee paar vragende ogen kijken me aan. Mijn nichtje van 6 en mijn neefje van 3. Heel nieuwsgierig, ze denken waarschijnlijk dat ik vanmiddag ook verstoppertje of winkeltje ga spelen of misschien ga knutselen. Net zoals we die ochtend hebben gedaan.

“Nou”, zeg ik, “ik ga uh…” Tja hoe moet ik nu aan de guppies uit gaan leggen dat ik vanmiddag een verslag ga maken over ronde 7 van de interne competitie voor op de website van onze vereniging. Website, internet, dat zijn natuurlijk van die abstracte begrippen die ze nog niet kennen…

“Uh”, ga ik verder, “Oom Frank schaakt iedere week. Met soms wel 100 mensen.” De ogen van die kleintjes worden groter. 100? Zo, dat is wel heel veel! “En oom Frank is de voorzitter van …” “Voorzitter?”, vraag mijn nichtje, “Wat is dat?” Tja, denk ik, al die ingewikkelde woorden ook die volwassenen hebben bedacht. “Een voorzitter is … uh … de baas”, vult mijn zwager aan. Dat begrijpen ze wel, de ogen worden nog groter. Wow, de baas! Laat de andere Erasmianen dit maar niet horen, denk ik bij mezelf, ze zouden me spontaan afzetten 😉

“En oom Frank gaat vanmiddag een verhaal schrijven over maandag, toen we allemaal tegen elkaar geschaakt hebben. Een verhaal net als ik gisteren aan jullie heb voorgelezen.” De oogjes worden nog groter. Schrijft oom Frank dan ook verhalen? Gelukkig, denk ik, hoef ik die verhalen niet alleen te bedenken en leveren de andere Erasmianen ook altijd veel mooie verslagen aan voor het rondeverslag. Net als deze week.

Ze begrijpen nu allebei wel dat het heel erg belangrijk is, wat ik vanmiddag moet gaan doen 😉 Ze knikken meelevend, waarna mijn nichtje nog wel vraagt “Oom Frank? Wil jij mij dan ook schaken leren?” “Natuurlijk, lieve schat, natuurlijk wil ik jou schaken leren!”

En zo begon ik ’s middags aan het verslag. Want er was natuurlijk weer genoeg te vertellen over afgelopen maandag. Zo speelde het KNSB-bekerteam van Erasmus tegen het KNSB-bekerteam van Oegstgeest ’80. Helaas werden wij in de eerste ronde uitgeschakeld voor de KNSB-beker. En daarnaast stonden er maar liefst 26 partijen op het programma! Een lekker volle bak dus bij Erasmus.

Leden aan het woord

Ook deze week waren er weer een aantal verrassingen. Niet aan bord 1 waar Pieter Sturm door een overwinning op Marcel Tillemans nu alleen aan de leiding gaat met 6 uit 7! Jan Smit wist op bord 2 Leo Verhoeven netjes op remise te houden. En er waren ook knappe remises voor Martin Rensen tegen Peter Torczynski en voor Harry Stroosma tegen Henk de Kleijnen.

Peter Ruimschoot wist Karel de Neef netjes op remise te houden en Rens Hesselmans verraste met een overwinning van Coen van der Bijl. Maar de grootste verrassing van de dag kwam van Harrie Jansen die de – op papier – veel sterkere Gerrit Boer wist te verslaan! En Ben Koppenens won zijn eerste partij als Erasmiaan tegen Jan Bruinsma!

En ook deze week weer dank voor de inzendingen van de verschillende leden: Cor van As, Ben Koppenens, Martin Rensen en Harry Stroosma. Hierna zijn ze te lezen.

Peter Torczynski – Martin Rensen

Martin vertelde over zijn partij: Afgelopen maandag speelde ik tegen Peter Torczynski. Wij kennen elkaar nog van Onésimus, waar Peter ook een tijdje lid is geweest. Normaliter is hij wel een maatje te groot voor me, maar deze partij verliep gelukkig anders. Hieronder is de partij vanaf zet 20 na te spelen.

Peter Torczynski – Martin Rensen

Henk de Kleijnen - Harry Stroosma

Harry vertelde over zijn partij. Henk startte met een merkwaardige openingszet d2-d3, ik begreep direct dat daar een verrassend plan aan ten grondslag moest liggen.

Hieronder is de hele partij na te spelen.

Henk de Kleijnen - Harry Stroosma

Daan Gijsbertse - Cor van As

Op mijn vraag hoe de partij van Cor van As tegen Daan Gijsbertse was gegaan, mailde hij terug: Ik heb gisteren avond een heel spannende partij met het derde gespeeld (zelf gewonnen, maar helaas een nipte nederlaag voor het derde, red.), zodat ik niet veel herinnering meer heb aan de partij tegen Daan Gijsbertse.

Ik weet dat het zoals vaak een spannende partij was, maar ik bewaar mijn gespeelde partijen nooit, dus kan ook niet meer nagaan hoe hij precies verlopen is. Het enige dat ik nog weet, is dat hij goed vooruitgaat - pas het tweede jaar lid van een schaakvereniging - en dat hij in uiterste tijdnood een verkeerde beslissing nam, waardoor ik kon winnen.

Jan Bruinsma - Ben Koppenens

Op maandag 14 oktober mocht ik aantreden tegen Jan Bruinsma. Na enkele zware tegenstanders gehad te hebben (1400+) was ik min of meer opgelucht dat Jan's rating iets lager was, maar nog wel boven mijn online rating van rond de 1000.

Maar goed, ik had me voorgenomen rustiger te spelen. Ik zag bij eerdere verloren partijen dat ik vaak de fout in ging bij het overnemen van het initiatief, met te veel risico. De opening speelde ik behoudend, ik dacht een soort London variant te zien bij mijn tegenstander maar die werd niet doorgezet, en tot mijn eigen verbazing kon ik al een pion oppikken. Ik wist toen niet of dat een fout was of een offer, maar goed.

In het middenspel gebeurde er van alles. Mijn koning stond wel goed, maar al met een pion naar voren en niet helemaal ideaal. In de laatste partijen rokeerde ik vaak te laat (of uiteindelijk niet) dus dat had ik deze keer wel op tijd gedaan. Lange tijd probeerde ik een toren/dame-pin te realiseren, maar ik denk dat Jan dat doorhad want er stond een stevige pion om dat te voorkomen. Ik zag wel kansen een pion te ruilen en zo een loper van Jan te bemachtigen die ongedekt zou komen te staan door de pionnenruil.

Vanaf dat moment dacht ik: heel behoudend spelen en zoveel mogelijk afruilen, dan moet het goedkomen! Dat lukte en met uiteindelijk twee pionnen meer en een extra loper gingen we het eindspel in. Daar maakte we allebei nog wel een blunder en een fout, maar ik gaf mijn voorsprong niet meer uit handen. Na nog wat ruilen kreeg ik de felicitaties van Jan, en daar was ik wel blij mee, mijn eerste winstpot zat er op.

Maandag 21 oktober rapidcompetitie

Maandag 21 oktober wordt het eerste deel van de interne rapidcompetitie gespeeld (op maandag 23 december het tweede deel). Het recept is net als de voorgaande jaren. Per avond zijn er vier ronden in één grote groep. Mocht je één van de avonden niet kunnen komen: geen probleem om op de andere avond mee te doen (voor de andere avond krijg je vier bye’s).

Het speeltempo is 15 minuten en 5 seconden per persoon per partij plus increment van 5 seconden per zet. En zorg dat je er uiterlijk om 19.45 uur bent of laat het Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl)

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na ronde 7 van de interne competitie.

Frank van Zutphen