Terugblik op een mooie dag

Op 13 september 1894 werd de oudste voorloper van Erasmus, de Nieuwe Rotterdamsche Schaakvereniging (N.R.S.V.) opgericht. Op zaterdag 16 november, iets meer dan 125 jaar later, organiseerde Erasmus daarom een jubileumdag om dat heuglijke feit te vieren!

Een commissie bestaande uit Carel Keller, Jaap van Meerkerk, Ruurd Ouwehand en Jan Smit had voor deze dag een prachtig programma in elkaar gedraaid!

Wat maakt een vereniging nu tot een vereniging? Waarom komen mensen graag naar een vereniging? Het cruciale is misschien wel het woord ‘verhalen’. Onze schaakvereniging is een plek waar verhalen ontstaan. Sterke verhalen, jongensboekverhalen, maar ook verdrietige verhalen. En verhalen in de vorm van anekdotes, maar ook verhalen in de vorm van mooie schaakpartijen. Daarom was het ook zo leuk dat leden en oud-leden van Erasmus aanwezig waren om nog eens te praten over de goede oude tijd, maar ook om te praten over toekomstige plannen, waardoor nieuwe verhalen kunnen ontstaan.

Maar het gaat niet alleen om het ontstaan van verhalen, het gaat ook om het vertellen van deze verhalen. Mede daarom hebben wij op onze website veel ruimte voor verhalen ingeruimd, zoals bijvoorbeeld de schaakverhalen van Jan van Dijk, de digitale clubbladen van Erasmus door Arie de Jong, het prachtige naslagwerk van de geschiedenis van SV Schiebroek en SWR door Carel Keller en Jaap van Meerkerk en de schaakverhalen van Wim Westerveld. En ook de uitgebreide verslagen van al onze interne en externe wedstrijden, waar alle leden altijd actief aan bijdragen, zijn een prachtige manier om te vertellen wat voor mooie vereniging Erasmus is. Het komende jaar gaan wij ook nog regelmatig de geschiedenis induiken en gaan er nog vele artikelen verschijnen over de roemruchte 125-jarige geschiedenis van Erasmus. Verhalen, die nog niet eerder online zijn verschenen.

Met vergelijkbare woorden mocht ik deze dag openen. In de ochtend zouden we in viertallen een rapidtoernooi gaan spelen, na de lunch mocht ik de eerste Erasmuspenning uitreiken aan ons oudste lid (99 jaar!) Wim Witvliet en in de middag gaf grootmeester Paul van der Sterren een simultaan aan de aanwezige schakers. Een bijzondere dag dus, zo bijzonder dat ook De Telegraaf daar aandacht aan besteedde met een prachtig artikel ‘Schaakvereniging leeft als nooit tevoren.’

Rapidcompetitie

Na ontvangst met koffie en gebak gingen de 40 aanwezigen met elkaar de strijd aan in poules van 4. In een goede sfeer kruisten de spelers de degens met elkaar.

Opvallend was dat maar één speler al zijn partijen wist te winnen! En dat was Arda Yantur, één van de jeugdtalentjes van Erasmus, die meespeelde in een poule met volwassenen! Een hele knappe prestatie!

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen van de rapid op de jubileumdag van het 125-jarige bestaan van Erasmus.  Aan het einde van de dag werden alle poulewinnaars door ondergetekende in het zonnetje gezet en namen zij een klein prijsje in ontvangst.

Uitreiking Erasmus penning

Na de lunch mocht ik de eerste Erasmus penning uitreiken aan Wim Witvliet. Pim Kleinjan heeft deze prachtige Erasmus penning ontworpen. De penning staat voor verbondenheid met de vereniging Erasmus, eenheid in verscheidenheid, bewustzijn van de fundamenten en de pijlers van onze vereniging met NRSG Wilhelm Steinitz, Schiebroek Westen Regina en Hillegersberg.

Een levenslang teken om de duurzame relatie van de (oud-)leden met schaakvereniging Erasmus te benadrukken. Na het formele moment mocht ik alle aanwezigen een exemplaar van de penning overhandigen.

Simultaan GM Paul van der Sterren

Na de uitreiking van de Erasmus penning aan de aanwezigen werd de zaal in gereedheid gebracht voor de simultaan. GM Paul van der Sterren nam het op tegen 22 aanwezigen. En het zou hem die middag niet gemakkelijk worden gemaakt.

Aan het einde van de middag was de stand Paul van der Sterren – Erasmus: 12½-9½. Natuurlijk een prachtige prestatie van de Erasmianen tegen deze sterke grootmeester! Kijk hieronder voor alle individuele uitslagen.

Ruurd Ouwehand     ½      Jan Hoek van Dijke   ½
Cor van As       ½      Leo Verhoeven     ½
Hans Eimers      0      Ruud Neumeijer     0
Victor Hooftman    1      Leo de Rooij      0
Pim Kleinjan      1      Jan Smit        ½
Karel de Neef     ½      Jeroen Straathof    0
Anton van Berkel    0      Wim Posthumus     ½
Frank van Zutphen   0      Ruud Dröge       ½
Arno van Houten    ½      Jan Seeleman      ½
Dick Straathof     0      Peter Weeda      1
Bram de Knegt     ½      Henk Ochtman      1
                  Totaal        9½

Pim Kleinjan stuurde ook zijn prachtige partij in. Deze is hieronder na te spelen.

GM Paul van der Sterren – Pim Kleinjan

Leo de Rooij deelde via de mail hoe hij deze dag had ervaren: Wat een heerlijke zaterdagmiddag. Niks achter de kar filerijden bij Appie Happie of autowassen of de tuin winterklaar maken. Nee, schaken! Net op tijd om het laatste restje soep uit de gamel te schrapen en het met zorg bereide broodje kaas te nuttigen, werd ik al verblijd met een fraaie herinneringspenning. Leuk, zo'n blijk van ledenwaardering, ook al ben je een redelijk nieuw Erasmus-lid.

Daarna kon ik, voor het eerst in mijn nog korte competitieve schaakleven, aanschuiven bij de simultaan met een heuse GM met 2400+ rating. Zit je dan, met je 1200 Elo ... Koel blijven, hield ik mezelf voor, legde de lat niet te hoog en streefde maar één doel na: niet als eerste de handdoek te werpen. En dat lukte! Toegegeven: de hele partij was ik kansloos. GM Paul leek wel een boa constrictor. Hij zette vanaf de opening druk, bracht zijn prooi langzaam in een dodelijke verwurging totdat alle leven eruit geknepen was. Maar die prooi kon uiteindelijk wel terugkijken op een nieuwe schaakervaring en een geslaagde middag. Met dank aan de organisatie!

Na de prijsuitreiking sloot ik af met een dankwoord aan de commissie (Carel, Jaap, Ruurd en Jan) voor het organiseren van deze mooie dag. En uiteraard was er ook een uitgebreid applaus voor Jan Pierweijer en Wil Mettrop van Arcadia, die een uitstekende lunch verzorgden en ons ook de hele dag van een drankje voorzagen.

Een mooie impressie van de dag aan de hand van foto's is te vinden op de pagina 'foto's jubileumdag 125 jaar'.

Op maandag 30 december wordt er ook nog een speciale jubileumavond georganiseerd. Meer daarover volgt later op de website. Op naar de volgende 125 jaar!

Frank van Zutphen