Tweede team overklast door gasten

Dordrecht 2, dat op papier veel sterker was, liet de onzen kansloos.

Toen aan het eind van de avond de stand werd opgemaakt, stond er 2-6 op het scorebord.

Aan bord 1 koos Pim Kleinjan met zwart één van zijn favoriete openingen. Hij kwam wat in de verdediging en kreeg een zwakte op e6. De tactische tegenkansen waren echter niet voldoende om de nederlaag af te wenden.

Leo Verhoeven speelde een prima partij aan bord 2. Lange tijd zag het er naar uit dat hij zijn pluspion in het dubbele paard eindspel zou gaan verzilveren. In tijdnood wist zijn tegenstander die pluspion zo aan te vallen dat de partij remise liep door herhaling van zetten.

Bij Paul Wilhelm aan bord 3 een open strijd. Het leken gelijke kansen totdat Paul een venijnige wending overzag en verloren kwam te staan.

Ook Anton van Berkel moest zijn meerdere erkennen in de speler uit Dordrecht. Hij werd verrast door een stukoffer tegen zijn koning. Of had hij het onderschat? In ieder geval kreeg de Dordtenaar zijn stuk met materiaalwinst terug. En wikkelde soepel af naar winst voor hem.

Henk de Kleijnen deed verslag van zijn partij: Als je een lange avond ploetert om een klein voordeel uit te bouwen naar winst en je neemt uiteindelijk genoegen met remise, dan levert dat een katterig gevoel op. Die kater werd daags na de partij nog groter, toen ik ontdekte dat die puntendeling tot stand kwam in een stelling waarin ik de winst (computer: ruim +3 in mijn voordeel) toch nog voor het grijpen had…

Met zwart koos ik voor een licht inferieure opzet, naar een idee van Viktor Kortsjnoi. Wit bereikt een flinke voorsprong in ontwikkeling, maar kan daarmee niet echt goed uit de voeten. Pas op de 15e zet, toen mijn klok nog steeds 1:30 aangaf, ging ik de denktank in. In het middenspel leverde een kleine tactische pointe me een pion op, waarna de Dordtenaar zich heftig moest verweren. Dat lukte hem aardig, zij het ten koste van opnieuw veel tijd. Ik veroverde desondanks een stuk, maar dat gaf mijn opponent gevaarlijke tegenkansen met pionpromoties. Na het stuk te hebben teruggeven (de computer was daar ook tevreden over) resteerde nog steeds een pluspion. Vermoeidheid en de wetenschap dat het team inmiddels op onoverbrugbare achterstand was gekomen deed me de strijd verder staken om een halfje te laten noteren.

Aan bord 6 ging Jaap van Meerkerk in de fout toen hij zich de juiste varianten van zijn openingsvoorbereiding niet meer kon herinneren. Stukverlies was het gevolg. Hij stond toen op -3,40. Via compensatie van de twee verbonden vrijpionnen op rij 5 en 6 kreeg hij het stuk terug. Maar hij kwam in een passieve stelling terecht bij het toreneindspel met -1,40. Zijn koning raakte opgesloten op de a-lijn. En het eindspel was niet meer te houden. Thuisgekomen ontdekte hij wel een sterker tegenspel, maar toen was zijn tegenstander al met de winst naar huis.

Ook bij Ruurd Ouwehand liepen de zaken tegen routinier Johan van de Griend niet naar wens. Vanuit de opening opgezadeld met een zwakke damevleugel. Gedwongen pionverlies bij een achterstand in de ontwikkeling. Verder onberispelijk door Johan tot winst gevoerd.

Uw verslaggever mocht het aan bord 8 opnemen tegen de gevaarlijke combinatiespeler Victor van Blommenstein. Zoals het nu ging had Victor echter moeite zijn damevleugel te ontwikkelen. Hierop nam ik aan de andere kant het initiatief op de koningsvleugel.

Door de stelling te openen, kon ik de g-lijn in bezit krijgen en later de zevende rij. In het eindspel kwam ik nog krap in de tijd, maar eerst met één pion voor, later twee en nog weer later veroverde ik ook nog een paard. Victor speelde door tot bijna mat, maar kon niet verhinderen dat Dordrecht ook nog een nul moest incasseren deze avond.

Door deze nederlaag komt ons tweede in de degradatiezone. Onze volgende tegenstander Sliedrecht 2 verkeert ook in de onderste regionen in klasse 1B. Worden we dan middenmoter of blijft het degradatiespook ons achtervolgen?

Klik hier voor het verslag ‘Goede wedstrijd RSB-2‘ op de site van schaakclub Dordrecht. En kijk hier voor alle uitslagen en de standen in klasse 1B van de RSB-competitie.

Wim Posthumus