Goede overwinning voor het derde!

Voorafgaand aan de strijd tegen Shah Mata had ik mijn teamgenoten indirect gedreigd om de leeuwen los te laten en dat alles om de bij elke schaker aanwezige oerinstincten van de gladiator te wekken.

Dat lukte wonderwel, de Shah Mata leeuwen bleken tandeloos en onze drietand genadeloos. De duimen wezen dan ook vrijwel unaniem omhoog.

De leeuw aan het eerste bord bleek helemaal geen honger te hebben, waardoor onze hoofdgladiator (Ruurd Ouwehand) alle tijd had om zijn nieuwe roeping te volgen.

Zo werd het ook voor hem nog een zinvolle avond, hij volgde de strijd aan de overgebleven zes borden als ware hij Spartacus, verdwaald in de Mekong Delta om de oorlog in Vietnam te verslaan. Ik (Jan Smit) zal u niet langer vermoeien met mijn hak-op-de-onnavolgbare-tak spinsels, het geschreven woord is aan Ruurd:

Het verslag:

Na twee verloren wedstrijden moesten we tegen Shah Mata laten zien dat we thuis horen in deze tweede klasse.

We begonnen al gelijk met een 1½-½ voorsprong doordat Herman Beerling vooruit speelde (remise) en Ruurd Ouwehand op bord 1 het punt cadeau kreeg en derhalve voldoende tijd had om dit verslag te schrijven.

Hans Brobbel (met zwart op bord 5) bracht een Siciliaan op het bord. Wit rokeerde lang en offerde een paard voor twee pionnen. Zwart kreeg met open a-, b- en c-lijnen mooie aanvalsmogelijkheden. Hans mocht met zijn toren binnen komen op a2. Na c3-La4, b3-Ta2 viel de witte dame. Na anderhalf uur mocht Hans het punt bijschrijven.

Ook Jeroen Landsheer (bord 7, zwart) bracht een Siciliaan op het bord. Na een snelle afruil van dames en stukken ging hij al na 17 zetten het (toren-)eindspel in. Jeroen liet wit het initiatief en kwam goed weg toen zijn tegenstander remise aanbood: 3-1 voor.

Jan Smit (bord 3, zwart) bracht na twee uur het volgende punt binnen. De g-lijn ging open en beide koningen zaten vast op de hoekvelden. Jan bouwde de druk op over de h-lijn en zijn pion op f4 belemmerde wits verdediging. Na kwaliteitswinst drukte Jan stevig door: 4-1.

Gerrit Boer (bord 8, wit) stond fractioneel beter toen zijn tegenstander letterlijk misgreep. Hij moest verplicht met zijn toren zetten en gaf hem, blijkbaar aangeslagen, maar helemaal weg. Na een koningsaanval was het pleit beslecht en was de overwinning binnen: 5-1.

Op bord 2 offerde witspeler Jan Hoek van Dijke een kwaliteit tegen twee pionnen. Zwarts koning moest zich verschuilen achter wits pion op h7. Het lukte zwart niet om zich te bevrijden (zowel zijn koning als enkele stukken stonden vast). Jan wikkelde netjes af tot winst: 6-1.

Op bord 4 hield Cor van As de stelling lekker gesloten: de eerste ruil was pas op zet 18! Cors koningsaanval zette echter niet door en Cor verloor wat pionnetjes. Hij kreeg een gevaarlijke aanval over de g-lijn tegen zich en gooide met Lg4 de trukendoos open. Zijn tegenstander antwoordde prachtig door zijn dame te geven voor een matcombinatie: 6-2.

Al met al een mooi resultaat en hoopgevend voor een langer verblijf in de tweede klasse.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2A van de RSB-competitie.

Ruurd Ouwehand