Dordrecht sterker dan Erasmus

De openingsceremonie bij de start van de viertallencompetitie ontbrak, maar de strijd tussen de eerste teams van Erasmus en Dordrecht was er niet minder om.

Beide teams komen uit in de hoogste klasse, divisie 1A, en zijn daar outsiders met grootmachten als Krimpen en – vooral – Charlois Europoort. Onze mannen verloren op eigen terrein met de kleinst mogelijke cijfers.

Een schoonheidsfoutje van Ruurd Ouwehand (niet schaaktechnisch, maar protocollair) die geen overleg met zijn teamcaptain pleegde en na een klein anderhalf uur zijn tegenstander een remisevoorstel offreerde, bracht het eerste halfje op het denkbeeldige scorebord. Daar was weinig spektakel aan vooraf gegaan, aangezien het evenwicht in de partij aan het vierde bord geen moment was doorbroken.

Op de tweede uitslag moest langer worden gewacht. Henk de Kleijnen leek een lastige stelling nauwkeurig en goed te ‘keepen’, totdat concentratieverlies spelbreker werd. Zijn opponent kon een kleine, maar dodelijke combinatie doorvoeren (½-1½).

Kopman Leo Verhoeven trok de puntentelling weer gelijk. Hardnekkig knap en doeltreffend manoeuvrerend drukte hij de Dordtse tegenstrever van het bord. Zo bewees hij eens temeer wel degelijk groot voordeel vast te kunnen houden en te kunnen verzilveren (1½-1½).

Resteerde de worsteling van Martin Rensen aan bord 2. Beide spelers voelden elkaar langdurig en stevig aan de tand en toen de thuisspeler twee stukken voor een toren veroverde, leek een overwinning voor Erasmus in het verschiet te liggen. De zwartspeler beschikte echter over compensatie door actief spel en dat noodzaakte Martin tot fanatiek verdedigen.

Met een uit steen gehouwen gezicht gaf hij geen krimp. Nadat de tijdvoorsprong van de Dordtenaar was geslonken en beide combattanten nog over minder dan twee minuten speeltijd beschikten viel de beslissing toen twee torens de witte stelling binnendrongen. ‘Curtains’ oftewel ‘doek’ en de eindstand was 1½-2½.

Lees hier het verslag ‘Eerste match Dordrecht viertal in 1A‘ op de website van Dordrecht. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in divisie 1A van de viertallencompetitie.

Henk de Kleijnen