Week 2 Ron de Jong Groene Hart Cup

Na promotie behaald op de eerste avond van de Ron de Jong Groene Hart Cup mocht het jeugdteam van Erasmus het nu in een hogere poule gaan proberen. In poule 3B!

Dat betekende betere tegenstanders en minder makkelijke en snelle overwinningen!

In de eerste ronde werd door Arda als enige van onze 4 spelers een half punt binnen gehaald. Maar een half punt… Met wat serieus serieus kijkende gezichten overdachten ze hun resultaat, maar toch ging het team snel weer positief gestemd de tweede ronde in.

Tegen de Big Boys van gastvereniging Messemaker nu. Deze waren minstens een kop groter en ook wat jaartjes ouder.

Oscar ging snel lekker en kwam een toren voor. Daarna kwam er een mooie grijns op Oscar zijn gezicht toen hij zijn zet deed. Door een aftrekschaak zou nu snel de tweede toren van de tegenstander van het bord gaan verdwijnen. Kort daarna volgde mat op de achterste lijn.

Arda kwam een pion achter te staan, maar zijn tegenstander had een lastige dubbelpion. In het eindspel wist Arda, met verder gelijke stukken, goed af te ruilen en met zijn pionnen kwam hij beter te staan. Zijn tegenstander gaf op.

Casper hield een sterkere pion over na afruil van de dames en kon promoveren. Hij koos er niet voor om alle overige pionnen op het bord te winnen, maar zocht – heel goed – gelijk de mat en dat lukte.

Na een korte pauze begon de derde en laatste ronde en stonden we op 3½ punt. Selin nam haar tijd en kwam een stuk voor te staan. Het eindspel werd door haar gespeeld met een toren en paard tegen een loper en beiden evenveel pionnen.

Met haar koning nog helemaal op de achterste lijn was het lastig om mat te zetten. Na heel wat schaakjes zag ze ineens de kans om binnen drie zetten met een pion te promoveren, wat haar tegenstander niet meer zou kunnen voorkomen. Ze haalde snel daarna haar eerste overwinning van deze avond binnen!

Ook Casper en Arda wonen hun laatste partij!

En dat leverde een eindresultaat op van 6½ punt en een prima derde plek in hun poule, waardoor ze zich netjes hebben gehandhaafd in deze sterke poule!

De volgende speelavond in deze reeks is op vrijdag 12 december. Lees hier ook het verslag ‘Speelavond 2 succesvol verlopen met enkele verrassende uitslagen‘ op de site van 3-Torens. Daar zijn ook de teamuitslagen en de individuele uitslagen te vinden!

Peter Ruimschoot