Voorstelling in theater Branoul

Zin om mee te gaan?

Naar aanleiding van een tip van Murdoch Mac Lean! Van woensdag 20 november tot en met vrijdag 29 november wordt verschillende malen de Schaaknovelle van Stefan Zweig opgevoerd in theater Branoul in Den Haag.

Een klassieker voor iedere schaker!

Als er liefhebbers zijn, is het wellicht een leuk idee om daar met een groepje Erasmianen naar toe te gaan. Mogelijke data zijn de avonden (om 20.15 uur) op woensdag 20 en 27 november, donderdag 21 en 28 november en vrijdag 22 en 29 november. Daarnaast is er ook nog een voorstelling op zondagmiddag 24 november om 14.00 uur. Kaartjes kosten tussen de € 12 en € 18 per persoon.

Heb je zin om mee te gaan? Mail dan uiterlijk zaterdag 16 november naar voorzitter@sv-erasmus.nl met de data van voorkeur. Dan kijken we wat de mogelijkheden zijn om daar met een groepje naar toe te gaan. Hieronder de aankondiging, zoals deze op de website van Theater Branoul is opgenomen.

Schaken op de rand van de waanzin

‘Raadselachtige psychologische zaken hebben iets verontrustends’, zei Stefan Zweig (1881-1942) ooit. Zo’n raadselachtige kwestie was voor hem de plotseling op een schip opduikende tegenstander van een groot schaakmeester. Als gevangene van de Gestapo heeft deze tegenstander zich met behulp van een boekje en zelfgemaakte stukken ontwikkeld tot meesterschaker.

Maar hij is daar niet zonder schade van afgekomen. Het voortdurende schaken tegen zichzelf heeft een gespletenheid van het bewustzijn veroorzaakt die noodlottige gevolgen kan hebben. In de partij tegen de wereldkampioen Mirko Czentovic kan de kortsluiting dan ook ieder moment toeslaan.

Een meesterwerk van Stefan Zweig, als vanouds bewerkt door Manon Barthels en gespeeld door Bob Schwarze die de spanning zo weet op te voeren, dat je de stoppen in het hoofd van Dr B. hoort knetteren, met alle gevolgen van dien. Meer informatie is te vinden op de website van Theater Branoul.