Gedeeld eerste met Pim Kleinjan

Maandag 23 december werd in de kerstvakantie het tweede deel van de rapidcompetitie van Erasmus gespeeld. Na de vier ronden op de eerste avond waren er twee spelers met de volle 100%-score.

Aan het tweede deel van de competitie deden 39 spelers mee, van wie er 10 met vier byes in de vijfde ronde instroomden.

In ronde 5 stond meteen aan het begin van de avond de kraker tussen de twee koplopers Frank van Zutphen en Pim Kleinjan op het programma. Van Zutphen trok hier aan het langste eind, omdat Kleinjan de opening niet helemaal goed behandelde.

Tegelijk werd serieus de achtervolging ingezet, Murdoch Mac Lean won van Anton van Berkel, Marcel Tillemans wees de verrassing van de eerste avond Aad Jan Roos terug en Henk Ochtman was te sterk voor Leo de Jager, de oud-rapidkampioen van het seizoen 2017-2018

In ronde zes weerlegde Van Zutphen een optimistisch stukoffer van Mac Lean en bleef zo met een 100% score aan de leiding. Kleinjan herstelde zich met een overwinning tegen Tillemans, terwijl Ochtman deze ronde te sterk was voor Van Berkel.

In ronde zeven stond de kraker tussen Ochtman en Van Zutphen op het programma. Het werd een lange en complexe partij, waarbij een klein foutje van Van Zutphen fataal bleek te zijn. Ook Kleinjan bleef gewoon winnen, in deze ronde tegen Mac Lean. Hierdoor stonden er met nog één ronde te gaan drie spelers aan de leiding met 6 uit 7: Van Zutphen, Ochtman en Kleinjan!

Op de affiche in de laatste ronde; de directe confrontatie tussen Kleinjan en Ochtman. Van Zutphen won deze laatste ronde vrij snel van de goed presterende Leo Koster (die op dat moment met 5 uit 7 een zeer fraaie plusscore van +1,5 had) en legde daarmee de lat hoog. Om kampioen te worden was dus alleen winst voldoende voor Kleinjan en Ochtman.

Kleinjan kwam heel goed uit de opening en na een torenoffer op h7 had Ochtman serieuze problemen met een open koningsstelling en veel witte stukken in de aanval. Ochtman verdedigde vindingrijk, maar Kleinjan speelde een uitstekende partij en wist alle klippen te omzeilen. Door deze overwinning kwam Kleinjan ook netjes uit op een score van 7 uit 8 en een gedeeld eerste plaats met Van Zutphen.

Conform de reglementen stond er dus een barrage op het programma (twee partijen van 3 minuten + 2 seconden). Bij gelijk eindigen in deze barrage zou vervolgens het onderlinge resultaat, de weerstandspunten en de SB-punten de doorslag moeten geven. Helaas trok Kleinjan zich terug voor de barrage, zodat Frank van Zutphen zich de nieuwe rapidkampioen van het seizoen 2019-2020 mag noemen. Henk Ochtman, de rapidkampioen van vorig jaar, legde beslag op de gedeelde derde plaats samen met Paul Wilhelm en Leo de Jager.

Naast de strijd om de topborden is het ook altijd interessant om te kijken, welke spelers terug kunnen blikken op een goed toernooi aan de hand van de plusscores ten opzichte van hun eigen rating. Allereerst natuurlijk de gedeeld kampioen Pim Kleinjan, die met een TPR van 2151 een plusscore had van maar liefst 3,88 punten boven zijn verwachte score! Leo de Jager deed het met een plusscore van 1,77 punten en een gedeeld derde plaats ook uitstekend!

Ook Leo Koster (5 uit 8 en een plusscore van 1,32), Peter de Boer (met 4 uit 8 en een plusscore van 1,05) en Peter Ruimschoot (3 uit 8 en een plusscore van 1,34) deden het veel beter dan op basis van hun rating was verwacht.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de rapidcompetitie 2019-2020.

Op maandag 30 december is er gewoon schaken bij Erasmus. Dan is er namelijk de jubileumavond in het kader van ons 125-jarig bestaan. De jubileumcommissie heeft hiervoor een mooi programma gemaakt. Laat je vooral verrassen!

Frank van Zutphen