Meeting an old friend, met een schuin oog naar Wijk en harmonieuze taferelen

De finales in de interne competitie zijn weer begonnen! Maandag 20 januari namen 4 spelers in de A-groep, 4 spelers in de B-groep en 30 spelers in de C-groep plaats achter het schaakbord voor de prijzen in de interne competitie.

Met onder deze schakers een bijzondere gast. Wij mochten Joop van ’t Hoenderdaal weer in ons midden verwelkomen na een schaaksabbatical van ruim vijf jaar. Leuk om hem weer terug te zien! Van ’t Hoenderdaal had het spelletje nog niet verleerd, want toen ik zo rond half tien mijn eerste rondje langs de borden ging maken had hij zijn partij al gewonnen tegen Sami Saad. Van harte welkom!

In de C-groep zal hij samen met de andere favorieten Ton Dulk, Alek Dabrowski, Davin Mostert en Murdoch Mac Lean vast mee gaan doen aan het kampioenschap in de C-groep.

Tijdens de eerste weken van januari kijken we natuurlijk niet alleen naar het schaken in Laurens Arcadia, met een schuin oog kijken we natuurlijk ook naar het Tata Steel Chess Tournament. Zo spelen ieder jaar vele Erasmianen op het Tata Steel Chess Tournament mee.

Uiteraard volgen we ook de verrichtingen in de Mastersgroep waar Fabiano Caruana dit jaar soeverein de lakens uitdeelt. En ook het verfrissende spel van de jeugdtalenten Jorden van Foreest en de 16-jarige Alireza Firouzja is interessant om te volgen. Nog twee dagen is via het internet live commentaar van GM Peter Leko en IM Sopiko Guramishvili te volgen (zaterdag vanaf 13.30 uur, zondag vanaf 12.00 uur). Zeer de moeite waard!

Finalegroep A

In de A-groep stonden in de eerste ronde twee partijen op het programma: Pieter Sturm tegen Arno van Houten en Eric Hoogenes tegen Leo Verhoeven. Beide partijen eindigden na een lange strijd in remise. Arno en Leo doen hieronder verslag.

Pieter Sturm – Arno van Houten

Arno vertelde over deze partij: In de eerste ronde van de A-finale speelde ik met zwart tegen Pieter Sturm. Met zetverwisseling kwam ik in een variant van het Damegambiet terecht. Een variant die niet goed kende, in deze variant bleef de zwartveldige loper op c1 staan. Varianten met deze loper op het veld g5 of f4 zijn mij beter bekend.

In de opening moest ik kiezen om de spanning in het centrum te handhaven of om die spanning juist op te lossen. Ik dacht dat ik door de ruil in het centrum een iets betere pionnenstructuur kreeg. Na afloop van de partij vertelde Pieter mij dat hij moeite had om de loper op c1 aan het werk te krijgen. In de zetten die volgden bouwde Pieter langzaam maar zeker een koningsaanval op. De witte pionnen kwamen langzaam maar zeker de kant van mijn koning op.

De stelling had nog steeds een gesloten karakter en het openen van lijnen was zeker niet zonder risico. Uiteindelijk kwam de f-lijn half open. Beide spelers hadden alle zware stukken nog op het bord in een middenspel van paard tegen loper. Met een tussenzet (g7-g6) kon ik de zwarte stelling op slot gooien omdat ik aansluitend met h6-h5 kon vervolgen. Mijn koning stond vanaf dat moment veilig en de witte pionnen stonden op de zwarte velden zodat ook de witte loper geen gevaar meer vormde op de diagonaal a1 – h8.

Enigszins opgelucht zag ik een toekomst voor mijn pionnen duo op a7 en b6 op de damevleugel. Aan de overkant stond een witte pion op a2. Dat is 2 tegen 1, wellicht een duurzaam eindspelvoordeeltje. Pieter wikkelde echter af naar een toreneindspel en brak mijn pionnen duo in tweeën. De stelling was voor beide spelers in evenwicht, het remiseaanbod van Pieter nam ik op de 44e zet aan. Tegen een in mijn ogen ongekend sterke tegenstander als Pieter een bijzonder mooi resultaat.

Eric Hoogenes – Leo Verhoeven

Leo Verhoeven schreef het volgende over zijn partij met Eric Hoogenes: Achteraf heb ik het gevoel zoiets vaker te hebben meegemaakt. Ik kan me niet herinneren ooit een saaie partij tegen Eric te hebben gespeeld. Alsmaar wisselende kansen. Ook nu.

Over de opening was ik niet tevreden. Met zwart had ik weinig ruimte en een akelig gat op c6. Een wit paard was al een heel eind daar naartoe op weg. Dat er eigenlijk niets met de zwarte stelling aan de hand was, gaf vervolgens thuis te denken.
In de overtuiging minder te staan, koos ik voor een opmars in het centrum. En dat pakte goed uit.

Nadat Eric het te passief speelde, kwam op de volgende stelling op het bord na de 20e zet van wit. Zwart mocht heel tevreden zijn. Zijn stelling was zelfs gewonnen. Probeer de winst te vinden, zou ik zeggen.

Mij lukte het niet. Ik speelde te passief Df7. Eric pakte zijn kans en voltooide zijn ontwikkeling met de korte rokade. Zwart kreeg vervolgens last van een zwakke d-pion, van een zwakke loper op b7 en van een paar akelige gaten in zijn stelling. Het viel me niet tegen dat uiteindelijk alleen een pion verloren ging. Met nog een kans op remise.

Toen deed Eric het minder nauwkeurig. Wat resteerde was een eindspel van een wit paard met pion tegen een zwarte loper. Waarbij zwart de stukken kon ruilen. Maar was het eindspel daarna remise? Rekenen dus (hoe zit het ook alweer met de oppositie?) en het werd remise.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Finalegroep B

En ook in de B-groep stonden er twee partijen op het programma. Cander Flanders nam het op tegen Anton van Berkel en Peter Aarnoudse tegen Jan Hoek van Dijke.

Flanders en Van Berkel maakten er een ingewikkelde partij van. Wit was in de aanval en zwart moest terug de verdedigende stellingen in. De witte aanval leek echter dood te gaan lopen. Op een goed moment kon Van Berkel in de tegenaanval met perspectieven op een goed resultaat. Echter, precies op dat moment kreeg Van Berkel een soort van black-out waarbij hij een stuk neerzette op een veld waar dat niet gedekt stond. Zo werd het een benauwde overwinning voor  Flanders.

De tweede partij ging tussen de mannen-in-vorm Peter Aarnoudse en Jan Hoek van Dijke. Zo rond elven zag ik een ingesloten dame van Hoek van Dijke op g8 staan, die ook nog eens werd aangevallen door een toren. Die ging verloren. In het eindspel was de dame van Aarnoudse veel sterker dan de toren en paard van Hoek van Dijke. Een goede overwinning dus voor Aarnoudse!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Finalegroep C

In de C-groep stonden 15 partijen op het programma. In de eerste ronde (waarin op sterkte wordt ingedeeld) waren er toch al een paar verrassingen. John Janssen hield Leo Koster netjes op remise. Karel de Neef was te sterk voor Herman Beerling, Karel schreef hieronder een kort verslagje. En Danny Hetharia was in een spannende rollercoaster te sterk voor onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk. Het verslag van Danny is hieronder ook na te lezen.

Danny Hetharia – Jaap van Meerkerk

Danny mailde over deze partij: Een partij met vier gezichten zou je het kunnen noemen. Met mijn opening speelde ik Jaap direct in de kaart, omdat zijn (blijkbaar vertrouwde) Grünfeld op het bord kwam. Voor mij geen extreem bekend terrein, dus keek ik al snel tegen een achterstandje aan. Toen de zwarte stukken net met onvoldoende in getale bleken om door te duwen, kwam ik er verassend sterk uit.

Ineens werkte alle witte stukken harmonieus samen en bereikte ik zowaar een gewonnen stelling. Onder tijdsdruk blunderde ik de voorsprong net zo snel weer weg als hij gekomen was. Het eindspel werd dus overleven. Plots verscheen daarin een vervelende zugzwang voor zwart op het bord. Met luttele seconden aan beide kanten hield ik nog twee pionnen over, die voldoende waren voor de winst. Het eerste deel van de partij is hieronder na te spelen:

Danny Hetharia – Jaap van Meerkerk

Karel de Neef - Herman Beerling

Karel schreef het onderstaande bescheiden verslag: Na een van beide kanten harmonieuze en schier beleefde en vreedzame ontwikkeling der stukken, ontstond een onschuldig lijkende uitgangsstelling, die zich echter spoedig in een schimmig mijnenveld ontpopte.

Herman ontbeerde onverwachts in het middenspel de benodigde scherpte, hetgeen wit direct pionwinst opleverde door vlak voor het counterfeitsel van de concurrerende monarch met de loper op h7 in te slaan.

Het bleek de apotheose te zijn van een zwart leger dat langzaam maar zeker in een zompig moeras verdween.

In de stelling hiernaast volgde 22. Dh5 g5 en 23. Ld3+ met kwaliteitswinst. Twintig zetten later, op de 42e zet volgde opgave van zwart.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

Frank van Zutphen