Ruime 6-2 overwinning voor het eerste team

Dinsdag 7 januari mocht het eerste van Erasmus het in de RSB-competitie opnemen tegen het eerste van Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op papier waren wij weliswaar sterker, maar uiteraard moet het dan ook nog wel waar worden gemaakt. Het werd een vrij soepele 6-2 overwinning.

Olivier Vrolijk (bord 3) was als eerste klaar, hij kreeg een overwegende stelling en won al vroeg op de avond een stuk. Reden voor zijn  tegenstander om al snel op te geven. Tussenstand: 1-0 voor Erasmus.

Ton Dulk (bord 4) vertelde: Ik kwam met zwart al snel iets beter te staan en won na 12 zetten een pion. Mijn tegenstander wilde ter compensatie op de koningsaanval spelen, maar verloor daarbij nog een kwaliteit. Hij dreigde nog even mat in 2, maar dat was simpel te voorkomen en een paar zetten later was het punt binnen. Zo stond het 2-0 voor Erasmus.

Pieter Sturm (bord 5) viel in voor onze verhinderde teamcaptain. Hoe het precies ging, is mij niet helemaal duidelijk, maar met zekere hand bracht Sturm het punt binnen. En werd het 3-0!

Davin Mostert (bord 8) mailde over zijn partij: Met zwart ruilde ik in de opening bewust de dames om wit een geïsoleerde pion op d6 te bezorgen. Het duurde even, maar de pion bleek verder in de partij inderdaad niet meer te verdedigen. Daarop kwam ik beter te staan, won nog een pion, ruilde torens en ging een gewonnen pionneneindspel in. Helaas speelde ik f5 in plaats van h5, waarna ik volgens de computer van -70 naar 0 ging… De partij eindigde vervolgens in een remise. Tussenstand: 3½-½.

Alek Dabrowski (bord 6) blikte terug: Met zwart had ik een lastige partij tegen Theo Huijzer. Na de opening verloor ik het initiatief. In plaats van blijven verdedigen koos ik voor een offer op zet 25.

Ik sloeg met de loper in op pion d4. Wit ging er op in en na afruil zag dat er zo uit: zie de stelling hiernaast. De dame had verdacht weinig velden. Hij speelde zijn dame naar veld c3. Ik gaf eerst schaak met mijn dame op f2, waarmee ik de koning de hoek in stuurde. Daarna volgde Pd5. Het afmaken ging daarna verrassend snel. Zo waren beide matchpunten binnen: 4½-½ voor Erasmus.

Cander Flanders (bord 7) won een pionnetje, maar had een hele lastige stelling. Hij verloor een stuk, maar precies op dat moment zag zijn tegenstander spoken, waardoor hij dat stuk meteen weer terug gaf. Daarna was het niet meer lastig om het eindspel met de extra pionnen uit te spelen. En zo werkten we aan de bordpunten: 5½-½.

Marvin Dekker (bord 2) speelde een goede partij, waarbij de strijd vooral op de koningsvleugel werd gestreden. In een licht betere stelling kon hij eeuwig schaak echter niet meer voorkomen. En zo werd het 6-1 voor Erasmus.

Zelf speelde ik aan bord 1. Ik speelde de opening niet goed en miste op de belangrijke momenten de beste voortzetting. Uiteindelijk werd dit het enige volle punt voor Nieuwerkerk aan den IJssel. En zo stond er een 6-2 eindstand in het voordeel van Erasmus op de borden.

Met vier overwinningen doet het eerste team het heel goed. De volgende ronde spelen wij tegen het derde van Dordrecht!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de RSB-competitie.

Frank van Zutphen