Blijft Wim Westerveld nipt voor

Maandag 13 januari werd al weer ronde 17 en daarmee de laatste ronde van de voorrondes gespeeld.

Ver voor op de rest van het veld gingen Pieter Sturm en Wim Westerveld met een fantastische score van 13 uit 16 aan de leiding, De laatste weken was het steeds stuivertje wisselen voor de eerste plek en in de laatste ronde zou de definitieve beslissing gaan worden.

Het kampioenschap

Pieter Sturm nam het in de laatste ronde op tegen de in goede vorm verkerende Jan Hoek van Dijke, terwijl Wim Westerveld het op moest nemen tegen Davin Mostert.

Westerveld kwam tegen Mostert niet verder dan remise, terwijl Sturm zijn partij tegen Hoek van Dijke wel kon winnen. Daarmee werd Sturm knap de nieuwe winterkampioen van Erasmus! Met een score van 14 uit 17, geen enkele nederlaag, een TPR van 2138 en een plusscore van 3,76 een prachtige voorronde voor Sturm! Van harte gefeliciteerd!

En ook runner up Wim Westerveld deed het met 13½ uit 17 (ongeslagen) en een TPR van 2192 uitstekend! Kunnen zij deze vorm ook vasthouden in de A-finale? We gaan het zien in de tweede helft van het seizoen.

De verrassingen

Ook in deze laatste ronde waren er weer veel verrassende uitslagen te noteren. Peter Aarnoudse etaleerde zijn goede vorm deze voorronde door nu de sterke Leo Verhoeven op remise te houden. Aarnoudse plaatste zich daarmee overtuigend voor de B-groep, terwijl Verhoeven zich netjes plaatste voor de A-groep!

Paul Wilhelm was te sterk voor Henk Ochtman en plaatste zich daarmee ook voor de A-groep. Leo de Jager won de onderlinge confrontatie van Cander Flanders, waardoor De Jager zich op mag gaan maken voor de A-groep. Flanders mag als één van de favorieten gaan strijden voor de winst in de B-groep!

John Janssen (1446) won van Emil Verhoef (1618) en Richard Meijer (1467) herstelde zich van een teleurstellend debuut bij de weekendvierkampen van het Tata Steel Chess Tournament, hij speelde nu verdienstelijk gelijk tegen Gerrit Boer (1636).

En Coen van der Bijl (1468) begint langzaam zijn vroegere vorm weer terug te krijgen door Herman Beerling (1677) te verslaan.

Aspirant-lid Lucas Ebus blijkt een waar jeugdtalent te zijn! Hij won al weer zijn tweede partij op rij. Deze week was hij te sterk voor Carel Keller.

Finalegroep A

De eerste deelnemers voor de A-groep waren al bekend: Sturm, Westerveld, De Jager, Wilhelm en Verhoeven. Daarnaast gaan ook Eric Hoogenes en Arno van Houten (beiden gedeeld derde met 10½ uit 17) en Dick Straathof dit voorjaar deelnemen aan de A-groep. Zij gaan onderling uitmaken wie zich tot de nieuwe clubkampioen van Erasmus mag gaan laten kronen.

Kijk hier voor het speelschema voor de A-finales.

Finalegroep B

En ook voor de finalegroep B waren er al verschillende spelers eerder in het verslag genoemd: Aarnoudse en Flanders.

Verder hebben Hoek van Dijke, Martin Rensen, Hans Brobbel, Aad Jan Roos, Ruud Neumeijer en Anton van Berkel zich geplaatst voor de B-finale.

Kijk hier voor het speelschema voor de B-finales.

Finalegroep C

De overige spelers doen mee in finalegroep C. Deze wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem.

Kijk hier nog eens terug voor alle uitslagen en de eindstand van de voorronde van de interne competitie voor het seizoen 2019-2020.

Frank van Zutphen