Terugblik op een mooie middag

Op maandag 30 december werd de rust in Arcadia verstoord door elf jongens en meisjes die op het schaakfeest ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan waren afgekomen.

Drie uur lang werden zij vermaakt met spelletjes die meer of minder met schaken te maken hadden.

Aan het begin van de middag was er even paniek; want wat was het Wifi-wachtwoord ook alweer? Een beetje jeugdleider biedt tegenwoordig natuurlijk ook een digitaal programma aan.

Toen ook zeker was gesteld dat de oliebollen onderweg waren, kon er begonnen worden met de schaakquiz, die werd geprojecteerd op een groot scherm. De kinderen waren over twee teams verdeeld en konden via een iPad antwoord geven op allerlei schaakvragen.

Dat bleek een succes zodat er live gewerkt werd aan een tweede quiz en de kinderen in de tussentijd simultaanschaak, weggeefschaak, doorgeefschaak en wat al niet meer gingen spelen.

Een aparte competitie pionpoepen lijkt ook wel wat voor de senioren op maandagavond, maar elkaar naar het leven staan in Minecraft is misschien wat teveel gevraagd.

“Waarom heb je mijn paard dood gemaakt?”, hoorde ik voorbij komen, en dat ging dan niet over schaken maar over een digitaal Lego-paard van jongens die bij elkaar in een virtuele wereld zaten op hun iPad.

Het programma, inclusief de oliebollen en andere lekkernijen viel goed in de smaak bij de deelnemers, zodat ik vrees dat we volgend jaar weer aan de bak mogen.

Maurits Janmaat