Kleine nederlaag voor tweede

Op zaterdag 1 februari jongstleden togen wij als Erasmus 2 naar Steensel, een klein plaatsje bij Eindhoven, om tegen het eerste van De Kemppion te spelen.

Mijn verwachting of hoop was dat 4-4 of een kleine overwinning mogelijk moest zijn. Het werd een nipte 4½-3½ nederlaag.

De reden van de nederlaag was dat ons middenveld – de borden drie, vier, en vijf – de ruggengraat ons team – lees de puntenmachine, hun dag niet had. Een impressie van de borden.

Aan bord 1 speelde Leo Verhoeven uitstekend tegen de verreweg sterkste speler van De Kemppion. Een goede opening, een perfect middenspel, waarbij de zwarte stelling steeds meer aan een ruïne deed denken, werd afgewikkeld naar een gewonnen toreneindspel. Dat liep vervolgens remise.

Ik haalde mijn eerste halfje in een partij zonder hoogtepunten, die in een volkomen remise stand eindigde.

Martin Rensen (bord 3) schreef mij: Ik kwam goed uit de opening, kreeg initiatief, maar was in de beslissende fase niet doortastend genoeg. mijn initiatief verzandde in een minder staand eindspel, wat mijn tegenstander keurig tot winst voerde.

Hans Brobbel redde het niet aan bord 4 in een uiterst gecompliceerde partij.

Over bord 5, schreef Ruud Neumeijer, dat na wat Brabantse taferelen van luchtigheid, de concentratie even afnam, wat een pion en de kwaliteit kostte. Ondanks hard werken kwam hij die achterstand niet meer te boven.

Aan bord 6 liet Jaap van Meerkerk een zijns inziens gewonnen eindspel in remise verzanden.

Jeroen Landsheer overspeelde zijn tegenstander aan bord 7. Hij blunderde daarna, maar zijn tegenstander zag het gelukkig niet en wist de partij toch te winnen.

Aan bord 8 speelde Danny Hetharia, onze invaller – dank daarvoor! Danny schreef: Ik speelde met zwart een leuke partij. Niet voor het eerst kreeg ik in een Pirc een flinke koningsaanval voor de kiezen. In ruil daarvoor kon ik op de damevleugel de stukken goed positioneren. De aanval dacht ik wel te kunnen keepen, al was het behoorlijk zweten. Met wat hangen en wurgen kon ik de open lijn op mijn koning blokkeren met mijn paard. Dat gaf genoeg tijd om een beslissende aanval te ontketenen op de damevleugel. Uiteindelijk, kon het worden afgemaakt met een mooi torenoffer, dat direct beslissend was.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5F van de KNSB-competitie.

Cor van As