A4’tjes aan kopse kanten, toppers toch niet achter koord en een onherstelbare Boedapester bres

Volle bak! Met maar liefst drie thuiswedstrijden werd het op maandag 3 februari gezellig heel druk tijdens de derde finaleronde van de interne competitie.

Maar we waren voorbereid en alle borden stonden vroegtijdig in onze ruim bemeten speelzaal gereed.

De gastenteams uit Waddinxveen, Dordrecht en Kralingen worden de laatste tijd via A4’tjes aan de kopse kanten van de tafelrijen naar hun plaatsen verwezen. Handig! Eenieder weet direct zijn plaats. Fijn dat diverse clubgenoten weer extra vroeg aanwezig waren en geholpen hebben.

68 Erasmianen doen mee aan de finales; 16 in de gesloten A/B-finales en in de open C spelen 52 clubgenoten volgens het Zwitserse systeem. In deze derde ronde werden slechts 11 wedstrijden in de C-finale gespeeld en drie in de gesloten A/B-finales. Dit vanwege de thuiswedstrijden van diverse teams. Uiteraard zitten onze A/B-toppers aan gereserveerde tafels, maar we gaan hun speelruimte niet met een rood koord afzetten, zoals tijdens het Tata usance is. Daar wordt flink onderscheid gemaakt tussen de besten en de rest.

Erasmus rapidtoernooi op 15 februari

Inmiddels hebben zich 69 deelnemers voor ons rapidtoernooi aangemeld. 45 gasten en 24 clubleden. Wacht niet te lang met aanmelden, want er zijn nog slechts 21 plaatsen te vergeven en we verwachten zeker nog een aantal gastspelers in te schrijven.

Verrassingen

Leo de Rooij, op papier toch 400 minder dan zijn tegenstander, verdiende het punt tegen uw wedstrijdleider, maar wist in tijdnood het mat niet te vinden. De laatste mocht via een Ochtman-combi naar onverdiende winst toe schwindelen.

Joop van ’t Hoenderdaal blijft verrassen. Na 6 jaar afwezigheid heeft hij (nog) geen last van “de goede vorm weer zien te vinden.” Integendeel! Joop is en blijft gepokt en gemazeld in het schaakspel. Voorlopig voert hij trots de ranglijst aan na een derde winstpartij op rij en straalt hij 64 velden degelijkheid uit. In de derde ronde wist hij de goed draaiende Danny Hetharia te verslaan.

Jonathan van Es wist te winnen van de op papier aanzienlijk sterkere Coen van der Bijl. Een knappe prestatie van Jonathan!

Finalegroep A

In de finalegroep A stonden twee partijen op het programma. Paul Wilhelm en Leo Verhoeven speelden remise tegen elkaar. De tweede partij tussen Leo de Jager en Pieter Sturm kon niet doorgaan, omdat Pieter inviel in het eerste. Deze partij wordt op een later tijdstip gespeeld.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Finalegroep B

In de B-groep stonden er ook twee partijen op het programma. Martin Rensen en Anton van Berkel deelden de punten. Aad Jan Roos verloor van Ruud Neumeijer. Ruud deed hiervan verslag.

Aad Jan Roos – Ruud Neumeijer

Zoals gebruikelijk strompel ik iets later binnen dan de anderen, het is druk in de zaal. Er zijn drie bezoekende verenigingen, twee achttallen en een viertal.

Gezellig hoor, dan is er in elk geval iets om rond te kijken. Een hoop oude bekenden, want één van de bezoekende clubs is Onésimus, mijn vorige schaakvereniging.

De partij zelf begon op z’n Frans waarin zwart een klein huisvariantje had gebreid waarmee wisselende resultaten zijn bereikt. Wit had, door dat huisvariantje, een dubbelpion op de c-lijn en kreeg vervolgens niet de kans om te rokeren. Daarom koos wit er voor om te proberen de dames te ruilen. Door deze dameruil kreeg wit een triple-pion op de c-lijn, daar moest wel iets uit te halen zijn voor zwart.

Er verdwenen wat torens in het doosje en nadat alle rook boven het slagveld was opgetrokken had zwart nog een toren + paard met 7 pionnen (waaronder een dubbelpion op de b-lijn) en wit een toren + zwartveldige loper met 7 pionnen (waaronder een triple-pion). Gedekt door paard en koning wisten de zwarte dubbelpionnen dreigender te worden en toen het zwarte paard de dekking van één van de pionnen los liet en een ‘smerige’ vork gaf verloor wit of zijn loper of kon een pion doorlopen. Zo ver liet wit het niet komen en hij legde zijn koning om…

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Finalegroep C

In de C-groep stonden 11 partijen op het programma. Lees hieronder mee met de bijdragen van onze clubgenoten: Jonathan van Es, Pim Kleinjan en Jaap van Meerkerk.

Pim Kleinjan – Herman Beerling

Pim doet verslag: Ik speelde tegen Herman Beerling, die altijd beter uit de opening komt, maar het ook vaak in het eindspel laat afweten.

Waarom traint iedereen maar openingen en geen eindspelen? Dan zouden er heel wat meer punten zijn kant op komen!

Coen van der Bijl – Jonathan van Es

Jonathan vertelt over deze partij. Ik heb – als beginnend clubschaker – nog veel te leren, wat zijn sterke openingen en eventuele vallen waarvoor ik uit moet kijken? Hier heb ik de laatste tijd dan ook wat tijd in gestoken om dit te voorzien en misschien als het lukt zelf eens toe te passen. Zeker in aanloop naar het rapidtoernooi is het fijn om met minder tijd niet in een val te lopen. Mijn tegenstander Coen van der Bijl kwam in de opening in een stelling waar ik een paard kon weggeven, maar daarna zeer veel dreiging voor schaakmat kreeg. Helaas voor Coen door zag hij deze dreiging niet en hij nam graag het paard.

De partij ging als volgt:

Coen van der Bijl – Jonathan van Es

Ik won door een gemene truc maar nam wel het punt mee. Met een volwaardige pot zou ik er misschien minder goed vanaf zijn gekomen, want Coen is een zeer goede tegenstander voor mij.

Jaap van Meerkerk - Leo de Rooij

Jaap tekent op: Leo de Rooy speelde een geweldige partij. Hoewel ik goed bekend was met ‘De Boedapester’ trapte ik, na de opening nog lang niet te zijn uit gestunteld, in een bekende openingsval! Ik kon gelijk opgeven. Dat deed ik na zes zetten natuurlijk niet, maar stond voorlopig wel een toren achter. Wat erg.

Na d6 wilde ik het sterke Lg5 spelen, wat wit direct voordeel geeft. Maar ik koos er plots voor toch eerst maar e5xd6 te doen, benieuwd wat Leo in petto had. Welnu, Leo deelde een enorme klap uit na mijn blunder h3 en sloeg met Pg4xf2!! Een onherstelbare bres in mijn stelling. Het paard slaan en daarna de loper slaan (die op g3 zou schaak komen geven) zou de dame kosten.

Ik speelde door, op zoek naar een schwindel. Leo ruilde en ruilde, geheel terecht, alles natuurlijk in zijn voordeel. Ik probeerde nog wat dreiginkjes en penninkjes, maar het had allemaal weinig om het lijf. Toen de tijd een woordje begon mee te spreken kon ik een stuk terugwinnen, maar Leo was inmiddels met twee torens op de tweede rij gekomen en moest in tijdnood de weg naar mat vinden.

Ik deed een laatste poging met gedekt paard en toren en warempel werkte Leo himself mee aan een matnet en kon ik met schaamrood het punt incasseren. Leo, je verdiende te winnen en deed jezelf tekort.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

Dat was het weer. Op naar de volgende ronde!

Jaap van Meerkerk