En weer gingen we de mist in

Op weg op donderdagavond naar het verre Sliedrecht voor de wedstrijd om de laatste plaats in klasse 1B van de RSB. Het op papier zwakkere Sliedrecht 2 zou worden verslagen en de weg omhoog voor ons tweede lag open. Hoe anders verliep echter die avond.

Alweer een teleurstellende nederlaag. Erasmus 2 moet nu ernstig rekening gaan houden met degradatie. We staan laatste met nog een zwaar programma tegen onder andere de nummers 1 en 2, Overschie 1 en Shah Mata 1 voor de boeg.

De avond begon zo voorspoedig. Om kwart voor negen rumoer aan bord 8. Jaap van Meerkerk heeft zijn tegenstander pardoes mat gezet. Jaap speelde weer de Najdorf tegen 1. e4. Na een vroegtijdig f4 kreeg hij het thematische Pd5 te vroeg tegen zich op het bord. Dat zou pionwinst hebben betekend na Lxd5, exd5 en Pb4. Door terug te nemen met de dame op d5 overzag de tegenstander van Jaap even het mat op c2. (0-1)

Op bord 7 nam Pim Kleinjan het op tegen de zeer jeugdige Luana Mensing. Net terug uit Wijk aan Zee nam Pim zich voor zich niet weer door de jeugd beet te laten nemen zoals twee keer tijdens het Tatatoernooi gebeurde. Ook de partij Carlsen – Vitiugov uit dat toernooi speelde waarschijnlijk door zijn hoofd. In ieder geval kreeg Pim, net als Carlsen, een geweldige loper op de diagonaal a2-g8. Een uitval met zijn paard naar g6 leverde hem winst van een volle toren op. In plaats van op te geven speelde zijn jeugdige tegenstandster, na zo’n beetje alles weg te hebben gegeven, door tot mat. (0-2)

Aan bord 5 verliep de partij voor Jan Hoek van Dijke met wit niet naar wens. Met toren en pion tegen twee lichte stukken was het materieel wel gelijk, maar een vervelende pion op de derde rij voorkwam dat zijn stukken goed konden samenwerken. Hij werd door de vijandelijke aanval onder de voet gelopen. (1-2)

Ook bij Anton van Berkel aan bord 4 ging het mis. In een onduidelijk middenspel greep hij mis en kwam in een verloren eindspel terecht. (2-2)

Aan bord 1 speelde Leo de Jager tegen jeugdtalent Dana Verheij. Het zag er optisch niet goed uit voor Leo. Maar de computeranalyse achteraf leerde dat dat wel meeviel. In een voor Leo zelfs iets betere stand werd tot remise besloten.
(2½-2½)

Bij Paul Wilhelm ging het ook mis. Weliswaar won hij een kwaliteit, maar hij kreeg een koningsaanval over zich heen, die niet was te pareren. (3½-2½)

Ook Leo Verhoeven verslikte zich. Hij gaf in het vroege middenspel pardoes een pion weg. Door sterk spel van zijn tegenstander kreeg Leo geen kans meer zich hiervan te herstellen. (4½ – 2½)

Uw verslaggever mocht onder flinke belangstelling de laatste partij voor zijn rekening nemen. Tegen oud-collega Bert Dobber werd het een boeiend eindspel. Met een betere positie van de koning, gecombineerd met loperpaar en de goede loper was de winst toch nog niet helemaal verzekerd. Toen lukte het mij ook de vijandige pionnenformatie te verzwakken. Na loperruil bleef er een eindspel van loper tegen paard over waarbij de witte pionnen als rijpe appelen van de boom vielen. Met loper en drie pionnen tegen paard mocht ik de winst bijschrijven. (4½-3½)

In de auto op de terugreis was het opvallend stil. Het zwaard van Damocles hangt ons tweede achttal boven het hoofd. Gaan we voor het tweede achtereenvolgende seizoen degraderen uit de eerste klasse?

Op de website van Sliedrecht probeerden ze onze nederlaag nog een graadje erger te maken door te schrijven dat we verloren van hun vierde!? Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1B van de RSB-competitie.

Wim Posthumus