Speciale aandacht voor het Corona-virus

Maandag 2 maart was het weer volle bak bij Erasmus. Het derde vocht voor haar één-na-laatste strohalm voor lijfsbehoud in een heus degradatieduel tegen Hoeksche Waard 1 (helaas een nipte nederlaag).

Tegelijk waren er 3 partijen in de A-groep, 1 partij in de B-groep en 14 partijen in de C-groep.

Corona-virus

Op dit moment houdt het Corona-virus de wereld in haar greep. Internationaal zijn er reeds ingrijpende maatregelen genomen (China, Italië). Voor Nederland zijn de meest actuele adviezen te vinden op de website van het RVIM. Het algemene advies op dit moment is:

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Met de schaakvereniging handelen wij in lijn met de adviezen van de KNSB, NOC*NSF en het RIVM. Wij houden de ontwikkelingen en deze adviezen ook nauwlettend in de gaten bij de organisatie van onze schaakactiviteiten. Houd hiervoor de website en de mail goed in de gaten.

Finalegroep A

In de A-groep werden drie partijen gespeeld. Pieter Sturm won al snel in de opening een paar pionnetjes tegen Leo de Jager en gaf dat voordeel niet meer weg.

Leo Verhoeven en Arno van Houten speelden remise. In een eindspel van toren + loper voor Verhoeven en toren + paard voor Van Houten werd lang doorgespeeld, maar beslissend voordeel wisten beiden heren niet te bereiken.

Dick Straathof mailde over zijn remise tegen Eric Hoogenes het onderstaande verslag.

Dick Straathof – Eric Hoogenes

Ik speelde met wit tegen Eric Hoogenes een boeiende partij waarin alle stukken heel lang op het bord bleven en er op verschillende plaatsen op het bord wel iets aan de hand was. Zwart probeerde een geïsoleerde pion te winnen en dat zou uiteindelijk ook wel lukken vreesde ik. Ik moest er dus voor zorgen dat er ter compensatie ergens anders een pion werd terugveroverd. Mijn probleem was dat ik veel te veel tijd gebruikte en al in een vroeg stadium moest gaan vluggeren. Toen het er remiseachtig uit begon te zien ging Eric ook veel tijd gebruiken om toch nog te winnen.

Het werd uiteindelijk remise en ik denk zelfs dat ik in de volgende stelling een winstkans heb gemist. Ik was te veel met de dreigingen van zwart bezig en had pas thuis in de gaten dat er voor wit ook wel iets te dreigen viel.

Als beide zwarte torens op de tweede rij komen dreigt er mat op h2. Op de derde rij dreigt bij verdubbeling van de torens verlies van de g-pion. Om die reden wilde ik een toren op de eerste rij houden zodat die altijd naar h1 en g1 zou kunnen. Ik speelde hier 36. Tg6 waarop 36. .. Kf7 37. Tg5 g6 volgde en na nog een stuk of twintig zetten was het remise. Veel beter zou eerst 36. Te5 geweest zijn en het ziet er goed uit voor wit. De zwarte h-pion gaat eraf.

Wim Westerveld en Eric Hoogenes hebben zich als voorzorgsmaatregel tegen het Corona-virus teruggetrokken uit de A-groep (merk op: het is een voorzorgsmaatregel, er zijn geen besmettingen bekend bij Erasmus). De reeds gespeelde partijen tellen niet mee voor de stand, maar worden wel doorgegeven voor ratingverwerking.

Daardoor zit de tussenstand er op dit moment iets anders uit. De tekening in de strijd zit er nu wat anders uit. Aan de leiding gaat Pieter Sturm met 2 uit 3 op de voet gevolgd door Leo de Jager en Leo Verhoeven met 1½ uit 3. En ook Paul Wilhelm met 1 uit 2 en Arno van Houten met 2 uit 4 maken nog kans op de titel.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Finalegroep B

In de B-groep stond er een partij op het programma. Ruud Neumeijer nam het met de witte stukken op tegen Martin Rensen. Rensen had een pionnetje extra verzameld, maar daar stond een open koningsstelling en meer activiteit van Neumeijer tegenover. Persoonlijk gaf ik de voorkeur aan de zwarte stelling, maar in de analyse achteraf bleken beide heren toch wel tevreden te zijn over de remise.

In de B-groep zijn er nog veel kanshebbers voor de titel. Cander Flanders gaat met 3 uit 4 aan de leiding gevolgd door Rensen en Neumeijer met 2½ uit 4 en Aad Jan Roos met 2 uit 3. De komende ronden gaan dus nog spannend worden!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Finalegroep C

In de finalegroep werden 14 partijen gespeeld. Murdoch Mac Lean deed goede zaken met een overwinning op Bernhard Ruimschoot. Ook Joop van ’t Hoenderdaal won. Hij kostte hem wel veel moeite om Daan Gijsbertse te verslaan. Een paar kleine foutjes van Gijsbertse bleken beslissend. Mac Lean en Van ’t Hoenderdaal gaan nu met 5½ uit 7 aan de leiding gevolgd door Ton Dulk, Marcel Tillemans en Cor van As op een half puntje. Ook deze week weer een paar mooie verslagen van onze leden.

Karel de Neef – Peter de Boer

Dinsdagmorgen zou de wekker omstreeks half zes zijn irritante geluid ten gehore brengen om een oppasdag in te luiden. Dan is de tip van Jaap om leukoplast te gebruiken, in dit geval om de oogleden omhoog te houden, wellicht een overweging waard.

Daarom was ik maandagavond goed gestemd, en overtuigd van het bereiken van een snelle straal gewonnen partij of remise, het immer van een weldadige sfeer bezwangerde lokaal van Arcadia binnengetreden. ‘Ja jammer pindakaas dus!’, zo luidt een voor ingewijde ‘Rotterdammerts’ een welgemeende uitdrukking van een lichte tegenvaller; ik mocht met wit de altijd strijdvaardige Peter de Boer een gezellige avond bezorgen.

Maar niet getreurd, met een gezonde veelbelovende openingsstelling, gepaard aan enig ruimteoverwicht, fluisterde ik Peter dus behoedzaam toe dat een snelle remise, die ik hem van harte gunde, voor mij geen enkel probleem zou zijn. Tevergeefs, na een ampele blik en onder de toevoeging dat hij toch zeker niet slecht stond, verklaarde hij dat hij het spannend wilde maken; daar was ik dus mooi mee.

En spannend werd het! In het middenspel verwierp ik, wellicht ten onrechte, een zet die pionwinst zou opleveren en besloot met het manoeuvreren van paarden een nog betere stelling te krijgen. Ja, dat moet je bij Peter niet doen als er door hem nog dreigende wendingen kunnen worden aangewend om de zaak open te breken en voluit de koningsstelling te belagen.

Na enige schermutselingen verkoos Peter echter een mindere variant die mij kwaliteitswinst opleverde en een forse tijdnood. Omdat de winstvoering niet een, twee, drie te vinden was en wellicht nog vele zetten op zich zou laten wachten, met anderzijds de mogelijkheid van een remise, nam ik geen risico en aanvaarde zijn faire aanbod van remise. Tja toen was het dus klokslag half twaalf.

Uiteindelijk sloot ik met een voldaan gezicht omstreeks 1 uur, na het nuttigen van een ‘pikketanisie’, de ogen en werd enige uren later ontspannen wakker bij de zachte klanken van Chopin die uit de genadige wekker ten gehore werden gebracht.

Harrie Jansen – Anton van Bokhoven

Harrie vertelde over de partij: Helaas heb ik wat fouten in de notatie gemaakt waardoor ik niet de spannende stelling kan reproduceren die na ongeveer 35 zetten op het bord stond bij het vallen van de zwarte vlag.

Na een wat geïmproviseerde opening (1. e4 d6 2. c3 Pd7) ontstond een aardige subtiele partij zonder echte missers. De stelling bleef lange tijd in evenwicht. Na zo’n 30 zetten ontwikkelde wit steeds meer druk op de zwarte koning, waarbij de pionnen een belangrijke rol speelden. Jammer genoeg kwam zwart tijd tekort om de ontknoping van de strijd nog op het bord te krijgen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

Dank weer voor de bijdragen van Dick, Harrie en Karel. Komende maandag wordt ronde 8 van de interne gespeeld!

Frank van Zutphen