Eerste viertal in zwaar weer

Vrijdag 7 maart ging ons eerste viertal op bezoek bij Overschie. Aangezien er tot dan uitsluitend 2½-1½ nederlagen behaald waren, zou een overwinning wel eens welkom zijn. Het werd opnieuw een spannende avond.

Op het eerste bord speelde Leo de Jager met wit tegen Erik Brandenburg. Leo schreef over zijn partij: Toen ik op de 15e zet aarzelde en de opstoot 15. e4 niet aandurfde raakte ik mijn voordeel kwijt en was het zwart die een klein plusje kreeg. Op de 25e zet had ik de keus tussen actieve verdediging of gaan staan. Zoals gebruikelijk koos ik het verkeerde plan. Ik probeerde actief te blijven, maar een speldenprikje hier en een plaagstootje daar werd net niet goed opgevangen en zwart kreeg serieus voordeel. Een laatste poging om het water nog wat te vertroebelen leidde tot ineenstorten van mijn damevleugel. En toen leidde alles of niets tot jawel .. niets.

Niet lang daarna was Leo Verhoeven klaar. Hij speelde op bord 2 met zwart tegen Marcel Terluin. Leo over zijn partij: Er ontstond een oorspronkelijke partij. Na de achtste zet van zwart stonden diens overgebleven stukken (een loper was geruild) in de beginstand. Terwijl wit al twee stukken had ontwikkeld. Niet geringe troost; een witte pionnenstelling die gammel was. Een moeilijke zaak. Negen tijdrovende zetten later was het remise op voorstel van wit. Beide partijen vertrouwden de stelling niet.

Ondergetekende speelde op bord 3 met wit tegen Hans Doornheim. De zwartspeler behandelde de opening onnauwkeurig waardoor ik veel activiteit kreeg. Toen deze ook nog zijn koning in het midden van het bord hield, besloot ik de stelling open te breken en middels een pionoffer kwam de zwarte monarch op f7 terecht. Er bleven allerlei dreigingen voor mij in de stelling, maar de zwartspeler verdedigde taai. In wederzijdse tijdnood wist ik toch het volle punt binnen te halen.

Op het vierde bord speelde Jaap van Meerkerk met zwart tegen David van der Vloed. Naar eigen zeggen kwam Jaap erg goed te staan, maar durfde op het beslissende moment niet om een kwaliteit te offeren op f3, hetgeen achteraf op slag bleek te winnen. In plaats daarvan ging er een pion verloren en werd de stelling onhoudbaar. Toen er twee verbonden vrijpionnen dreigden te gaan promoveren gooide Jaap de spreekwoordelijke handdoek.

Na het optrekken van de stofwolken dus opnieuw een 2½-1½ nederlaag. Met de veel hoger gerate teams van Spijkenisse en Charlois 2 nog op het programma, gaan we er nog volle bak tegenaan om een matchpunt uit het vuur te slepen!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in divisie 1A van de RSB-viertallencompetitie.

Martin Rensen