Corona en de Elias Steinstraat

Iedere maandagavond organiseert Erasmus vanaf 20.00 uur een online schaaktoernooi op Lichess.org. Vorige week maandag (20 april) was Ochtmania oppermachtig met 11 overwinningen op rij!

En ook deze maandag is er weer online schaken bij Erasmus, en wel een Koningsdag Arena. Dit maal een keer met 5 minuten per persoon per partij! Dus trek je oranje outfit aan, oranjebittertje erbij en (naar een idee van Harrie Jansen) open met het Koningsgambiet!

Elias Stein

Leo de Rooij stuurde een mooie anekdote in over een straatnaam. Ik moest meteen aan de straatnaambordjesblues van Harry Jekkers denken.

Leo mailde: Op Landgoed Ockenburg in Den Haag staat het Hyacintenbos momenteel volop in bloei. Nu de coronamaatregelen langzaam versoepeld lijken te worden, is er met volop zon, tijd in overvloed en de anderhalve meter in het achterhoofd best ruimte voor een lekkere wandeling. Het Zuid-Hollands Landschap heeft er verschillende uitgezet op Ockenburg, een aanrader!

En dan sta je ineens onder het bordje Elias Steinstraat. Volgens dat bord introduceerde hij het schaakspel in Nederland, al is daar op Wikipedia niets van terug te vinden. Wel stond op Wikipedia:

Stein was een schaakleraar was van de zoons van Willem V van Oranje-Nassau, onder wie de latere koning Willem I. Hij betrok de schaakstrategie bij de strategie van de oorlog en behandelde beide onderwerpen als een spel.’ Belangrijk voor ons, spelers van deze tijd: ‘Hij kwam ook op de idee de eerste zet van de damepion d2-d4 te beantwoorden met de zet f7-f5, waardoor de Hollandse opening ontstond.’

En zo sloeg ik deze dag twee vliegen in één klap: heerlijk ontspannen gewandeld en ook nog wat geleerd!

Terugblik op 20 april

Op maandag 20 april was Ochtmania niet te verslaan en hij won al zijn 11 partijen. Op een gepaste afstand eindigde Pg1-h3 op de tweede plaats (TPR 2167!) met een puntje voorsprong op WPJZN (TPR 2079!) op plek drie. JanHoek eindigde fraai op een vierde plek en heeft een mooie verzameling van 1975 ratingpunten bij elkaar geschaakt!

Het is vooral leuk om te zien dat er iedere week meer schakers meedoen, afgelopen maandag al 28 deelnemers. Wil je ook meedoen? Kijk hier wat te doen om zelf mee te spelen.

Vooruitblik

Het is nu natuurlijk de grote vraag wanneer we weer een reguliere schaakavond kunnen organiseren. Vorige hebben alle schaakverenigingen een update van de KNSB ontvangen over de coronacrisis en de gevolgen voor de schaakwereld. In die update is onder meer het onderstaande opgenomen.

Er wordt nu gewerkt aan twee protocollen:
– een algemeen NOC*NSF protocol voor verantwoord sporten voor kinderen en jeugd;
– een schaakspecifiek protocol opgesteld door de KNSB voor schaken in een 1,5 meter samenleving.

NOC*NSF en de KNSB wachten op dit moment op goedkeuring van deze protocollen door het ministerie van VWS.

Donderdag 14 mei is er weer een bestuursvergadering en dan kijken wij naar de mogelijkheden voor de periode na 20 mei.

Frank van Zutphen