Iedere maandag intern, iedere zondag extern

Zitten achter een schaakbord, de tegenstander in de ogen kijken, de hand uitsteken om de tegenstander een prettige partij te wensen, de klok in beweging brengen en een zet uitvoeren op het schaakbord. Het spel is begonnen!

Het lijken zulke basale en vanzelfsprekende dingen, maar door het coronavirus is niets meer vanzelfsprekend. Met als grote vraag: wanneer kan dit weer gewoon?

Later deze week meer informatie over vervolg seizoen

Het kabinet heeft op 6 mei aanpassingen van de maatregelen aangekondigd en ook een perspectief geboden voor een verdere versoepeling van de maatregelen. Inmiddels hebben ook NOC*NSF en de KNSB een vertaling gemaakt van deze maatregelen voor de sport in het algemeen en de schaaksport in het bijzonder. Deze donderdag vergadert het bestuur van Erasmus online en vrijdag of zaterdag volgt er meer nieuws over het vervolg van het seizoen. Hou hiervoor de website en de mail in de gaten.

Online schaken op Lichess

Gelukkig is schaken één van de weinige sporten die heel goed online gespeeld kunnen worden! Inmiddels heeft team Erasmus 42 leden op Lichess! Daarbij is er iedere maandagavond een intern toernooi met alleen leden van team Erasmus met normaal gesproken een tijdsbesteding van 10 minuten per persoon per partij.

En iedere zondagavond speelt Erasmus mee in de online teambattle tegen andere verenigingen uit heel Nederland. Het speeltempo is daarbij 3 minuten + 2 seconden increment. Iedereen kan hieraan meedoen, sterker nog, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Hieronder een kort verslag van de laatste paar avonden online schaak bij Erasmus! Wil je zelf ook meedoen? Kijk hier wat te doen om zelf mee te spelen. En laat het vooral weten via webmaster@sv-erasmus.nl als je er niet helemaal uitkomt.

Vierde plek in kleinere clubs teamcompetitie

Op zondag 3 mei maakte Erasmus zijn debuut in de online teambattle, deze eerste keer in de zogenaamde ‘kleinere clubs teamcompetitie’.

Gebaseerd op de behaalde score wordt alle Erasmianen steeds ingedeeld tegen een speler met ongeveer evenveel punten van een andere vereniging. Bij de kleinere clubs teamcompetitie telden de drie beste resultaten mee voor de eindscore.

Pg1-h3 verzamelde de meeste punten (25 in totaal) namens Erasmus. Qistnix won 21 punten en ondergetekende 19 punten. Zo behaalden we 66 punten voor het eindklassement en daarmee vielen we net buiten het podium. Maar zeker een mooi debuut voor Erasmus!

Omdat er in totaal maar liefst 12 spelers van Erasmus meespeelden maakten we echter wel promotie naar de 3e klasse!

Willemw wint SV Erasmus 4 mei Arena

Op maandag 4 mei begonnen we een half uur later vanwege Dodenherdenking en vanaf 20.30 uur speelden 22 spelers mee in het online toernooi.

Ook deze avond was Willemw weer veruit de sterkste, na een wat stroef begin (qistnix en Eridanos wisten van Willemw te winnen!) volgde er weer een winning streak van 11 partijen! En winning streaks worden vanaf de derde winstpartij met dubbele punten gewaardeerd.

Ondanks een TPR van 2227 kwam ondergetekende door een nederlaag en een halfje tussendoor met 26 punten niet in de buurt van de 42 punten van Willemw en was een tweede plaats het resultaat. Eridanos was ook heel goed in vorm deze avond! Met een TPR van 1981 legde hij knap beslag op de derde plaats!

Heel goed was ook de achtste plaats van ons jeugdtalent oscarkoppenens met een TPR van 1713! Interessant feitje, 52% van de partijen eindigde in een overwinning voor zwart en slechts 41% van de partijen in een overwinning voor wit.

Ook vierde plek in 3e klasse zondag teamcompetitie

Zondag 10 mei speelde het ‘gepromoveerde’ Erasmus mee in de 3e klasse van de teamcompetitie. In deze klasse worden de scores van de zes beste Erasmianen bij elkaar opgeteld! Het niveau was nog veel hoger met veel schakers met een rating boven de 2300.

En ook deze avond eindigde Erasmus weer op een hele knappe vierde plaats. Ondergetekende was in uitstekende vorm en behaalde 34 punten en een TPR van 2283!! Daar zat onder meer een overwinning bij op IM Ilias van der Lende (Alapin94), die ervoor koos om te berserken (het vrijwillig inleveren van de helft van de tijd om een extra punt te kunnen winnen). Mijn eerste overwinning tegen een IM in een directe partij 🙂 #Trots Hieronder is de partij na te spelen.

Alapin94 – Frank van Zutphen

Maar ook de andere Erasmianen scoorden er lustig op los: Willemw behaalde 31 punten (TPR 2191), qistnix 20 punten (TPR 1942), kleijnen 19 punten (TPR 1943), Pg1-h3 17 punten en Tuimelaar 12 punten! En zo eindigden we dus met 133 punten op een knappe vierde plek in het ratinggeweld!

Komende zondag is er vanaf 20.00 uur weer een nieuwe online teambattle! Doe hier dus vooral aan mee!

Ochtmania sterkste in SV Erasmus 11 mei Arena

Op maandag 11 mei was het weer tijd voor het interne toernooi. Willemw speelde dit keer niet mee, maar deze avond was Ochtmania in een bloedvorm.

Hij was niet te stoppen deze avond, het leidde halverwege het toernooi tot de wanhoopsoproep 'Waar is Willemw als je hem nodig hebt...' 😉

Die zat op dat moment trouwens op de tribune. Ja, ook dat is mogelijk. Als je zelf niet mee wilt spelen, dan is het nog steeds mogelijk om de partijen van je clubgenoten te volgen!

Pas in de laatste ronde wist de nummer 2 van de avond AlekDabrowski Ochtmania in zijn 13e partij zijn eerste punt af te snoepen.  Spektakel dus bij AlekDabrowski, maar dat zijn we natuurlijk gewend van zijn partijen. Jaap beschreef zijn partij tegen AlekDabrowski met de termen 'gooi- en smijtwerk' en 'een potje vrij worstelen'. Dit was het resultaat van een obscuur variantje met 3. .. - g5 in het Koningsgambiet, maar dat bleek niet een onverdeeld succes te zijn. Hun miniatuurpartij is na te spelen op de website van Lichess.

Op een derde plaats eindigde Pg1-h3 op slechts 2 puntjes van de nummer 2 positie met een fraaie TPR van 2073!

Volgende week weer een nieuwe kans, eens kijken wie dan Willemw en Ochtmania van de eerste plek af kunnen houden.

Frank van Zutphen