We zijn weer gestart!

Wat een bijzondere avond. Het moment dat je weer achter het schaakbord gaat zitten. Na bijna vier maanden.

Weer eens wat anders dan al die online partijtjes van 1 minuut per persoon per partij, waarbij je op je tablet de eerste 15 zetten in 10 seconden op het bord probeert te kwakken. Ik maak een swipe beweging op het schaakbord om mijn pion naar voren te zetten, maar dat werkt natuurlijk niet ­čśë

Het is weer even wennen. Van de gezichten om me lees ik hetzelfde af. Maar wat ik vooral zie is hoe fijn iedereen het weer vindt om echt te kunnen schaken en hun clubgenoten weer te kunnen zien.

Uiteraard zijn er veel zaken ook anders dan normaal. De borden staan ver uit elkaar. Pijlen in de zaal met looplijnen en vakken bij de bar in het geval er een rij ontstaat bij het bestellen van een drankje. Zeep en hygi├źnemiddelen op alle tafels. Ramen zorgen voor doorstroming van de lucht en daarnaast draaien twee ventilatoren op volle kracht. Iedereen houdt netjes 1,5 meter afstand.

Gelukkig maar dat we zo’n grote zaal hebben waar ook met de 1,5 meter afstand 36 spelers mee kunnen spelen. Veel minder dan we gewend zijn natuurlijk, maar voor deze eerste avond is het ruim voldoende. Met 16 spelers kunnen we van start met de zomercompetitie.

Ook meedoen?

Wil je zelf ook meespelen? Dat kan uiteraard! Vanwege de coronaregels is het wel van belang dat je je vooraf aan meldt als je mee wilt spelen. Er kunnen namelijk maximaal 36 mensen meespelen en zonder aanmelding is er geen garantie dat je mee kan spelen. Stuur voor iedere ronde (dat kan iedere week vanaf de dinsdagochtend) een mail naar competitieleider@sv-erasmus.nl als je zelf mee wilt spelen.

De partijen

In de eerste ronde wordt altijd ingedeeld op rating en grote ratingverschillen leiden dan vaak tot snelle overwinningen. Ik was toch wel benieuwd wie de ‘schaakloze’ periode had gebruikt om de theorie weer eens op te frissen of in de favoriete schaakboeken van Wim Westerveld, Henk de Kleijnen, Ton Dulk, Jan Smit of Jaap van Meerkerk te duiken. Dat bleek zeker het geval te zijn, er waren in deze eerste ronde verschillende verrassingen te noteren.

Eric Hoogenes nam het aan het eerste bord op tegen Ruud Neumeijer en daar kwam een soort van sadomasochistische opening op het bord. Neumeijer zijn stelling werd heel stevig werd ingesnoerd en hij had nauwelijks ruimte om nog te bewegen. Toen mat of groot materiaalverlies niet meer te voorkomen was, gaf Neumeijer op. Een fraaie overwinning van Hoogenes!

Ik speelde zelf met zwart op het tweede bord tegen Jeroen Landsheer. Het werd een thematische partij en een paar kleine foutjes in de opening leverden mij een goede stelling op. Met een kwaliteitsoffer werd het witte centrum opgeblazen en kreeg ik prettig spel. Een aftrekschaak maakte een snel einde aan de partij.

Pieter Sturm speelde op bord 3 tegen Hans Brobbel. Hoe het precies ging heb ik niet helemaal kunnen volgen, maar Brobbel hield de kampioen van de voorronde heel knap op een gelijkspel!

Aan bord 4 speelde de Karel de Neef tegen de weer teruggekeerde Joop van ’t Hoenderdaal. De Neef had wat probleempjes om alles bij elkaar te houden op de damevleugel en het was mooi om te zien hoe Van ’t Hoenderdaal de druk langzaam opvoerde totdat De Neef de stelling in tijdnood niet meer dicht kon houden. Mooi en consequent gespeeld van Van ’t Hoenderdaal!

Aan bord 5 was een heerlijke koningsaanval te zien van Martin Rensen tegen ons jeugdtalent Lucas Ebus. De sterke lopers en de dames van Rensen stonden als zware artillerie gericht op de zwarte koningsstelling en dat bleek doorslaggevend. Een aanval uit het boekje!

Op bord 6 nam Fred de Heer het op tegen Dick Straathof. In een stelling met tegengestelde rokades moest Straathof diep gaan en duurde het tot laat op de avond voordat hij De Heer tot overgave kon dwingen.

Marcel Tillemans speelde op bord 7 tegen Harry Nefkens. Tillemans won een toren tegen drie pionnen, maar de samenwerking tussen toren en dame was te sterk voor de alleenstaande dame van Nefkens.

Aan het laatste bord zagen we de verrassing van de avond. Jan Hoek van Dijke nam het op tegen Peter Ruimschoot. En waar voor de coronacrisis Ruimschoot vaak in hevige tijdnood terecht kwam en dan verloor, kwam hij nu ook in tijdnood. Maar deze keer was hij de sterkste in tijdnood! Een hele fraaie prestatie van  Ruimschoot!

En zo verliep de eerste avond voorspoedig. Het enige is dat we de tijd even vergeten waren. Zo rond kwart voor twaalf moesten we snel de stukken opruimen en zo rond een uur of twaalf ging een ieder tevreden weer huiswaarts.

Volgende week maandag spelen we de tweede ronde. Het is ook mogelijk om een paar ronden mee te spelen (voor alle andere ronden krijg je dan een halfje). Geef je dan wel vooraf op bij competitieleider@sv-erasmus.nl. Uiteraard kom je alleen als je helemaal gezond bent en geen klachten hebt! Lees ter voorbereiding op de eerste keer dat je langskomt de regels en richtlijnen, waar we ons allemaal aan moeten houden, en het reglement van de zomercompetitie.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen