Nadere uitwerking schaken in coronatijd

Schaakvereniging Erasmus start op maandag 13 juli weer met schaakavonden in het Huis van de Wijk Arcadia. Wij organiseren een zomercompetitie over zeven ronden volgens het reguliere RSB-speeltempo. Vanwege het coronavirus zijn er op dit moment wel beperkingen, waar wij als schaakvereniging rekening mee moeten houden.

Schaakvereniging Erasmus handelt daarbij in lijn met de algemene regels en protocollen van de Rijksoverheid, NOC*NSF, de KNSB, Rotterdam SportSupport en het Huis van de Wijk Arcadia. Hierna staat een nadere toelichting.

Hebt u klachten, blijf thuis

De allerbelangrijkste regel is: ‘Hebt u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen. Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.’ Bij aankomst in de speelzaal wordt u gevraagd of u geen klachten heeft die zijn opgenomen in de checklist gezondheid binnensport. Indien één van de vragen met ‘ja’ wordt beantwoord, dan bent u niet welkom.

Wij zijn hier heel consequent in en wees daar zelf ook consequent in, anders besmet u mogelijk uw clubgenoten bij Erasmus. Als u zich tijdig afmeldt voor een ronde, ontvangt u een bye voor de betreffende ronde (waarbij er geen maximum is aan het aantal byes).

Houdt 1,5 meter afstand

Een tweede belangrijke regel tijdens de speelavond is, dat iedereen 1,5 meter afstand houdt tot de andere aanwezigen. Enige uitzondering hierop is de volgende: Tijdens het spelen van de schaakpartij hoeven de twee spelers van de schaakpartij (witspeler en zwartspeler) geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Men kan op een normale manier achter het schaakbord zitten en een partij spelen. Spelers hangen daarbij echter niet over het bord, maar zitten zo mogelijk achteroverleunend in de stoel.

Alle schaakborden, tafels en stoelen zijn zo opgesteld dat de 1,5 meter afstand gehouden kan worden. In de speelzaal zijn voorzieningen, looplijnen en informatie aangebracht waardoor het goed mogelijk is om de 1,5 meter afstand te houden. De bar is open, ook daar houdt u 1,5 meter afstand.

Ventilatie in de speelzaal

Met het Huis van de Wijk Arcadia zijn afspraken gemaakt over een goede ventilatie van de speelzaal. Zo worden de ramen voor en tijdens de speelavond open gezet (neem voor de zekerheid een extra trui of vest mee).

Daarnaast zijn er in de speelzaal twee extra luchtreinigers opgesteld (ProAirTech ZX 9000 voorzien van 4 filters en een cluster ionisator om de lucht te zuiveren).

Hygiënemaatregelen in de speelzaal

Bij binnenkomst in de speelzaal wast u eerst uw handen met desinfecterende zeep. Voor en na de partij desinfecteert u zelf de schaakstukken.

U schudt voor en na de partij geen handen. Desinfecterende zeep en desinfectiemiddelen worden beschikbaar gesteld door het Huis van de Wijk Arcadia en schaakvereniging Erasmus.

Maak zelf de afweging om wel of niet te komen

Alle leden van Erasmus moeten zelf een zorgvuldige afweging maken om wel of niet naar de speelavond te komen.  Als vereniging handelen we in lijn met onder meer het protocol van de KNSB. De KNSB heeft in haar protocol ook bijvoorbeeld extra voorzieningen als optie genoemd zoals mondkapjes of spatschermen. Dergelijke extra voorzieningen achten wij niet nodig als iedereen zich aan de overige afspraken houdt.

Meedoen op maandag 13 juli? Meld u dan aan

Vanwege de 1,5 meter afstand regel kunnen er maximaal 36 schakers meespelen tijdens een competitieronde. Mede daarom moeten mensen, die mee willen spelen, zich voor iedere ronde opnieuw aanmelden. Dat kan door een mail te sturen naar Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl).

Aanmelden voor de eerste ronde kan per direct na ontvangst van deze mail / publicatie van dit bericht op de website. Aanmelden voor iedere volgende ronde kan vanaf dinsdagochtend na de vorige ronde. De eerste 36 mensen kunnen meespelen, anderen worden op een wachtlijst geplaatst en krijgen voorrang voor de eerstvolgende ronde daarna (zie ook het zomercompetitiereglement voor een nadere uitwerking daarvan).

Toeschouwers zijn welkom

Het is ook mogelijk om niet zelf mee te spelen, maar om een kijkje te komen nemen. Dat uiteraard alleen indien u geen klachten heeft. En ook in dat geval houdt u uiteraard 1,5 meter afstand tot de anderen.

Online blijven we ook schaken

Niet iedereen zal het al prettig vinden om weer naar de schaakvereniging te komen. Op dit moment wordt onder de leden van het online schaakteam op Lichess geïnventariseerd of er behoefte is om online schaaktoernooien te blijven organiseren. Hierover volgt later meer informatie.

Vragen? Neem contact op met de corona-coördinator

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de corona-coördinatoren Frank van Zutphen (voorzitter@sv-erasmus.nl) of Peter Ruimschoot (jeugdleider@sv-erasmus.nl).