Twee koplopers na tweede ronde

Maandag 20 juli werd al weer de tweede ronde gespeeld van de Erasmus zomercompetitie. Op deze tweede avond mochten wij weer enkele nieuwe gezichten verwelkomen achter het schaakbord. Leuk om hen ook weer eens in het echt te kunnen spreken.

In totaal stonden er negen partijen op het programma. De borden ver uit elkaar, maar gelukkig biedt onze speelzaal goede mogelijkheden om te schaken in coronatijd.

Update: Verslag van Marcel Tillemans toegevoegd!

Schaken in coronatijd

Want het blijft toch wel wat anders om te schaken in coronatijd. We kunnen weliswaar op een normale manier achter het schaakbord zitten, maar verder moet natuurlijk 1,5 meter afstand tot anderen worden gehouden. Voorheen kon je altijd nog een beetje links en rechts van je meekijken naar de pareltjes die daar op het schaakbord geproduceerd werden, nu is er alleen maar de eigen stelling om naar te kijken. En als je dan net Dh3 hebt gespeeld waarmee je veelbelovende aanval is omgetoverd in een avondje rug-tegen-de-muur-schaak… Tja, in vergelijking met niet kunnen schaken valt dat natuurlijk in de categorie ‘klein leed’. En gelukkig wist ik nog wel – zoals mijn tegenstander Marcel Tillemans terecht opmerkte – “met een blauw oog” de veilige remisehaven te bereiken. Figuurlijk uiteraard, want we houden natuurlijk netjes 1,5 meter afstand!

Tijdens deze avond mochten we ook nog enkele toeschouwers verwelkomen, uiteraard pas na de gezondheidscheck. Want dat is misschien wel de belangrijkste regel: Blijf thuis als je corona-achtige klachten hebt. Pim Kleinjan kwam maandag langs evenals Harry Stroosma die samen met twee bestuursleden van CSV eens kwam kijken hoe wij het schaken in coronatijd hebben georganiseerd. En we mochten zelfs potentieel lid (Said) verwelkomen, die een avondje kwam kijken.

Zelf ook meespelen?

Overweeg je zelf ook om te komen spelen? Lees dan eerst zorgvuldig onze nadere uitwerking voor schaken in coronatijd. We houden daarbij natuurlijk de actuele ontwikkelingen in de gaten, denk bijvoorbeeld aan de huidige discussie over de mondkapjes. Mochten voorschriften van de Rijksoverheid, NOC*NSF, KNSB of de gemeente Rotterdam wijzigen, dan passen wij ons beleid daarop uiteraard per direct aan (hierover wordt iedereen dan geïnformeerd per mail en via de website).

Het is belangrijk dat je vooraf aangeeft als je mee wilt spelen. Er kunnen maximaal 36 mensen meespelen in onze speelzaal en hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt/schaakt?!? Stuur daarvoor een mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl). Mensen die op de intekenlijst op de schaakavond hebben aangegeven iedere week mee te willen spelen hoeven zich niet per e-mail voor de volgende ronde op te geven. Alle anderen wel om zeker te zijn van een partij.

Twee koplopers

En dan naar het schaken toe. Deze ronde mochten we Cor van As, Alek Dabrowski, Jonathan van Es, Wim Posthumus en Anton van Bokhoven verwelkomen.  Na de tweede ronde zijn er nog maar twee spelers met de maximale score. Joop van ’t Hoenderdaal was te sterk voor Peter Ruimschoot en Dick Straathof won van Martin Rensen. Daarachter is er een groepje met zes mensen met 1½ uit 2.

Leden aan het woord

En vanaf deze week ook weer een paar mooie inzendingen van de deelnemers! Dank voor de bijdragen van Dick, Marcel, Ruud en Wim!

Frank van Zutphen – Marcel Tillemans

Vier maanden. Vier maanden. Zo lang had ik (hadden we) geen partij gespeeld met iemand tegenover mij. Mijn God. Zelden tot vrijwel nooit gebeurt sinds ik aan het schaken ben. Een reguliere zomerstop is niet zo lang hoor. Waarbij dan bij ons ook nog de mogelijkheid is om zeg maar thema-avonden te komen bezoeken in de zomer (waar ik overigens veel waardering voor heb, ook al bezoek ik deze avonden zelden). Over waardering gesproken: wat wordt er veel gedaan achter de schermen!

Zodoende kwam er twee weken terug een aankondiging op Lichess dat er een mail naar iedereen zou komen om… weer te gaan schaken! Jeetje.. Zou het echt? Kan dat dan? Natuurlijk, voorzichtigheid troef. Dubbele borden? Of juist niet? Diverse varianten verschenen her en der online. Dit blijkt niet nodig, wel met aangepaste maatregelen en ook aangepaste aantallen qua leden in verhouding tot de ruimte. 36 leden, 18 borden waren uitgemeten. En, logisch, aanmelden vooraf.

Schaaktechnisch had ik er zin in, een interessante Tata tienkamp gespeeld en ook in de C-groep (dat dan weer wel) partijen gewonnen met wel hier en daar wat mazzel, maar ok. Soms zit het een beetje mee. Al met al een stevige 1800-er geworden, nu vasthouden.

De eerste avond: een voorzichtige opkomst, acht borden. Schaakstukken in zicht. Een ruime opzet, we houden afstand en we kunnen! Zelf had ik wit tegen Harry Nefkens. De focus was goed, de partij kon ik redelijk makkelijk naar mij toetrekken. En ook weer; rondkijken bij andere borden. Tjonge, dat je dit zo kan missen! Dat smaakte naar meer.

De tweede avond: Met zwart tegen Frank van Zutphen. Na een Italiaanse opzet kreeg wit prettige druk, de f-lijn was geopend met druk op f7, zwart moest opletten om alles bij elkaar te houden. Net op moment dat ik dacht “ok, wit heeft druk op mijn koningstelling, als de witte damevleugel in beweging komt sta ik best wel vast” speelde wit ook zijn paard om richting de koningsvleugel. Zwart kon niet veel tegenspel organiseren.

Toen speelde wit h4 (aanvallûh), ik viel met h5 de witte dame aan die h4 moet blijven dekken en noodgedwongen passiever naar h3 moest. Het nu beter neerzetten van de witte stelling kostte tijd en nu kon ik mijn stelling verbeteren waardoor het min of meer wel gelijk stond.

Ik kon op een gegeven moment een familiepaardvork geven: twee witte torens en een dame stonden dan aangevallen. Hier kon wit zich uitwerken, dus dit vorkje bleef dan ook achterwege.

We doken een eindspel in van ieder dame en paard en handvol pionnen. En tijdnood. Na een zenuwslopende zettenreeks was er een dame-eindspel met pionnen ontstaan. Het kon in feite beide kanten op, een onnauwkeurigheidje is zo gebeurd. Ik had mijn g-pion op g2 kunnen krijgen maar wit had eeuwig schaak. Een spannend boeiend gevecht!

Dick Straathof – Martin Rensen

Ik vond het een nare tijd met die corona. Ook omdat er niet meer geschaakt kon worden. Online schaken is niets voor mij, dus ik ben erg blij met de zomercompetitie. Het enige afwijkende van normaal schaken zijn de ontsmette stukken en de regel dat er geen handen geschud mogen worden. Daar valt mee te leven.

Afgelopen maandag speelde ik tegen Martin Rensen. Dit heeft een voorgeschiedenis in 2012 toen we in het Tata Toernooi in dezelfde groep zaten. Destijds verloor ik door in een spannende partij een volle toren weg te geven. Niet door een tussenschaakje of een kleine combinatie, maar gewoon niet gezien dat hij in stond. Het toeval wil dat we acht jaar later lid zijn van dezelfde vereniging zodat ik de kans kreeg revanche te nemen.

Net als toen speelde ik met wit en net als toen kwam er een Siciliaan op het bord. Zwart speelde nu geen Le7 en 0-0 maar ontwikkelde eerst zijn damevleugel. De koning bleef enigszins onveilig in het midden staan. Ik probeerde daarvan te profiteren en dat lukte aardig. Toen ik dacht dat ik duidelijk in het voordeel kwam offerde Martin een kwaliteit waardoor het toch nog spannend werd.

Ik wist de stelling bijna te verprutsen door een mooi veld voor mijn dame te zoeken zonder er rekening mee te houden dat zwart ook af en toe een zet mocht doen. Het gevolg was dat mijn dame op een verkeerd veld terecht kwam en er een aantal pionnen op kwam rukken die gaten maakten in mijn koningsstelling. Waarschijnlijk had Martin het beter kunnen doen maar gelukkig lukte het me om de gaten op tijd te dichten. Ik had zelf twee verbonden vrijpionnen op de c- en d-lijn die ondersteund door de torens niet meer te stoppen waren. Na acht jaar had ik mijn revanche.

Wim Posthumus – Anton van Bokhoven

Na ruim vier maanden weer schaken in Arcadia. Leuker dan thuis achter je computer. Na de online periode op Lichess weer een tegenstander in levenden lijve te bestrijden, voelt als een verademing. Geen dutchgrammar of DaMastaOfDisasta – deze laatste verdient wat mij betreft de originaliteitsprijs – maar gewoon Wim Posthumus tegen Anton van Bokhoven. Hoewel Polerio2000 tegen Hardhout ook wel iets heeft.

In mijn eerste echte partij weer in Arcadia mag ik tegen Anton van Bokhoven. Eén van onze oudste, actiefste en ook vriendelijkste leden. De partij is hieronder na te spelen, inclusief commentaar.

Wim Posthumus – Anton van Bokhoven

De speelzaal is helemaal ‘coronaproof’ georganiseerd en ingericht. Je moet je vooraf aanmelden. Desinfectieflessen bij de ingang. Tafels en borden op gepaste afstand. Doekjes om bord en stukken vooraf en achteraf te ontsmetten. Looproutes aangegeven en de man achter de bar met handschoenen. Toch blijft een clubavond in Arcadia leuker dan thuis alleen achter je computer. Er is ruimte voor 36 spelers, afgelopen maandag waren er maar 9 partijen. Kom dus vooral meespelen of anders kijken.

Ruud Neumeijer - Fred de Heer

De tweede ronde van de zomercompetitie tussen twee spelers die de eerste ronde beiden hebben verloren. Eerlijk gezegd valt er niet heel veel te vertellen, Fred bekende achteraf dat hij de opening niet kende, daardoor toverde hij soms nogal wat aparte zetten op het bord. Tsja, als je iets niet kent is het vaak lastig, maar probeer dan toch maar normale openingszetten te spelen.

Na wat stukken te hebben geruild, kwam de stelling hiernaast op het bord. Wit heeft net Dh5+ gespeeld.

Zwart speelde De7, maar dat is natuurlijk een onreglementaire zet, zwart bleef schaak staan…

Fred zag het en gaf direct op.

Heerlijk om er weer te zijn!!

Dan natuurlijk ook een hele rits pluimen aan het bestuur, die het toch maar mogelijk maakt om ons weer te laten spelen. Er moet elke week het één en ander verbouwd en gesjouwd worden, om de (niet aanwezige) drommen toeschouwers op afstand te houden. Nou ja, op 1,5 meter afstand natuurlijk.

Ik vind het wel prettig spelen op deze manier. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen bijna op je bord staan om mee te gluren naar de hoogste intelligente gedachten die je op het bord brengt? Ik heb regelmatig last van dat soort types, nu niet meer. Ik wil geen pleidooi houden voor corona, maar die afstand vind ik wel een hele prettige bijkomstigheid!

En er gaat toch niets boven écht je tegenstander zien, het sociale contact, drankje erbij, de voor- en de nababbel. Een grapje via de chat komt vaak heel anders over, nu kunnen we weer gewoon lachen 😉

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen