Pd6-f4!?!?, oorlogsvoering met DVD’s en volgende week een overhoring voor Ruud

Ronde 3 alweer. Ook bij het nieuwe (ab)normaal begint de routine weer te komen. De eerste paar weken was het nog wat wennen, maar inmiddels zijn we weer helemaal ingespeeld.

Enige aandachtspuntje is nog de voordeur. Die gaat niet meer automatisch open. Mocht het te lang duren, bel dan even aan op nummer 211A. Dan gaat de bel bij de bar en doen we voor je open!

Op deze derde avond kwam George Kasser, een aspirant lid, bij ons kijken en hij kon ook al meteen meespelen. Hij werd ingedeeld tegen Jeroen Landsheer die met een prachtige magneetaanval won! Maar in een tweede potje wist hij Jeroen toch maar mooi op remise te houden! Welkom George!

Zelf meedoen?

In de derde ronde waren er ook weer een paar nieuwkomers, Ruurd Ouwehand en Henk Ochtman speelden voor het eerst mee. Zij werden ook meteen tegen elkaar ingedeeld! Henk heeft daarover ook een mooi verslagje gemaakt.

Voor de geïnteresseerden die ook mee willen spelen? Dat kan uiteraard, je krijgt dan maar liefst 3 byes voor de eerste drie ronden. Lees dan wel eerst zorgvuldig onze nadere uitwerking voor schaken in coronatijd.

Het is belangrijk dat je vooraf aangeeft als je mee wilt spelen. Er kunnen maximaal 36 mensen meespelen in onze speelzaal en hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Stuur daarvoor een mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl). Mensen die op de intekenlijst op de schaakavond hebben aangegeven iedere week mee te willen spelen hoeven zich niet per e-mail voor de volgende ronde op te geven. Alle anderen wel om zeker te zijn van een partij.

Na de derde ronde gaan drie spelers aan de leiding met 2½ uit 3: Dick Straathof, Joop van ’t Hoenderdaal en ondergetekende. Direct daarachter volgen acht spelers met 2 uit 3. Het gaat dus nog spannend worden de komende weken!

Online schaken op donderdagavond

Naast het reguliere schaken in Arcadia organiseren wij ook iedere donderdagavond een online Arena toernooi op Lichess. Deze start om 20 uur en het speeltempo is 7 minuten + 5 seconden per partij. Afgelopen donderdag is er iets mis gegaan bij het aanmaken van het toernooi, maar het is de bedoeling dat er gewoon iedere donderdag online schaken is bij Erasmus.

Wil je ook meedoen? Kijk naar het volgende bericht om te lezen hoe je lid kan worden van team SV Erasmus op Lichess.

Leden aan het woord

En ook deze week hebben we gelukkig weer een paar mooie verslagen ontvangen van verschillende leden. Dank aan Dick, Henk en Ruud voor hun bijdragen deze week!

Dick Straathof – Joop van ’t Hoenderdaal

Dick schrijft: In mijn partij (met wit) tegen Joop van ’t Hoenderdaal verscheen met beginnende tijdnood deze stelling op het bord. Hier speelde mijn tegenstander zeer verrassend 41. .. Pd6-f4!?!?

Hier schrok ik zo van dat ik verzuimde te checken waar dat paard eigenlijk vandaan kwam. Het is niet de eerste keer dat ik slachtoffer ben van een paardvork en altijd komen ze volkomen onverwacht uit de lucht vallen. Er was dus geen reden voor twijfel blijkbaar. Gelukkig kon ik met Kc4 de b-pion ophalen en was mijn koning op tijd op de h-lijn om de zwarte pion daar tegen te houden met remise als resultaat. Volgens de spelregels wordt de zet gelegaliseerd door verder te spelen. Een goede les dus.

Pas thuis zag ik bij het naspelen van de partij waar het paard vandaan kwam. Ik had het nog gewoon genoteerd op mijn notatieformulier.

Een troost is wel dat het maar de vraag is of de stelling gewonnen is voor wit. Als zwart erin slaagt zijn paard te ruilen tegen de twee witte pionnen op de damevleugel zal het mij waarschijnlijk niet lukken om de h-pion te laten promoveren, omdat ik met een loper van de verkeerde kleur zit. Het zou dan ook remise geworden zijn maar wel iets minder spectaculair.

Frank van Zutphen – Wim Posthumus

Ik speelde zelf tegen met wit tegen Wim Posthumus een interessante partij. Er kwam een Najdorf en dan wel de Opovcensky variatie op het bord (ik wist ook niet dat die bestond…). Een standaard thema in deze opening is het doorzetten van d5. Maar juist die opstoot bleek in deze partij niet correct. Hieronder is de partij na te spelen met commentaar.

Frank van Zutphen – Wim Posthumus

Ruurd Ouwehand - Henk Ochtman

Na een paar maanden van online snelschaken was het even wennen aan een lange partij. Een clubavond biedt niet alleen langere partijen en de mogelijkheid om elkaar weer eens in het echt te spreken. Allerlei psychologische effecten rondom de partij spelen ook een rol. Tegenover mij verschenen steeds meer items die weinig met het schaakspel te maken hadden, zoals sleutels en een dikke portemonnee. Uiteraard naast de nodige koffie en bier.

Tegen Ruurd kwam er een Grünfeld-Indisch op het bord, een positionele opening. Deze opening speel ik al sinds mijn jeugd. Veel strategische ideeën heb ik geleerd uit het boek van Van der Tak en Sosonko over deze opening. Ruurd koos een zeer rustige variant met e3 en dus besloot ik een pion te offeren voor een paar open lijnen. Een dubieus plan en na enkele mindere zetten was er de keus tussen passief spel of een kwaliteitsoffer.

Zoals Ruurd ook al verwacht had, gaf ik dus weer wat hout cadeau. Al snel kwam de mogelijkheid om de kwaliteit terug te winnen, weliswaar met een gat in de berekening, maar dat gat bleken we allebei te hebben gemist. Na een opmerking over mijn onbegrijpelijke spel verdween Ruurd met de portemonnee naar de uitgestalde koopwaar in de speelzaal. En toen ging mijn aandacht natuurlijk van de partij af. Helemaal toen de aankopen werden neergelegd, een drietal DVD’s over de oorlog.

Dit markeerde een opmerkelijke draai in de partij. Vermoedelijk was Ruurd meer afgeleid dan ik. Het vervolg was een herovering van de kwaliteit, twee pionnen en een snelle winst. Na de partij analyseerden we nog de geschiedenis van het eiland Rügen in de Oostzee en ook de onderwerpen van de DVD’s gaven de nodige inspiratie. Het was een geslaagde avond.

Martin Rensen - Ruud Neumeijer

Op het moment van schrijven is het vrijdag 31 juli en zou je willen dat je in een koelkast woont! Slecht moment dus gekozen om een verslagje te schrijven over een partij van afgelopen maandag, maar goed, die website moet wel vol, dus toch maar aan de slag. Bovendien: beloofd is beloofd! 😉

Bij binnenkomst in de zaal wordt je aan een 100%-controle onderworpen en natuurlijk worden vervolgens eerst de bekende corona-regels nog even klassikaal doorgenomen. Dit keer gelukkig geen overhoringen, maar ik moet onze voorzitter nu niet op vreemde gedachten gaan brengen.

Normaal gesproken krijgt u een verslag (of analyse) van de winnaar, dat is dit keer anders, deze maal dus door de verliezer: Ruud. Een ietwat ander perspectief daardoor. Dit seizoen zijn wij elkaar twee keer eerder tegengekomen, in de voorronde won Martin en in de B-finale werd het een remise.

De partij zelf: zwart kwam wat minder uit de opening en daardoor had wit geruime tijd de overhand, volgens Stockfish een beetje schommelend tot (max) + 2,2, totdat zwart zijn dame in het spel weet te brengen en de partij een beetje naar zich toe lijkt te trekken.

In bovenstaande stelling wilde zwart hierna de witte loper op e6 zetten en (bij voorkeur) lang gaan rokeren. Het liep echter ietsje anders 😉 Zwart overzag in het vervolg een tussenschaakje met de loper, na ongeveer een kwartier rekenen en (mezelf voor de kop slaan) diverse opties te hebben verworpen, toch de verkeerde keuze gemaakt (volgens Stockfish) en vervolgens vrij snel daarna de partij opgegeven…

Het was een leuke partij, waarin wit het voor het zeggen had in de opening, zwart het hoogste woord had in het middenspel, maar wit uiteindelijk toch aan het langste eind trok 😉

Dat was het weer voor deze week. Tot volgende week!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen