Sleutelissues, op je handen zitten en maandag vergaderen

Maandag 24 augustus was al weer de zevende en laatste ronde van de zomercompetitie. Times flies when you’re having fun!

Voor deze laatste ronde mochten wij drie nieuwkomers verwelkomen, die een keer bij Erasmus wilden komen kijken en meespelen. Het zorgde ervoor dat er in deze laatste ronde zestien spelers iets na achten achter het bord plaats namen.

Nu stellen ze altijd “Al het goede komt in drieën”. Maar het minder goede kan blijkbaar ook in drieën komen! Het begon met een weigerachtige fietssleutel, vervolgens een ontbrekende autosleutel en tot slot het volle geheugen van een telefoon. De lezer die maandag niet aanwezig was zal nu wel denken: “?!?!” Onze onvolprezen wedstrijdleider en indeler had wat sleutelissues, waardoor hij niet op de vereniging kon komen. Na telefonisch contact konden we toch nog een indeling in elkaar draaien, die uiteindelijk via de mail richting de speelzaal terecht kwam. Zo rond 20.20 uur konden we (met allen 10 minuten minder speeltijd) beginnen.

Op deze avond mochten wij drie nieuwe geïnteresseerden verwelkomen: Joost Benard, Nathan van Buuren en Rutger de Jonge. De avond begon voor hen met enige verwondering toen ze te horen kregen dat we maar een partij per avond speelden. Ze hadden gehoopt om deze avond meerdere partijen te spelen. Na mijn welgemeende advies “Ga op je handen zitten”, begonnen ze aan hun eerste officiële partij. Voor de goede orde, het advies ‘ga op je handen zitten’ is niet een nieuw coronaprotocol, maar is vooral relevant voor huisschakers die voor het eerst een partij van meer dan 1,5 uur spelen. Je hebt tijd genoeg en maak daar dan ook gebruik van.

Hun eerste partij ging ze goed af. Zo won Nathan van Buuren in een prachtige koffiehuisschaak-partij tegen Jonathan van Es en was Rutger de Jonge te sterk voor Harry Nefkens, die na de partij verklapte dat zijn tegenstanders zeker een rating van 1500 zou moeten hebben. Alleen Joost Benard redde het niet tegen Anton van Bokhoven, lees het verhaal van Anton hieronder.

Algemene ledenvergadering

Op maandag 30 augustus start het nieuwe seizoen weer met de algemene ledenvergadering. Alle leden (zonder corona-gerelateerde klachten) zijn welkom en in de zaal houden wij er rekening mee dat alle aanwezigen op 1,5 meter van elkaar plaats kunnen nemen.

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat er veel vragen zijn voor het komende seizoen. Stuur bij voorkeur eventuele vragen en opmerkingen vooraf aan Leo Verhoeven (secretaris@sv-erasmus.nl), dan kunnen wij deze ook als ingezonden stukken behandelen op de vergadering.

Inzendingen van de leden

En ook van deze laatste ronde weer verschillende leuke inzendingen van de leden. Dank aan Hans, Eric, Ruud en Anton voor hun bijdrage deze week. Veel lees- en naspeelplezier!

Alek Dabrowski – Frank van Zutphen

Ik speelde zelf met zwart tegen Alek voor de titel. Met een punt voorsprong na zes ronden had ik aan een half puntje genoeg. In de opening haalde ik twee varianten in de opening, waardoor Alek een pion kon winnen en ik me inventief moest verdedigen om niet helemaal onder de voet gelopen te worden. Na ruil van de dames kon ik langzaam mijn stelling steeds iets verbeteren. Toen Alek op een bepaald moment mijn paard sloeg met zijn loper, was de stelling wel weer in evenwicht en was remise binnen bereik. Steeds kwam ik iets beter te staan (hoewel binnen de remisemarges). De partij kwam tot een vroegtijdig einde toen Alek een stuk weggaf.

Wim Posthumus – Hans Brobbel

Hieronder de stelling na de 11e zet van zwart. Alle stukken stonden nog op het bord. Wit zette in op een aanval op de witte koningsvleugel, zwart viel aan op de damevleugel.

Wim Posthumus – Hans Brobbel

Eric Hoogenes - Martin Rensen

In mijn vierde post-lockdown partij mocht ik met wit aantreden tegen Martin Rensen. Leuke pot waarin Martin in een KoningsIndische Sämisch een speculatief paardoffer speelde op zet 13. Er was wat compensatie met witte koning in het midden en open lijnen en diagonalen. Het neutraliseren van de zwarte loper was eerste doel, waarin ik maar moeilijk slaagde. Uiteindelijk lukte het door mijn eigen zwarte loper om te spelen naar c3.

Daarna belandden we in een eindspel van zwarte dame tegen beide witte torens en een paard wat op zich ruim voldoende materiaal is om te winnen. De witte stukken werkten echter nog niet optimaal samen en het kostte behoorlijk wat zetten (en tijd!) om er wat structuur in te brengen, waarna de koning de vrije a-pion naar de overkant kon gaan begeleiden. Dat wachtte Martin niet meer af.

Eric Hoogenes - Martin Rensen

Overigens complimenten naar onze club en de speel accommodatie, die met adequate toepassing van de corona regels toch een vrij normale schaakavond op poten heeft weten te zetten. En de aanpassingen wennen snel! Ik zie uit naar de interne competitie.

Jeroen Landsheer - Ruud Neumeijer

De laatste ronde van de zomercompetitie, de zevende ronde schaken na vele weken ellende en online gestuntel. Ik was niet ontevreden met mijn huidige spel, drie verloren en drie gewonnen. Uit mijn verloren partijen was wellicht iets meer te halen geweest, maar dat is de bekende koe. De gewonnen partijen waren naar mijn idee over het algemeen redelijk overtuigend geweest.

Voorafgaand aan deze partij stond ik op 50% en ik ben normaal gesproken meestal tevreden met een 50%-score, maar ik hoopte natuurlijk altijd op meer. Voor een betere score zou ik vandaag dus moeten winnen en ik vermoedde vooraf dat dat niet heel makkelijk zal worden. Afgelopen seizoen waren we teamgenoten in het tweede KNSB-team, waarmee we ons ogenschijnlijk bijzonder makkelijk konden handhaven, ook zonder corona-ellende.

Dan de partij. Er kwam een variant van het Frans op het bord te staan, er was niet gerokeerd door wit én zwart. Beiden hadden dat niet gedaan om de h-pion te blijven dekken met de toren. Ik wist een pionnetje te winnen en zag de kans om de dames te ruilen en een aantal andere stukken. Vervolgens kwam dit eindspel op het bord te staan. Ik had zojuist 34. .. Pc5 gespeeld, om de pion te dekken en om de weg vrij te maken voor de a- en/of de b-pion. Het einde van de partij was in zicht:

Jeroen Landsheer - Ruud Neumeijer

Anton van Bokhoven - Joost Benard

Een stukje schrijven over mijn partij als hekkensluiter in de stand van de zomercompetitie valt niet mee. Ik speelde met wit tegen Joost Benard, die met twee vrienden kennis kwam maken met Erasmus. Voor de partij begon had ik vrij snel door dat Joost geen leek was. Op verzoek van de wedstrijdleider moest de speeltijd met 10 minuten ingekort worden, voor mij een probleem, voor Joost een makkie. Over de partij kan ik mij alleen de opening herinneren. Mijn notatie, die onvolledig was, had zijn weg naar de papierbak al gevonden. Wat overblijft om te vertellen is, dat Joost en ik een fijne partij gespeeld hebben, waar de overwinning mijn kant uit viel.

Het podium

Resultaat na de zevende ronde was een eerste plaats voor Frank van Zutphen (met 6½ uit 7 en een TPR van 2280!). Op een ongedeelde tweede plaats met 5 uit 7 eindigde Hans Brobbel. Met een TPR van 1947, met onder meer een overwinning op Wim Posthumus (zie hierboven) en knappe remises tegen Pieter Sturm en Marcel Tillemans, mag hij ook terugkijken op een zeer succesvol toernooi! Een gedeeld derde plaats was er voor Alek Dabrowski, Dick Straathof en Eric Hoogenes met 4½ uit 7. Felicitaties voor alle winnaars.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen